Στα αίτια των πυρκαγιών, την κλιματική κρίση, τα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων, τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, την αξία των σχεδίων ανασυγκρότησης, αλλά και τις δράσεις αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας αναφέρθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τοποθετούμενη στην κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο της συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Προστασίας του Περιβάλλοντος ήταν η συζήτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου και τις δράσεις για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η κα Βουλευτής στην ομιλία της επισήμανε ότι οι πυρκαγιές αυτές, όπως φαίνεται και από άλλα ευρωμεσογειακά κράτη, είναι κατά μεγάλο μέρος αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί με τον πρωτοφανή καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία στις περιοχές μας, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε την διάσταση των ανθρωπογενών αιτιών της πυρκαγιάς.
Η κα Αυγερινοπούλου εξήρε την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους, την απόκτηση και επιτυχή λειτουργία του 112 και την τάχιστη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών από τις πυρκαγιές. Σημείωσε ότι σημαντικό μέρος των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους συμπολίτες μας ύψους 10,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί και οι πληγέντες θα αποζημιωθούν ως προς την απώλεια του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου, των οικιών και της οικοσκευής τους, ενώ θα χαίρουν φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών διευκολύνσεων.
Υποστήριξε, ωστόσο, ότι τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να ισχύουν όσον αφορά στο Νομό Ηλείας, σε όλο το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο στις αμέσως πληγείσες δημοτικές ενότητες του Δήμου, καθώς η έκταση της πυρκαγιάς οδηγεί την περιοχή μας σε μεγάλο πλήγμα της οικονομικής ζωής της περιοχής αλλά και ευρύτερα αγγίζει και το Δήμο Πύργου.
Ως ξεχωριστής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, χαρακτήρισε η κα Αυγερινοπούλου, την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας και τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ. Ανήγγειλε δε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και θα παρακολουθήσει τις εργασίες της ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών με έμφαση στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της αλλαγής του μικροκλίματος στις πληγείσες περιοχές. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να οργανώσει σύσκεψη των Επιτροπών Περιβάλλοντος όλων των κοινοβουλίων των Ευρωμεσογειακών κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το οπτικοακουστικό υλικό της παρέμβασής της είναι διαθέσιμο στο: https://collab.parliament.gr/~nag4m
Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της παρέμβασής της:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
βρισκόμαστε ενώπιων μιας σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής, με χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων να έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές αυτές, όπως φαίνεται και από άλλα ευρωμεσογειακά κράτη, είναι κατά μεγάλο μέρος αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί με τον πρωτοφανή καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία στις περιοχές μας, αλλά και της ιδιαίτερης ευαλωτότητας την οποία παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως προς την κλιματική αλλαγή.
Δεν θα πρέπει, όμως, να αγνοήσουμε την διάσταση των ανθρωπογενών αιτιών της πυρκαγιάς και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους εμπρησμούς, οι οποίοι φαίνεται να αποτελούν και αυτοί γενεσιουργούς λόγους πυρκαγιών σε αρκετά μέτωπα στη χώρα, μεταξύ των οποίων και εδώ στην Ηλεία και για τους οποίους πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα, για τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να ενημερωθεί και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και το ότι οι πολίτες παρέμειναν ασφαλείς. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Πυροσβεστική, σε όλα τα σώματα ασφαλείας και τους εθελοντές, η δε απόκτηση και λειτουργία του 112 και της έγκαιρης προειδοποίησης είναι μία σημαντική παρακαταθήκη της κυβέρνησης στη χώρα μας.
Όσον αφορά στην αποκατάσταση των πληγέντων, βασικό αντικείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υιοθετούμε μέσω του νομοσχεδίου σήμερα, η κυβέρνηση κινήθηκε τάχιστα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών από τις πυρκαγιές. Το πρώτο στάδιο των αυτοψιών είχε ήδη ολοκληρωθεί και τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του ΕΛΓΑ έχουν σχεδόν διεκπεραιώσει τις αυτοψίες.
Σημαντικό μέρος των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους συμπολίτες μας ύψους 10,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα. Οι συμπολίτες μας θα αποζημιωθούν ως προς την απώλεια του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου, των οικιών και της οικοσκευής τους. Και για τη δεύτερη κατοικία αποζημιώνονται οι πληγέντες. Tο αναφέρω επειδή ρώτησε πριν ο συνάδελφος. Προβλέπεται δε εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, οι φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις των πληγέντων, οι οποίοι απαλλάσσονται και από τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων τριών ετών με έναρξη το 2021.
Περαιτέρω το νομοσχέδιο προβλέπει έκτακτα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και για την επιδότηση της ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
Καθώς βρισκόμαστε ενώπιον της έναρξης της σχολικής χρονιάς αξίζει να κάνουμε μία μικρή αναφορά και στην πρόβλεψη για παροχή voucher 200 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «ψηφιακή μέριμνα» σε πληγέντες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού αλλά και τη συμπερίληψη της ιδιότητας του πληγέντος στις αιτήσεις για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και σίτιση στις λέσχες.
Θα πρέπει, όμως, να κάνω και την εξής επισήμανση. Τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να ισχύουν όσον αφορά στο Νομό Ηλείας, όπως και στην Εύβοια, σε όλο το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο στις αμέσως πληγείσες δημοτικές ενότητες του Δήμου, καθώς η έκταση της πυρκαγιάς οδηγεί την περιοχή μας σε μεγάλο πλήγμα της οικονομικής ζωής της περιοχής αλλά και ευρύτερα, θα έλεγα, αγγίζει και το Δήμο Πύργου.
Σύντομα δε αναμένουμε και τις λεπτομέρειες για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ήδη εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μέσα σε αυτά τα σχέδια ανασυγκρότησης σε όλες τις περιοχές της χώρας θα αντιμετωπιστούν και τα θέματα της ανεργίας, της απερήμωσης, της απώλειας πηγών εισοδημάτων, αλλά και της οικολογικής αποκατάστασης και της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων στο μέλλον.
Περαιτέρω βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα είναι η κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων εντός προθεσμίας 30 ημερών, αντί για τριών μηνών που ισχύει έως σήμερα, από την καταστολή της πυρκαγιάς και η επίσπευση των ειδικών δασοτεχνικών έργων. Είναι πολύ σημαντικά αυτά. Ξεχωριστής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο μέλλον είναι η αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, καθώς και η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, οι οποίες χωρίς την πολυδαίδαλη, πλέον, γραφειοκρατία, στην οποία τους εγκλώβιζε η υπαγωγή τους στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλά και με την ισχυρή καθοδήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δασικές υπηρεσίες πλέον καλύτερα στο ρόλο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εισάγουν σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σε ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής μας.
Το νομοσχέδιο ακόμα αναγνωρίζει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα του οποίου η σύμπραξη με το κράτος θα είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Άλλωστε και κατά το παρελθόν οι ιδιωτικές δωρεές τόσο από την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπήρξαν σημαντικές για τη στήριξη των πληγέντων. Η Ηλεία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για ακόμα περισσότερη διαφάνεια και παρακολούθηση της διάθεσης των δωρεών τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Dorees.gov.gr.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου εισάγεται και θεσμοθετείται και η έννοια του αναδόχου αναδάσωσης, ακούσαμε πολλά επάνω σε αυτό το θέμα, είναι όμως πάρα πολύ απλό. Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες, μη κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουν σε υποστήριξη των αναδασώσεων που θα γίνουν από τα δασαρχεία και την κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Ο θεσμός αυτός μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν θα πρέπει στο πλαίσιο της διασποράς ψευδών ειδήσεων να υποτιμηθεί και να μην αξιοποιηθεί. Ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούμε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του φιλοπεριβαλλοντικού μας αισθήματος, αλλά και την αγάπη προς τη χώρα μας να γίνουμε όλοι και το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να γίνει ανάδοχος αναδάσωσης.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω, μετά από σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της βεβαίως, θα προτείνει μεταξύ άλλων να γίνουμε και εμείς ανάδοχοι αναδάσωσης και επίσης θα πραγματοποιήσουμε και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές εντός του επόμενου μήνα. Όσοι συνάδελφοι και από τις υπόλοιπες Επιτροπές επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αυτοψία της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι ευπρόσδεκτοι και παρακαλούμε να μας ενημερώσουν σχετικά. Επίσης, η Επιτροπή μας θα παρακολουθήσει μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που διαθέτουμε τις εργασίες της ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών με έμφαση στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, στην ανασυγκρότηση ή μέριμνα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας τόσο της χλωρίδας όσο και της φυσικής αναγέννησης και των τεχνικών αναδασώσεων, αλλά και της πανίδας της χώρας μας, η αποκατάσταση και η αντιμετώπιση της αλλαγής του μικροκλίματος στις πληγείσες περιοχές θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών μας.
Επίσης, με αφορμή τη δημιουργία του τμήματος της δασικής πυρόσβεσης θα εμβαθύνουμε τη συζήτηση για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα στάδια της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και θα συζητήσουμε και την ανάγκη στη διαδικασία εκκενώσεων να προβλεφθεί αντίστοιχη διαδικασία και για το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και η φροντίδα των οικόσιτων και άγριων ζώων μετά τις πυρκαγιές και εν γένει τις φυσικές καταστροφές. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συντονίσουμε σύσκεψη των Επιτροπών Περιβάλλοντος όλων των κοινοβουλίων των Ευρωμεσογειακών κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σας ευχαριστώ».