Η πρεσβεία του Αφγανιστάν στην Μόσχα, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την αλλαγή εξουσίας στην Καμπούλ, ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει πολλές μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες των Ταλιμπάν».
« Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στην χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.
Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στην χώρα. Παράλληλα η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.
Σφοδρές συγκρούσεις με τα λιοντάρια του Παντζσίρ
Στην κοιλάδα Παντζσίρ, βορείως της Κανταχάρ, μαίνονται σφοδρές μάχες σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Dailymail.
Η κοιλάδα Παντζσίρ είναι το μοναδικό μέρος του Αφγανιστάν που δεν ελέγχουν οι Ταλιμπάν.
Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με βαριά οπλισμένες μονάδες των Ταλιμπάν που σφυροκοπούν την περιοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι Ταλιμπάν έχουν στην διάθεση τους βαρύ οπλισμό που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί.
Βίντεο που αναμεταδίδει η Dailymail δείχνει ότι οι Ταλιμπάν εκτός από βαρύ οπλισμό, στέλνουν στην κοιλάδα Παντζσίρ ακόμα και ελικόπτερα Black Hawk! Δείτε το βίντεο
Πάντως οι πληροφορίες για την έκβαση των συγκρούσεων είναι συγκεχυμένες με τους Μαχητές του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης (NRF), να υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν αρκετούς άνδρες των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το CNN, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 Ταλιμπάν.
Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι εξέδωσε ένα ηχητικό μήνυμα ισχυριζόμενος ότι οι δυνάμεις τους έχουν περικυκλώσει την κοιλάδα, και κάλεσε τους μαχητές του Παντζσίρ να καταθέσουν τα όπλα.
Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων από το νότο του Παντζσίρ από την Καπίσα, καθώς και από το πέρασμα Χαβάκ στα δυτικά της κοιλάδας.
Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να απεγκλωβίσει περισσότερους ευάλωτους Αφγανούς, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα επιδιώξει να απεγκλωβίσει περισσότερους ευάλωτους Αφγανούς και να διατηρήσει επαφές με τους Ταλιμπάν, όμως οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν την παροχή βοήθειας και τη διεθνή αναγνώριση.
Η Τουρκία, η οποία διαχειριζόταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ επί έξι χρόνια, έχει προσφερθεί να βοηθήσει ώστε να παραμείνει λειτουργικό τώρα που αποχώρησαν οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Τη βοήθειά του προσφέρει επίσης το Κατάρ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών του εμιράτου.
Ο γενικός γραμματέας επισήμανε επίσης ότι παραμένουν στο Αφγανιστάν πολλοί Αφγανοί οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις διεθνείς δυνάμεις και κατά συνέπεια μπορεί να κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.
«Η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν είναι αναγκαία για να βγάλουμε τους ανθρώπους αυτούς» από τη χώρα. «Το ΝΑΤΟ κατάφερε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που εργαζόταν για εμάς. Αλλά έχουν απομείνει ακόμη πολλοί άνθρωποι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τους βγάλουμε», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράσει κάποια κρίση όσον αφορά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο Αφγανιστάν από τον Μουλά Μπαραντάρ, του συνιδρυτή των Ταλιμπάν. «Θα πρέπει να τους κρίνουμε με βάση τις πράξεις τους, όχι τα λόγια», συνέχισε, τονίζοντας ότι θα λογοδοτήσουν αν δεν τηρήσουν όσα έχουν υποσχεθεί: ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες, ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και ότι θα εγγυηθούν την ελεύθερη μετακίνηση.
Ο γενικός γραμματέας σημείωσε τέλος ότι η διπλωματική αναγνώριση του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στη διεθνή κοινότητα «ώστε να ασκηθεί όσο μεγαλύτερη πίεση γίνεται στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν».