Οι εφιαλτικές μέρες του 1962 αναβιώνουν στη Γερμανία που μετρά 103 νεκρούς και τουλάχιστον 1.300 αγνοούμενους στα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από τις φονικές πλημμύρες.
Ήταν το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου, προ 59 ετών, όταν η Γερμανία θρηνούσε την απώλεια 340 ανθρώπων από την πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας, όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα δίνουν στη δημοσιότητα οι γερμανικές αρχές, οι υλικές ζημιές δεν μπορούν επί της παρούσης να υπολογιστούν.
Το βέβαιο είναι πως 114.000 νοικοκυριά στα δύο κρατίδια είναι χωρίς ρεύμα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχουν ακόμα ορμητικοί χείμαρροι σε πολλούς δρόμους.
Δείτε νέες φωτογραφίες:
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία
Τον εφιάλτη έζησαν και πολλοί Έλληνες στη Γερμανία που κινδύνεψαν από τόνους ή πάλεψαν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραψαν καρέ-καρέ τις στιγμές και ώρες αγωνία που έζησαν.
Ο Σταύρος Συσμανίδης, με έναν φακό στο χέρι, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα, δείχνει τις καταστροφές στο εστιατόριό του. Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70 που ζει στο Βούπερταλ, τέτοια καταστροφή δεν είχε ξαναδεί. Εκατοντάδες Έλληνες σε Κολωνία, Χάγκεν και Λεβερκούζεν, έχουν πληγεί από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε μια γραφική κοιλάδα της Βεστφαλίας και στις δύο όχθες του ποταμού Βούπερ, στην πόλη του Βούπερταλ, ζουν πάνω από 7.000 Έλληνες. Οι περισσότεροι εστιάτορες, των οποίων τα ισόγεια καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο Γιώργος Παρρίδης, πρόεδρος της κοινότητας εκεί, δείχνει την “πλατεία Θεσσαλονίκης” – όπως την ονομάζουν οι Έλληνες – από την οποία μόλις υποχώρησαν τα νερά του ποταμού. «Η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη, που δεν ξέραμε τι να κάνουμε…», εξηγεί ο Απόστολος Χατζημωυσιάδης, ο οποίος έχει ακίνητα ακριβώς δίπλα από τον ποταμό. Με το κινητό του κατέγραψε τις αγωνιώδεις στιγμές πριν την υπερχείλιση του ποταμού Βούπερ, ενώ με μια ομάδα συμπατριωτών του για ώρες πάλευαν να απαντλήσουν τα νερά από τα υπόγεια των σπιτιών.