Μπορεί η πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Αιγιάλειας να έφτασε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου στο 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις να το ξεπέρασε κιόλας, όμως και για τα ξενοδοχεία της Πάτρας τις μέρες του Αυγούστου τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο άσχημα.
Το αντίθετο θα λέγαμε. Από τις αρχές του μήνα έως και την περασμένη εβδομάδα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας, έφτασε σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει ο Ηλίας Μεντζελόπουλος, το 70%.
Υπήρξε δηλαδή μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα του φετινού καλοκαιριού που τα πράγματα ήταν αρκετά υποτονικά.
«Πήγαμε ικανοποιητικά έχοντας μία μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και περισσότερες κρατήσεις σε σύγκριση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» τονίζει o πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας και συνεχίζει λέγοντας:
«Είχαμε και ξένους επισκέπτες, αλλά και Έλληνες αυτό το διάστημα. Οι ξένοι ήταν κυρίως από χώρες της Ευρώπης όπως από την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και την Πολωνία, ενώ και αυτή τη χρονιά απουσίαζαν οι Ρώσοι».
Σε ότι αφορά τους Έλληνες επισκέπτες ήταν κυρίως από την Αθήνα που έμειναν για μία ή δύο διανυκτερεύσεις στην Πάτρα, περνώντας από την αχαϊκή πρωτεύουσα, κυρίως ως έναν ενδιάμεσο σταθμό για να πάνε στην Πελοπόννησο.
Πάντως από τις 22 Αυγούστου και μετά, δηλαδή, από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε οι κρατήσεις έπεσαν, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον μήνα Σεπτέμβριο που ακολουθεί.
Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν για την Πάτρα, δηλαδή, λήγει κάπου εδώ, κρατώντας και φέτος ένα διάστημα περίπου δύο μηνών αφού ο Ιούνιος, ήταν μηδενικός σχεδόν τουριστικά για την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Αύξηση σε σύγκριση με το καλοκαίρι του ’20
Όσο για το πώς κύλησε γενικότερα η φετινή τουριστική περίοδος για τα ξενοδοχεία της Πάτρας;
«Η πληρότητα ήταν χαμηλή, αλλά σίγουρα η κίνηση φέτος ήταν μεγαλύτερη από το καλοκαίρι του 2020.
Κατά μέσο όρο η πληρότητα ήταν περίπου στο 25% σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος δεν ήταν μεγαλύτερος από το 12% με 14%.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, τα πράγματα κύλησαν και φέτος πτωτικά αφού είχαμε μια μείωση που έφτασε το 45%» καταλήγει ο κ. Μεντζελόπουλος.
Άρα, το αντίκτυπο της πανδημίας στην Πάτρα συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για μία πόλη που τουριστικά είναι έτσι και αλλιώς αρκετά πίσω, έχοντας να διανύσει αρκετό δρόμο μπροστά της.
Αν θέλει να αυξήσει την επισκεψιμότητα και την τουριστική της κίνηση, ακολουθώντας την πορεία άλλων πόλεων της ηπειρωτικής επικράτειας που ίσως να μην έχουν τις δυνατότητες και τη δυναμική που διαθέτει αυτή.