Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του καπνίσματος πίπας, καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα στη χώρα μας για την κατασκευή χειροποίητων καπνοσύριγγων.
Ως εταιρεία διέγραψε μια διαδρομή δύο δεκαετιών, από το 1995 έως τα τέλη του 2016, οπότε και αποφασίστηκε η εκκαθάριση και η λύση της.
Οι άνθρωποι που την έχτισαν όμως κουβαλούσαν πολύ περισσότερα χρόνια εμπειρίας.
Ο αρχικός πυρήνας αποτελείτο από οκτώ εξειδικευμένους τεχνίτες με εμπειρία στην κατασκευή σωλήνων για πάνω από σαράντα χρόνια. Τώρα, το οικόπεδο και το βιομηχανοστάσιο της γνωστής εταιρείας ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί.
Γιατί ξεχώριζε
Οι πίπες της Amadeus ήταν φτιαγμένες από φυσικό μεσογειακό ξύλο briar, δηλαδή το γνωστό μας ρείκι που στην Ελλάδα υπήρχε άφθονο τουλάχιστον κατά το παρελθόν και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την άριστη ποιότητα του.
Το ρείκι (Erika Arborea) είναι αυτοφυές, θαμνώδες φυτό, που ευδοκιμεί στα παράλια μέρη της Μεσογείου και θεωρείται ιδανικό για την κατασκευή πιπών υψηλής ποιότητας λόγω της αντοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες καύσης και της εύκολης επεξεργασίας του.
Η Αχαϊκή Amadeus, διαθέτοντας το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και άνετη πρόσβαση σε πρώτη ύλη κατασκεύαζε με ιδιαίτερη επιμέλεια, -από το κομμάτι ξύλο μέχρι το τελικό προϊόν-, κάποιες από τις καλύτερες πίπες στη διεθνή αγορά, για αυτό και σημαντικό μέρος της παραγωγής της κατευθυνόταν σε εξαγωγές.
Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος ήταν η οικογένεια Μινέτου, με τον Γεράσιμο Μινέτο να κρατάει τα ηνία της επιχείρησης μέχρι το τέλος.
Η πορεία των πωλήσεων και η ευρύτερη αγορά
Η έδρα και το εργοστάσιο της Αχαϊκή Amadeus βρίσκονταν στη ΒΙΟΠΑ Πατρών και όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία η πορεία της είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα, αλλά από ένα σημείο και μετά υπήρξε σταθερά καθοδική.
Έτσι, το 2012 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στις 329.142,50 ευρώ, με καθαρά κέρδη 34.163 ευρώ, το 2013 ο τζίρος ανέβηκε στις 400.198,83 ευρώ (με καθαρά κέρδη 71.979,16 ευρώ), το 2014 έπεσε στις 362.840,45 ευρώ (με καθαρά κέρδη 60.331,71 ευρώ), ενώ το 2015 συρρικνώθηκε στις 240.303,45 ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 33,77% (με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν μόλις στις 10.358,67 ευρώ).
Εκτός από τα κέρδη, όμως, η εταιρεία κουβαλούσε και ζημιές προηγουμένων χρήσεων που στη χρήση του 2015 έφταναν τις 228.766,73 ευρώ.
Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια λειτουργίας της Amadeus ήταν ασφυκτική. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της 30/6/2016, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως «όπως είναι πλέον ορατό και καθαρό, είναι εντελώς ασύμφορο και αδύνατον να συνεχίσει η εταιρεία τις εργασίες της γιατί χάθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες να επανέλθει σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Κατά την εκτίμηση των μελών του Δ.Σ. «αυτό οφείλεται όχι μόνο στις συνεχώς μειούμενες πωλήσεις λόγω ελλείψεως ενδιαφέροντος των πελατών εξωτερικού, αλλά και σε άλλα οικονομικά δεδομένα. Το ζήτημα που μπορεί να ανασχέσει μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης είναι αυτό της θέσεως σε εκκαθάριση με σκοπό τη λύση της εταιρείας. Αυτό πλέον θεωρείται επιτακτική ανάγκη».
Γιατί έφτασε ως εκεί η Αχαϊκή Amadeus; Καταρχάς, ούτως ή άλλως τα προϊόντα της απευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο target group πελατών, καθώς το κάπνισμα πίπας αποτελεί ιδιαίτερη συνήθεια και κυρίως μεγαλύτερων ηλικιακά καταναλωτών.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί, -ευτυχώς-, μια στροφή σε νέα πρότυπα ζωής, με αποφυγή του καπνίσματος. Εξ ου και οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς επικεντρώνονται στην παραγωγή και το λανσάρισμα προϊόντων μειωμένου κινδύνου, ενώ σημαντικό «μερίδιο» κατέχει πλέον και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ασφαλώς το κάπνισμα της πίπας ήταν πάντοτε μια ξεχωριστή κατηγορία, η οποία εξακολουθεί να έχει πιστούς οπαδούς. Αυτοί ωστόσο προφανώς φθίνουν ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται με αποτέλεσμα οι συνθήκες να μην επιτρέπουν τη βιωσιμότητα τέτοιων εταιρειών στην Ελλάδα, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες και παθογένειες.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι εναπομείνασες βιοτεχνίες κατασκευής καπνοσύριγγων στη χώρα μας μετριούνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού, με γνωστότερες την Pipex (Στεφάνου), την Fallion (Αφοί Παπαδά), και την Alexander (Ζαββός).
Η αρχή του τέλους και το δάνειο
Κάπως έτσι, στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 οι μέτοχοι αποφάσισαν τη θέση της εταιρείας σε εκκαθάριση με σκοπό τη λύση της. Ως ημερομηνία διακοπής των εργασιών ορίστηκε η 31/12/2016, ενώ ως εκκαθαριστές τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γεράσιμος Μινέτος, ο γιος του (και μέτοχος) Γεώργιος Μινέτος και ένας φοροτεχνικός.
Ένα από τα βασικά προβλήματα, ωστόσο, που βάρυνε όλα τα χρόνια την εταιρεία ήταν ο τραπεζικός δανεισμός και συγκεκριμένα ένα δάνειο ύψους 910.000 ευρώ για το οποίο είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης επί του οικοπέδου και του κτιρίου του εργοστασίου.
Στην έκθεση διαχείρισης εκκαθαριστών για τη χρήση του 2018 σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 454 ευρώ καθώς δεν έγιναν πωλήσεις (λόγω εκκαθάρισης) και οι ζημιές σε 123.671,90 ευρώ, εκ των οποίων οι 109.717 ευρώ αφορούσαν τους τόκους των δανείων. Ακόμη, υπήρχαν απαιτήσεις από πελάτες ύψους 44.557,80 ευρώ, αλλά και οφειλή προς τη ΒΙΟΠΑ ύψους 120.000 ευρώ που αφορούσε τη ρύθμιση των δόσεων για την επαναγορά του οικοπέδου και του κτιρίου λόγω του βιοτεχνικού πάρκου.
Τονίζεται επίσης ότι «το αντικείμενο της παραγωγής ημιτελών καπνοσυρίγγων ή έτοιμων προϊόντων βρίσκεται στο ναδίρ της ζήτησης»…
Την ίδια περίοδο η εταιρεία κατείχε το οικόπεδο 5.000 τ.μ. αξίας κτήσης (την 17/1/2018) 349.223,08 ευρώ και το βιομηχανοστάσιο 1.930 τ.μ. αξίας κτήσης 190.486,05 ευρώ, με αποσβεσμένη αξία 172.570,52 ευρώ και αναπόσβεστη 17.915,53 ευρώ.
Ο δρόμος για το σφυρί στις 24 Σεπτεμβρίου
Στις 19 Ιουλίου 2020 ο Γεράσιμος Μινέτος παραιτήθηκε από τη θέση του εκκαθαριστή και αντικαταστάθηκε από τον γιο του Βασίλη, ενώ ο ισολογισμός εκκαθάρισης της χρήσης 2020 δείχνει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να φτάνουν στα 1.365.247 ευρώ.
Από τον Μάιο του 2018, ωστόσο, τα ενυπόθηκα ακίνητα της εταιρείας κατασχέθηκαν και τώρα οδεύουν σε πλειστηριασμό που είναι προγραμματισμένος για τις 24 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα βγουν στο σφυρί ένα οικόπεδο επιφάνειας 4.576 τ.μ. με το υπάρχον βιοτεχνικό κτίριο που βρίσκεται στη θέση Μεταμόρφωση Σωτήρος Πατρών. Εντός του οικοπέδου είναι κατασκευασμένο (από οπλισμένο σκυρόδεμα) τριώροφο βιοτεχνικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.726,80 τ. μ. που αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 701,95 τ. μ, α’ όροφο επιφάνειας 658,85 τ. μ και β’ όροφο επιφάνειας 366,00 τ. μ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στις 600.000 ευρώ.