Εσωκομματικές κάλπες, επιχείρηση «διεύρυνση», εκλογική ετοιμότητα. Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των παραπάνω συνιστά ένα βασικό, σύνθετο στοίχημα για το ΚΙΝΑΛ το προσεχές τρίμηνο, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η κούρσα για την ηγεσία. Στοίχημα που αφορά μεν όλες τις πτέρυγες, ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισής του βρίσκεται στα χέρια της Φώφης Γεννηματά.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η μάχη για την ηγεσία δεδομένως θα κλιμακωθεί από τα τέλη Αυγούστου, πιθανώς και με προσθήκη υποψηφιοτήτων. Το μεγάλο διακύβευμα συνολικά για το ΚΙΝΑΛ, όμως, είναι η κλιμάκωση αυτή να μη μεταφραστεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, σε μια περίοδο που η Χαρ. Τρικούπη εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει από τον «γκρίζο» χώρο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά δε προς τα αριστερά, όπου το θετικό κλίμα που καταγράφεται με τις παρατάξεις του «οικολογικού τόξου», αλλά και με πολιτικές προσωπικότητες που έχουν κλείσει την πόρτα στην Κουμουνδούρου, δημιουργεί μια πρώτη δυναμική προσέγγισης με ένα κρίσιμης σημασίας για την παράταξη ακροατήριο.
Εν ολίγοις, το ερώτημα που εγείρεται είναι αν στο ΚΙΝΑΛ θα κατορθώσουν η εσωκομματική κούρσα –και οι αντιπαραθέσεις που νομοτελειακά αυτή θα φέρει– να μη «θολώσει» το πολυπόθητο στίγμα εξωστρέφειας, που, όπως λέγεται, είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ». Η απάντηση θα κριθεί από πολλούς παράγοντες και από τη στάση όχι μόνο της κ. Γεννηματά και των άλλων υποψηφίων, αλλά συνολικά από τα στελέχη του κόμματος.
Η κοινοβουλευτική ομάδα
Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα, που ήδη, σε σημαντικό ποσοστό, έχει «χωριστεί» στα τρία. Η λειτουργία της το προσεχές διάστημα αποτελεί μια άσκηση λεπτών ισορροπιών για την ηγεσία, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές, με πρόσφατο παράδειγμα την –ήπια– δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Βασίλη Κεγκέρογλου και Χαράς Κεφαλίδου, δύο βουλευτών που ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα, σχετικά με το νομοσχέδιο για την παιδεία.
Η επέτειος
Ενα άλλο «επίφοβο» πεδίο είναι η ιδρυτική επέτειος του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά για επιστροφή στον «πράσινο ήλιο», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι γνωστό ότι επιθυμεί πιο ενεργό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη επισήμως τα χαρτιά του για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί. Η κ. Γεννηματά, από την πλευρά της, σαφώς θα απευθυνθεί στην παραδοσιακή βάση, ωστόσο ταυτόχρονα καλείται να μη θέσει υπό αμφισβήτηση τις εγγυήσεις συνέχισης της πορείας του ΚΙΝΑΛ. Με απλά λόγια, είναι ορατός ο «κίνδυνος» στην επέτειο «να βγουν τα… πασοκόμετρα», όπως γλαφυρά περιγράφεται, κάτι που για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές πως θα στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας του εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», τα εκλογικά σενάρια εντός της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ατονήσει εμφανώς.