Μπλόκο στους επισκέπτες για τους εορτασμούς στην Παναγιά Σουμελά, βάζει η Αγκυρα, και μάλιστα με τον απαράδεκτο τρόπο των κρατήσεων σε αεροδρόμια των εισερχομένων στην Τουρκία.
Ηδη, σήμερα κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, καθώς και ομάδα άλλων Ελλήνων που επρόκειτο να μεταβεί στην Παναγιά Σουμελά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για να αφεθεί.
Η κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη είχε ως συνέπεια να προβεί η Αθήνα σε διάβημα προς την Αγκυρα.
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από την Τουρκία
Πόσο μάλλον, αφού ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, μετέβη στην Τουρκία «ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ως είθισθαι, οι τουρκικές Αρχές θα έπρεπε να είναι ενήμερες.
Μαύρη λίστα
Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Law&Order, η Τουρκία έχει καταρτίσει «μαύρη λίστα» με Ελληνες, και κυρίως ποντιακής καταγωγής, στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.
Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, «Εύξεινος Πόντος», σε επιστολή του προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επανειλημμένως έχουν σημειωθεί κρούσματα κράτησης και απέλασης Ελλήνων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επειδή τα ονόματά τους βρίσκονται στις «λίστες».
Τελευταία κρούσματα ήταν οι απελάσεις δύο Ελληνίδων επιστημόνων, οι οποίες ταξίδεψαν στην Τουρκία για επιστημονικούς σκοπούς.
Σε τουρκική «μαύρη λίστα» Ελληνες επιστήμονες – Απέλασαν δύο Ελληνίδες
Αγνωστο είναι εάν και το όνομα του Γιώργου Βαρυθυμιάδη βρίσκεται σε μια τέτοια «λίστα».
Οι «πανηγυρικοί» του Τ.Ερντογάν
Το σημερινό περιστατικό σημειώνεται τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, στις 28 Ιουλίου 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε με πανηγυρικο τρόπο το άνοιγμα της Παναγιάς Σουμελά.
Ο Τ.Ερντογάν προέβαλε ιδιαίτερα τις εργασίες συντήρησης – ανακαίνισης της Σουμελά, που διήρκεσαν πέντε χρόνια, προκειμένου να αποκρούσει τις διεθνείς επικρίσεις για περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα του, και να προβάλλει την Τουρκία ως μια πολυπολιτισμική – πολυθρησκευτική χώρα που σέβεται τις άλλες θρησκείες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, είχε σπεύσει να διαφημίσει και το ότι η Σουμελά θα εδίδετο για λειτουργίες. Να σημειωθεί πως εκείνη την ίδια περίοδο η Αγκυρα αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί. Ως εκ τούτου, ο Τ.Ερντογάν είχε κάθε λόγο να διαφημίσει, με μια άκρως πομπώδη κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, την επαναλειτουργία της Παναγιάς Σουμελά.
Ως γνωστόν, πέρυσι λειτουργία είχε γίνει στην Σουμελά, σε άκρως περιορισμένο κοινό, όχι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά από τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως, Στέφανο. Οι τότε περιορισμοί αποδόθηκαν στον κορονοϊό.
«Κεκλειμένων των θυρών»;
Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις του δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά Σουμελά έχουν εμβληματική σημασία για τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό και, ανέκαθεν, πριν την ανακαίνιση, συνέρεε πλήθος κόσμου επί τόπου.
Επίσης, αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Μάλιστα, με αφορμή τη μεθαυριανή λειτουργία, σε ανακοίνωσή της για τους επαγγελματίες του κλάδου, η Ένωση Τουρκικών Τουριστικών Πρακτορείων (TÜRSAB) ανέφερε πως «θα πραγματοποιηθεί θρησκευτική τελετή, στον προαύλιο χώρο της Μονής, την Κυριακή 15 Αυγούστου, όπως και τα προηγούμενα έτη, μεταξύ των ωρών 08.00-13.30».
Πρόσθετε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι εγχώριοι και αλλοδαποί επισκέπτες δεν θα γίνονται δεκτοί στη Μονή και μόνον επισκέπτες με άδεια θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην τελετή. Το μοναστήρι θα ανοίξει για όλους τους επισκέπτες την ίδια ημέρα (13.30-19.00) μετά τη λειτουργία».
Περίεργες, βαλτές επιθέσεις
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι, με αφορμή την ανακοίνωση της λειτουργίας στην Παναγιά Σουμελά, εκδόθηκαν ορισμένες τουλάχιστον «περίεργες» και άκρως επιθετικές ανακοινώσεις από τουρκικούς «φορείς».
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της «Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίου Τραπεζούντας (Kamu-Sen)», η οποία χαρακτηρίζει τη λειτουργία ως «παράνομη» και ζητάει από τις τουρκικές Αρχές να λάβουν μέτρα απαγόρευσής της.
«Η Μονή Σουμελά δεν είναι εκκλησία, είναι μουσείο, τοποθεσία όπου υπάρχουν ερείπια. Και σε όλα τα ιστορικά βιβλία και στα τουριστικά φυλλάδια, δεν αναφέρεται η Μονή Σουμελά ως εκκλησία, αλλά ως μουσείο και ιστορική τοποθεσία. Για τον λόγο αυτό η λειτουργία πρέπει άμεσα να ακυρωθεί», αναφέρει.
Και καταλήγει: «Αφού δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, το αίτημα μας να τελέσουμε την προσευχή της Παρασκευής στο ιστορικό οθωμανικό τζαμί της Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε, και είναι φανερές οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές εναντίον των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη, η λειτουργία αυτή πρέπει να ακυρωθεί και να μην πραγματοποιηθεί ξανά».