Σαρηγιάννης: Οι “κόκκινες” περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα”

    Ημερομηνία:

    Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Δευτέρας 26/7 ανέρχεται στα 2070 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=2166), που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες ήταν 44993 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,5%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

     

    Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (5) που καταγράφηκε είναι μικρότερος από την Κυριακή (8). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 6 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει την ανοδική τάση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

    Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή (147 από 134), και πλέον βλέπουμε την επιβράδυνση της πτώσης να οδηγεί προς την αναμενόμενη αναστροφή της πτωτικής πορείας να συμβαίνει την χρονική στιγμή που αναμέναμε. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

     

    Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31 Ιουλίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

    • 200.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον (σε σχέση με περίπου 600.000 που πραγματοποιούνταν τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου), και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.
    • Τα ανοίγματα δραστηριοτήτων που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής, όπως και παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι. Εάν συνεχίσει η τήρηση των μέτρων, τότε η πορεία αποκλιμάκωσης δε θα αναστραφεί.
    • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 100.000 ημερησίως.

    Με δεδομένη την αβεβαιότητα που αφορά κυρίως τις δύο πρώτες παραδοχές, οι προβλέψεις μας θα επαναεπικαιροποιούνται εάν παρατηρήσουμε αποκλίσεις που δε θα επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη πορεία. Χρειάζεται προσοχή στην πορεία της διασποράς του SARS-CoV-2 στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένη την αύξηση της ποσόστωσης του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το Β.1.1.7. Ας σημειωθεί ότι το στέλεχος Β.1.1.7 ήταν ήδη πιο μεταδοτικό κατά περίπου 30% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος (wild type), ενώ το στέλεχος Β.1.167 (στέλεχος Δ) και το οποίο πλέον έχει έρθει και στην Ελλάδα, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα από το υπάρχον στέλεχος κατά 70%.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

    Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 262 κρούσματα (193 κρούσματα την Κυριακή), και χαμηλότερος στην Αττική με 671 κρούσματα (985 κρούσματα την Κυριακή). Η Αττική πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 32% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 2.5 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζονται στο Σχήμα 6. Από την αρχή του μήνα παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αθήνα, η οποία δεν συνάδει ούτε με τη διαμόρφωση της μεταδοτικότητας από τη θερμοκρασία, αλλά ούτε και με τα υπάρχοντα μέτρα, και η οποία τη έχει φέρει πέρα από το όριο της κόκκινης περιοχής. Μια πιθανή εξήγηση είναι η αυξημένη διασπορά στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελεχών Β.1.1.318 και Β.1.167, οπότε και αναμένουμε τα δεδομένα των επομένων ημερών για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πιο σαφή εικόνα. Με βάση τη μεγάλη απόκλιση που εμφανίζει η Αττική, η πορεία της μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν ληφθεί υπόψη πολύ μεγαλύτερη εγγενής μεταδοτικότητα του ιού, συνεπώς η διασπορά των ταχύτερα μεταδιδόμενων μεταλλάξεων είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και ότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα έντονων συρροών. Tα πραγματικά δεδομένα εξηγούνται μόνο εάν θεωρήσουμε ότι το στέλεχος Β.1.1.318 έχει κυριαρχήσει έναντι του Β.1.1.7, και ταυτόχρονα η διασπορά του Β.1.167 είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προσδιοριστεί στα μέσα Ιουνίου, με τα τωρινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την τότε εικασία μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, παρατηρείται πτωτική τάση, και η επίδραση των φαινομένων συρροής φαίνεται να περιορίζεται, οπότε και με τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη μας από τις 16/7, ότι θα μεταβούμε σε κάποιας μορφή αποκλιμάκωση, εκτός εάν επαναληφθούν φαινόμενα έντονης συρροής. Για την ώρα, διαφαίνεται ότι η Αττική έχει περιέλθει σε πτωτική πορεία, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί, με δεδομένη και την μειωμένη κινητικότητα που θα παρατηρηθεί από τη ερχόμενη εβδομάδα λόγω της μετάβασης μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε τουριστικούς προορισμούς.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αθήνα

    Στη Θεσσαλονίκη η πολύ έντονα αυξητική τάση που έχει διαμορφωθεί ενώ εμφάνιζε σημάδια κάμψης, παρουσίασε σημάδια αναζωπύρωσης και αναμένουμε και τα αποτελέσματα των επομένων ημερών για να δούμε την έκταση αυτής (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

    Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 40 κρούσματα (Σχήμα 9), όπου η ανοδική πορεία πλέον βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης. Στην Καρδίτσα εντοπίστηκαν 13 κρούσματα (Σχήμα 11), και πλέον η ανοδική τροχιά που την οδήγησε πάνω από το όριο της κόκκινης περιοχής, πλέον αποκλιμακώνεται. Στη Μαγνησία με 10 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή και όπως αναμέναμε, και εδώ επίσης είχε διαμορφωθεί ανοδική πορεία, η οποία έφερε τη Μαγνησία πάνω από το όριο της κόκκινης περιοχής, αλλά πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση. Στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 10 κρούσματα (Σχήμα 12) παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή, και πλέον η πορεία είναι ανοδική, και τα Τρίκαλα, έχουν επίσης περάσει πάνω από το όριο της κόκκινης περιοχής.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

    Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

    Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή με 41 κρούσματα (Σχήμα 13), και έχει περιέλθει σε ελαφρά καθοδική τροχιά. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 3 κρούσματα (Σχήμα 15) και συνολικά έχει διαμορφωθεί ανοδική τάση, η οποία και εδώ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα (Σχήμα 16) στην οποία έχει διαμορφωθεί ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες, και έχει περάσει πλέον το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Στην Αρκαδία εντοπίσθηκαν 10 κρούσματα (Σχήμα 14) και η πορεία πλέον εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 27 κρούσματα (Σχήμα 17), στην οποία επίσης έχει διαμορφωθεί ανοδική τάση η οποία την έχει φέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, η οποία έχει ακόμα έντονες διακυμάνσεις. Στην Ηλεία εντοπίστηκαν 11 κρούσματα (Σχήμα 18), και είναι επίσης από τις περιοχές όπου είχε διαμορφωθεί έντονα ανοδική τάση, η οποία όμως πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση, η οποία πλέον την επανάφερε υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 38 κρούσματα (Σχήμα 19), και η πορεία ήταν έντονα ανοδική, με σημάδια κάμψης τις τελευταίες 4-5 ημέρες.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

    Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 14 κρούσματα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (11 κρούσματα) (Σχήμα 20), αλλά ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί κάποια ισχυρή ανοδική τάση. Στην Εύβοια, με 40 κρούσματα , παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή (Σχήμα 21), με τη συνολική πορεία να είναι ανοδική και να έχει περάσει το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 15 κρούσματα (Σχήμα 22), όπου επίσης έχει ξεπεράσει το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή και διαμορφώνεται έντονη άνοδος. Μεγαλύτερος σε σχέση με την Κυριακή ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 19 κρούσματα (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (Σχήμα 25), ενώ στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 6 κρούσματα (Σχήμα 23) και η ανοδική τάση, την έφερε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

    Αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 20 κρούσματα (Σχήμα 26). Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση, η οποία έφερε την περιφερειακή ενότητα πολύ πάνω από το όριο της κόκκινης περιοχής, ενώ το ύψος του κύματος που διαμορφώθηκε, ξεπέρασε σε ύψος το παρατεταμένο 3ο κύμα που είχε πλήξει την περιοχή. Εντούτοις, η πορεία πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) εντοπίστηκαν 5 κρούσματα και παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με την Κυριακή, ενώ η περιοχή αν και είναι εδώ και αρκετές μέρες κόκκινη, πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση. Στην Άρτα παρουσιάζονται 4 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), ενώ στην Πρέβεζα με 6 κρούσματα (Σχήμα 29) ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με χτες και η συνολική τάση που έχει διαμορφωθεί, ενώ ήταν έντονα ανοδική, πλέον αρχίζει να αποκλιμακώνεται, οπότε και η περιοχή πέρασε ξανά υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

    Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση παρουσιάζεται στην Ημαθία με 20 κρούσματα (Σχήμα 30), στην Καβάλα με 8 κρούσματα (Σχήμα 45), στην Πέλλα με 6 κρούσματα (Σχήμα 31), στη Φλώρινα με 14 κρούσματα (Σχήμα 33), στο Κιλκίς με 5 κρούσματα (Σχήμα 35), στην Πιερία με 15 κρούσματα (Σχήμα 37), στη Χαλκιδική με 25 κρούσματα (Σχήμα 41), στα Γρεβενά με 3 κρούσματα (Σχήμα 38), στην Κοζάνη με 52 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Καστοριά με 10 κρούσματα (Σχήμα 40) και στις Σέρρες με 13 κρούσματα (Σχήμα 39).

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

     

    Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

    Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (Σχήμα 42) ενώ στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 5 κρούσματα (Σχήμα 33), οπότε και στις 2 αυτές πόλεις διαμορφώνονται πτωτικές τάσεις. Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 19 κρούσματα (Σχήμα 44), η περιοχή πέρασε τα όρια χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή και ανησυχεί η αύξηση των τελευταίων ημερών που υποδηλώνει συρροή, οι οποίες στις μικρές πόλεις έχουν φανεί ικανές να ξεκινήσουν σημαντικές αλυσίδες μετάδοσης, οι οποίες διαμορφώνουν ανοδικά κύματα.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

    Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 112 κρούσματα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός σε σχέση με την Κυριακή και το ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε, αν και ξεπέρασε κατά πολύ σε ύψος το μέγιστο του 3ου κύματος, που πιθανότατα οφείλεται στο σχετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, εμφανίζει σημάδια αναζωπύρωσης (Σχήμα 45). Στα Χανιά με 65 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή και πλέον και εδώ έχει διαμορφωθεί έντονα ανοδική πορεία (με ήπια σημάδια σταθεροποίησης), η οποία έφερε τα Χανιά αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, με ύψος 4ου κύματος που ξεπέρασε ήδη τα 3 προηγούμενα. Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 43 κρούσματα, όπου παρατηρήθηκε ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα (Σχήμα 47), το οποίο είναι ήδη 4 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα, που όμως τις τελευταίες ημέρες έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση. Στο Λασίθι παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σχέση με την Κυριακή, καθώς εντοπίστηκαν 13 κρούσματα (Σχήμα 48), με αποτέλεσμα και σε αυτήν την περιοχή να έχει διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση, η οποία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

    Στη Λέσβο , εντοπίστηκαν 22 νέα κρούσματα (Σχήμα 49) οπότε η έντονη αύξηση που παρατηρήθηκε και την οδήγησε πάνω από το όριο της κόκκινής περιοχής, παρουσιάζει ανοδικές διακυμάνσεις. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 21 κρούσματα (Σχήμα 50) και παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή, επανάκαμψη του ανοδικού κύματος και πλέον η περιοχή πέρασε αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 34 κρούσματα , διαμορφώνεται και εδώ μια έντονα ανοδική τάση (Σχήμα 51). Στη Θάσο, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα (Σχήμα 52). Στην Πάρο παρουσιάζεται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με χτες καθώς εντοπίστηκαν 11 κρούσματα (Σχήμα 53) και η συνολική πορεία παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 16 κρούσματα (Σχήμα 55) και έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση, ενώ στη Σαντορίνη που δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα (Σχήμα 56), παρουσιάζεται ξανά καθοδική τάση. Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 22 κρούσματα και συνεχίζεται η έντονα ανοδική πορεία (Σχήμα 54), όπως και στην Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 51 κρούσματα (Σχήμα 57).

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

    Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ζάκυνθο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Μύκονο

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

     

    Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

     

    Συμπεράσματα:

    Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, είχαμε ελαφρά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) σε σχέση με την Κυριακή, ενώ και τη Δευτέρα ο αριθμός των θανάτων ήταν σταθεροποιημένος σε σχετικά χαμηλά νούμερα. Οι προβλέψεις αυτές συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον παρουσιάζει έντονη επιβράδυνση (έως και σταθεροποίηση) της ανοδικής πορείας. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,4% (η ημερήσια τιμή είναι 4,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 1,05 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Συνολικά η πορεία της πανδημίας ενώ ήταν πολύ καλή μέχρι και πριν 3 εβδομάδες, είχε μετασχηματιστεί σε έντονα ανοδική, όπως αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος πλέον ξεπέρασε τα 2500 (2584). Η πορεία της πανδημίας από την Τρίτη 29/6 είναι συνολικά ανοδική (αρχικά κυρίως οφειλόμενη στη σημαντική αύξηση στην Αττική, και αργότερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες, επαρχιακές πόλεις και τουριστικούς προορισμούς), όπως υποδήλωνε και η συνεχής αύξηση του Rt. Αυτό συνέβη, γιατί η μεγαλύτερη από τη φαινομενική διασπορά των μεταλλάξεων και τα υπάρχοντα ανοίγματα σε συνδυασμό με φαινόμενα αδικαιολόγητης συρροής, είχαν ξεπεράσει τη δυναμική μείωσης της διασποράς λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της επαγόμενης πτώσης της μεταδοτικότητας, του μεγάλου αριθμού των self-test (που όμως είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες) και της προόδου των εμβολιασμών.

    Η επιδημιολογική εικόνα τη Δευτέρα σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα στο Σχήμα 58. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή του Rt (1,05) είναι υψηλή για την εποχή, και δε δικαιολογείται μόνο από την παρουσία μεταλλάξεων, αλλά συνδέεται και με φαινόμενα συρροής τα οποία παρατηρούνται κυρίως στην Αττική και σε τουριστικούς προορισμούς. Στην πράξη δηλαδή, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των νέων στελεχών, τα φαινόμενα συρροής αποδεικνύονται πολύ πιο επιβαρυντικά για τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη για τη συνέχεια της θερινής περιόδου και τη διαχείριση θρησκευτικών και άλλων παραδοσιακών ή τουριστικών εκδηλώσεων όπου μπορούν να συμβούν φαινόμενα συρροής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τη Δευτέρα παρατηρείται σημαντική μείωση του Rt και επιβεβαιώνεται η επιβράδυνση της ανόδου, καθώς και η αλλαγή της τάσης στην Αττική σε ελαφρά πτωτική, την οποία είχαμε διαβλέψει, ενώ πλέον και άλλες περιοχές, παρά το μεγάλο ύψος του 4ου κύματος το οποίο διένυσαν (όπως τα Γιάννενα, η Πρέβεζα, η Καρδίτσα, η Μύκονος), πλέον βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Συνεπώς αναμένουμε την πορεία των κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες για να δούμε σε ποιο βαθμό η έντονη άνοδος οφείλεται σε παροδικά φαινόμενα συρροών, ο έλεγχος των οποίων, οδήγησε στην επιβράδυνση της ανοδικής πορείας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, γιατί τα φαινόμενα αυτά συρροής και η αύξηση των κρουσμάτων, επέτρεψαν την μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει την διαχείριση της πανδημίας κατά τη διάρκεια των αμέσως επόμενων εβδομάδων, ιδιαίτερα εάν παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα ανεξέλεκτων συρροών. Σημειώνεται ως ιδιαίτερα θετικό το ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του ΕΟΔΥ, γεγονός που από μόνο του όπως έχουμε αναφέρει, συμβάλλει στον περιορισμό της πανδημίας, μέσω της απομόνωσης των συμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων.

     

    Σαρηγιάννης: Οι "κόκκινες" περιοχές και η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα"

     

     

    Σχήμα 58. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Δευτέρας (26/07/2021) σε σχέση με την προηγούμενη (19/07/2021)

    Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, αρκετές πλέον βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινες, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη η Λάρισα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Μεσσηνία, η Εύβοια, η Βοιωτία, τη Φωκίδα, τα Ιωάννινα, η Θεσπρωτία, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Χαλκιδική, ο Έβρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Πάρος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, ενώ παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις στην Άρτα, στην Καβάλα, στη Δράμα, στη Πιερία, στην Ημαθία, στη Ξάνθη και στη Χίο.

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξητική πορεία σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Χίος, αλλά και σε περιοχές πιο κοντά στην Αθήνα όπως η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία και η Αργολίδα. Στην Πελοπόννησο ανησυχητικά αυξητική τάση παρουσιάζει και τη Δευτέρα η Μεσσηνία, ενώ στην ηπειρωτική και Βόρειο Ελλάδα, η Κοζάνη. Στην Κρήτη παραμένει σε υψηλά επίπεδα διασποράς το Ηράκλειο, ενώ στα Χανιά παρατηρείται έντονη τάση αύξησης της διασποράς. Σε αυτές τις περιοχές συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων.

    Ιδιαίτερα στην Αθήνα (παρά την πτωτική πορεία), προβληματίζει ο βαθμός που αυτή σχετίζεται με την εξάπλωση μεταλλαγμένων και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών (κυρίως το Β.1.1.318 και το Β.1.167). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ (Β.1.167) αποτελεί η Κρήτη. Συνολικά η Κρήτη είναι η περιοχή με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα και η ταχύτητα μετάδοσης (και το αντίστοιχο ύψος του 4ου κύματος που έχει διαμορφωθεί) είναι ενδεικτική της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ. Επίσης, καταδεικνύει τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στη φάση ανάπτυξης της πανδημίας, καθώς η αρχική αύξηση κρουσμάτων στο Ρέθυμνο πρώτα και στο Ηράκλειο έπειτα, ακολουθήθηκε από αυξητική πορεία της διασποράς στα Χανιά και στο Λασίθι. Στην πράξη, η Κρήτη είναι μια περιοχή οδικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην οποία, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επέτρεψαν τη γρήγορη διασπορά του στελέχους Δ.

    Παρόμοια φαινόμενα διαπεριφερειακής μετάδοσης παρατηρούνται στη Θεσσαλία, αλλά σε πιο ήπια έκταση, όπου η έντονα αυξητική τάση στη Μαγνησία, μεταφέρθηκε σε κάποιο βαθμό και στη Λάρισα, ενώ ακολουθεί και η Καρδίτσα. Αντίστοιχη είναι η διάχυση της διασποράς στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από τα Ιωάννινα προς τα εγγύς τουριστικά θέρετρα (Πρέβεζα και Θεσπρωτία)Συνεπώς, ακόμα και για περιοχές που για την ώρα είναι κάτω από το όριο (ή πολύ κοντά στο όριο), οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται χρήζουν αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εντατικοποίηση του γονιδιωματικού ελέγχου ώστε να ληφθούν εγκαίρως μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού.

    Επίσης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα, ανησυχία πλέον δημιουργεί η αύξηση του ποσοστού διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.617.2 (μετάλλαξη Δέλτα) σε συγκεκριμένες περιοχές για το 15νθήμερο από 04/07/2021 έως 18/07/2021, όπου οι αντίστοιχες ποσοστώσεις είναι 25.13% για την Αττική, 6.67% για τη Δυτική Ελλάδα, 33.33% για τις Ιόνιες Νήσους, 24.32% για την Πελοπόννησο, 79.59% για την Κρήτη και 50% για την Ήπειρο.

    Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα, την παρουσία των μεταλλάξεων και την έλευση των τουριστικών ροών είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Η σημασία και η αποτελεσματικότητα των self-test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί τις προηγούμενες 12 εβδομάδες. Με δεδομένη την εμφάνιση της μετάλλαξης Β.1.617 ο πλήρης εμβολιασμός (με δύο δόσεις) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self-test οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Με δεδομένη την έντονη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (η οποία είναι ταχύτερη του αναμενόμενου) και το γεγονός ότι είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου ακόμα, πρέπει ΑΜΕΣΑ να αυξηθεί ο αριθμός των self-test και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν υψηλό αριθμό εμβολιασμένων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Η Πάτρα “ντύθηκε” Χριστουγεννιάτικα

    Η Πάτρα «φόρεσε» τα γιορτινά της! Χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια...

    Πρωτοκλήτεια 2024: Εκκλησιάστηκαν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου

    Στο πλαίσιο των ιερών Πρωτοκλητείων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου,...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 27-11-2024

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΗ, ΘΕΙΑ & ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ ΕΤΩΝ 98 ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ...
    Best Shop