Αποφασισμένη να ηγηθεί σειρά πρωτοβουλιών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό όχι μόνο την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και τις υβριδικές απειλές αλλά την οριστική διακοπή κάθε προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρώπη, εμφανίζεται η Αυστρία.
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Δρ. Άρνολντ Κάμελ (Arnold Kammel), συμμετείχε σε διμερείς διαβουλεύσεις στις 22 Ιουλίου στη Βιέννη, ως επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συναφούς επίσκεψης του Αυστριακού αξιωματούχου στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο κος Μπαλωμένος δεν έτυχε απλώς θερμής υποδοχής αλλά του ζητήθηκε να αναλύσει αυτό που και θεσμικά αλλά και ως επιστήμονας γνωρίζει άψογα, δηλαδή τις υβριδικές απειλές αλλά και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται υπό το πρίσμα αυτό με την Τουρκία.
Η Αυστρία, αν και βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινήσεις της για δύο πολύ σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το μεταναστευτικό, αφού αρκετοί μετανάστες καταλήγουν και στο δικό της έδαφος. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την παρουσία περίπου 300.000 Τούρκων στην χώρα τους. Μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και ωμής προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης, ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για την πλούσια ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Βιέννη και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου.
Ακολούθως, η Πρέσβυς της χώρας μας στην Αυστρία, κυρία Κόικα Αικατερίνη παράθεσε γεύμα εργασίας στο Γενικό Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας καθώς και για τις δράσεις της ελληνικής ομογένειας στην Αυστρία.
Την Πέμπτη 22 Ιουλίου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος επισκέφτηκε την Ακαδημία Εθνικής Άμυνας της Αυστρίας και συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας ειδικών σε θέματα επί των «Υβριδικών Απειλών». Πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Countering Hybrid Threats» όπου, παρουσίασε τον εννοιολογικό προσδιορισμό των υβριδικών απειλών, σκιαγράφησε τις υβριδικές απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και παρουσίασε το μοντέλο ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή του Έβρου τον Μάρτιο 2020 – όταν η Τουρκία μεθόδευσε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος – και παρουσίασε εκτενώς τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης από τις ελληνικές αρχές.
Την ίδια ημέρα, ο Δρ. Άρνολντ Κάμελ, Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής Σχεδίασης και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, υποδέχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας, την ελληνική αντιπροσωπία όπου διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην πολιτική κατάσταση και τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, σημαντικές απόψεις ανταλλάχθηκαν γύρω από το ζήτημα συνοχής μεταξύ των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την Ανθεκτικότητα (Resilience) των κρατών – μελών της ΕΕ και της Ένωσης στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση Στρατηγικής Πυξίδας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.
Οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής εξέτασαν τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας τους σε θέματα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές επίπεδο. Επιπρόσθετα εξετάστηκε η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αποφασίστηκε η σύναψη ενός κοινού πλαισίου δράσης που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.