Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον περασμένο Ιανουάριο κατέγραψαν οι μετοχές στη Wall Street, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε τη χειρότερη μέρα του εδώ και πέντε εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 534,22 μονάδες, ή 1,58%, στις 33.289,23 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 56,07 μονάδες, ή 1,33%, στις 4.165,79 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 14,029,69 μονάδες με απώλειες κατά 131,66 μονάδες, ή 0,93%.
Στην Ευρώπη πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβομάδας με πτώση της τάξης του 1,64%, χάνοντας 7,53 και το ταμπλό να γράφει 451,8 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,9%, ή 135,96 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 7.017,47 μονάδες. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 1,78% ή 279,63 μονάδες και έκλεισε στις 15.448,04 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,46% στις 6.569,16 μονάδες΄.
Αν και δεν αποκλείει κανείς κινήσεις για ρευστοποίηση κερδών μετά τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, εν τούτοις έκδηλη είναι η τάση που επικρατεί, με τους επενδυτές να προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την απόφαση της Fed.
H απόφαση
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αιφνιδιάζοντας εν μέρεις τους αναλυτές, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα την υποχρεώσει να κινηθεί νωρίτερα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας την αντιστροφή της πολιτικής της από το 2023, αντί του 2024 που αναμενόταν.
Τις ανησυχίες επέτειναν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve του Σεντ Λούις , Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος υποστήριξε -μιλώντας στο CNBC- πως εκτιμά πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει ακόμη νωρίτερα, το 2022.
Η επόμενη εβδομάδα
Οι κινήσεις της Fed αναμένεται να είναι κυρίαρχο θέμα στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα για το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Την ερχόμενη Τρίτη ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ μιλά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής για την Πανδημία, σχετικά με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Fed για να στηρίξει την οικονομία. Οι παρατηρήσεις του αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον από τις αγορές.
Ομιλίες αναμένονται και από σειρά άλλων αξιωματούχων της Fed, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς τη Δευτέρα, του Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντέιλι και του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ την Τρίτη.
Αν και οι αγορές συνηθίζουν να εστιάζουν στα λόγια του Πάουελ, εν ετούτοις οι έτεροι τραπεζίτης αναμένεται να δώσουν κι άλλες αποχρώσεις σχετικά με το τι ειπώθξηκε στη συνεδρίαση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αανμένονται και τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών την επόμενη Παρασκευή, καθώς περιλαμβάνει τον δείκτη πληθωρισμού PCE, τον οποίο παρακολουθεί προσεκτικά η Fed.
Στην Ευρώπη
Την Παρασκευή επίσης άρχισε σε ένα ξενοδοχείο στους λόφους της Φρανκφούρτης, η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Στόχος του τριημέρου είναι να καταλήξουν στην πρώτη ριζική αναδιάρθρωση της στρατηγικής της ΕΚΤ από το 2003.
Οι διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από τις αρχές της χρονιάς και λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου η αναθεώρηση των στόχων της Τράπεζας να είναι έτοιμη προς εφαρμογή μέσα στο δεύτερο μισό του έτους, πιθανότατα από το φθινόπωρο.
«Η συνάντηση είναι κρίσιμη για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά… Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουμε καταλήξει σε μια νέα στρατηγική» σχολίασε, μιλώντας στους «Financial Times», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Όσον αφορά στην ατζέντα, αυτή θα αγκαλιάσει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης των στόχων της ΕΚΤ, από την απασχόληση και τον πληθωρισμό έως την υιοθέτηση μιας πρασινότερης στρατηγικής με την ενσωμάτωση του παράγοντα της κλιματικής αλλαγής στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.