Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ανάδοχο που θα προκύψει για το έργο της ανακαίνισης των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ και τη μετατροπή τους σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής.
Ο διαγωνισμός του έργου προκηρύχτηκε για δεύτερη φορά μετά τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την πρώτη αναδοχή, όταν διαλύθηκε η σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον πρώτο ανάδοχο και στη συνέχεα δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους δύο που ακολουθούσαν.
Η μελέτη του έργου, έτσι όπως είχε συνταχθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, είναι συγκεκριμένη και δεν έχει μεταβολές. Ο νέος πολυχώρος θα διαμορφωθεί σε τρεις αυτοτελείς ενότητας που θα λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους.
Η πρώτη ενότητα αφορά τον χώρο για την διεξαγωγή εκθέσεων και συνεδριάσεων, στην ανατολική όψη του κτιριακού συγκροτήματος. Στον χώρο αυτό θα φιλοξενούνται εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θα γίνονται συνεδριάσεις και γενικότερα εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.
Η δεύτερη ενότητα έχει να κάνει με τον χώρο του θεάτρου. Είναι ο χώρος του κτιριακού συγκροτήματος όπου θα δημιουργηθεί ένα μικρό θέατρο όπου θα φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και θα δίνονται μουσικές συναυλίες.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κερκίδα 704 τετραγωνικών για τους θεατές, χώρο αποδυτηρίων και καμαρινιών για τους καλλιτέχνες και χώρο προσωπικού, αλλά και εγκαταστάσεων υπολογιστών.
Η τρίτη λειτουργική ενότητα του νέου πολυχώρου έχει να κάνει με την ψυχαγωγία και την αναψυχή. Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, αίθουσα διαδικτύου και σινεμά, ενώ θα φιλοξενηθεί ένα βιβλιοπωλείο και ένα κατάστημα εστίασης για καφέ και φαγητό.
Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης που θα διαχειρίζεται τον πολυχώρο, ενώ θα υπάρχει και μία μεγάλη αίθουσα για την εξυπηρέτηση του κοινού και η οποία θα χρησιμοποιείται για αναψυχή (μουσική, διάβασμα, αναγνωστήριο κτλ).
Παρεμβάσεις κα παιδική χαρά στο προαύλιο
Παράλληλα παρεμβάσεις είναι να γίνουν με βάση τη μελέτη και στους εξωτερικούς χώρους του κτιριακού συγκροτήματος που θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο για την ανάδειξη της νέας πολιτιστικής δομής που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει και να δώσει μία διέξοδο πολιτισμού και αναψυχής στους κατοίκους των νότιων συνοικιών της Πάτρας.
Πιο συγκεκριμένα στους εξωτερικούς χώρους θα τοποθετηθεί γκαζόν, θα γίνουν δεντροφυτεύσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και μία νέα σύγχρονη παιδική χαρά, πιστοποιημένη για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια.
Εξάλλου, ο νέος πολυχώρος, σύμφωνα με τη μελέτη, θα έχει δύο κύριες εισόδους, στην ανατολική πλευρά του συγκροτήματος, μια δυτική και μία βόρεια, ενώ σε κάθε μία από αυτές θα υπάρχει και το αντίστοιχο περίπτερο.
Η βόρεια όψη του κτιριακού συγκροτήματος
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνεται η βόρεια όψη του κτιριακού συγκροτήματος που προορίζεται για τη δημιουργία γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ και γενικότερα για αθλοπαιδείες.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν με νέο διαγωνισμό που θα προκύψει και εφόσον βρεθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του έργου, έτσι όπως έχει καταρτιστεί στη μελέτη, φτάνει τα 7.900.000 ευρώ και μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες που είναι να γίνουν στο κτιριακό συγκρότημα.
Εργασίες που θα αναβαθμίσουν το εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα ριζικά, χωρίς όμως να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του, με δεδομένο ότι το κτίριο αποτελεί για την Πάτρα ένα ζωντανό μνημείο της βιομηχανικής ακμής που είχε κάποτε.