Από τις 31 Μαρτίου 2021, έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ο φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την χωροθέτηση αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου.
Το ζήτημα απασχόλησε έντονα τα δημοτικά συμβούλια Αγρινίου και Μεσολογγίου τα οποία είναι αρνητικά στην τοποθέτηση αιολικών, με τους Αγρινιώτες μάλιστα να καταθέτουν και ένδικη ένσταση.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν τις περασμένες μέρες προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των βεβαιώσεων παραγωγής ενέργειας στην περιοχή.
Από την περιοχή Μεσολογγίου οι προσφυγές υπογράφονται από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μεσολογγίου, το Εργατικό Κέντρο, τον Ομιλο Φίλων Οπλισμού και Φορεσιάς «Ο Λιάρος», την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων» και την πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου.
Προσφυγές κατατέθηκαν και από το Αγρίνιο, τις οποίες υπογράφουν ο Δήμος Αγρινίου, το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα νομού Αιτωλοακαρνανίας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
Ακόμη, συνεχίζεται η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ενώ και στην πλατεία του Μεσολογγίου πολίτες είχαν την δυνατότητα να το πράξουν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του ο Φορέας, ως αρμόδιος οργανισμός για την διοίκηση και διαχείριση σε θέματα βιοποικιλότητας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ολόκληρης σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού κατέθεσε τις ενστάσεις του αρκετά νωρίς (31/3).
Χαρακτηριστικά, ανέφερε, πως η περιοχή του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Ορνιου. Επιπλέον, στον άμεσο χώρο του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ κουρνιάζει και ο σπανιότατος Μαυρόγυπας που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή. Τα ως άνω είδη, όπως γνωρίζετε, περιλαμβάνονται στα πλέον ευάλωτα είδη πτηνών ως προς τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ. Τονίζεται, εξάλλου, πως το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 και διαθέτει σημαντικούς οικότοπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης