Ολοι βέβαια γνωρίζουν τη θρυλική βιομηχανία βάμβακος «ΠΕΙΡΑΪΚΉ – ΠΑΤΡΑΪΚΉ» που ιδρύθηκε το 1919 και λειτουργούσε αδιάκοπα έως το 1996.
Ποιος δεν θυμάται τη θρυλική διαφημιστική επωδό «Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει», που έγραψε ιστορία;
Αυτό ήταν το επικοινωνιακό σύνθημα της Πειραϊκής – Πατραϊκής, της μεγαλύτερης βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργικής, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδος.
Της εταιρείας που ξεκίνησε πουλώντας κάλτσες και βάφοντας νήματα για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε μια επιχείρηση-κολοσσό της ελληνικής βιομηχανίας που επεκτάθηκε και στο εξωτερικό…
Οταν έφθασε να παράγει 25 εκατομμύρια μέτρα υφάσματος ετησίως, κατασκευάζοντας σεντόνια, βαμβακερά και κοτλέ υφάσματα, έτοιμα ενδύματα, μαξιλαροθήκες ακόμα και φόρμες γυμναστικής, φθάνοντας το 1962 να απασχολεί 3.775 εργατοϋπαλλήλους!
Στο αποκορύφωμα δε της πορείας της, έφτασε να έχει 9 εργοστάσια, στην Πάτρα, στην Αθήνα, στο Μεγάλο Πεύκο, στη Χαλκίδα, στο Καρπενήσι, στις Φιλιάτες, στη Σύρο, στη Σάμο και ένα στο Σουδάν.
Τότε έφθασε να απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζομένους!
Η ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μέσα στον περικαλλή νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, δεσπόζει ακόμα και σήμερα μια ευλαβική αφιέρωση -δωρεά της μεγάλης αυτής εταιρείας, με την επωνυμία της να είναι μάλιστα χαραγμένη σε εμβληματικό σημείου του ναού!
Βρίσκεται στον μαρμάρινο σκαλιστό άμβωνα, που αποτελούσε δωρεά της εταιρείας.
Η κατασκευή του άμβωνα έγινε το 1972, με δημιουργούς τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό και τον γλύπτη Κωνσταντίνο Περράκη. Είναι πλούσιος σε φιλοτεχνήματα και αξιόλογα σκαλίσματα. Φέρει ανάγλυφο περιστέρι, πάνω στο οποίο τοποθετείται το ιερό Ευαγγέλιο και συμβολίζει το Αγιο Πνεύμα. Ο άμβωνας συμβολίζει τον τάφο του Χριστού και ο διάκονος τον άγγελο της Αναστάσεως.