«Στα χωριά, τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιο βαθμό αστοχίας, κάποια ρωγμή, αν δεν έχουν πάρει το οκέυ από μηχανικούς, να αποφύγουν να μείνουν τις μέρες αυτές μέσα, καθώς αν υπάρχει αστοχία, ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να φέρουν κατάρρευση», προειδοποίησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
«Είναι ξεκάθαρη η εικόνα στην περιοχή γιατί έχω βάλει εκεί πάρα πολλά όργανα, πριν 3-4 μήνες απ’ όταν ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία. Έγινε πάνω σε γνωστό ρήγμα, του Καστελίου, το οποίο έχει δυναμικότητα το πολύ 6 ρίχτερ, άρα ο σεισμός που έγινε είναι ο κυρίως. Ωστόσο θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μέχρι και 5,4 ρίχτερ».
Είχε συστήσει οδηγία στο Αρκαλοχώρι ο κ. Τσελέντης, ότι πρέπει να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια. «Στο Ηράκλειο μέσα να μην ανησυχούν, να μείνουν στα σπίτια τους το βράδυ, γιατί έχουμε σχετικά ρήγματα εκεί».
«Μας έπιασε εξ απήνης ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει ποτέ τόσο μεγάλο γεγονός». Το 1950 υπήρξε το ίδιο φαινόμενο με πολλούς μικρούς σεισμούς που έληξαν με τον κύριο, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ.
Σε σχέση με την πιθανότητα, το συγκεκριμένο ρήγμα, να επηρεάσει άλλα γειτονικά, ο κ. Τσελέντης, απαντά ότι στην σεισμολογία, όλα είναι πιθανά. «Τώρα δεν βλέπουμε μετατόπιση σε άλλο ρήγμα».
Ο κ. Τσελέντης μίλησε και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας που προβληματίζουν τους σεισμολόγους.
Η Θήβα είναι μία από αυτές τις περιοχές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένω κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά έχει μια όχι τόσο καλή δόμηση και έχουμε συνεχείς μικροσεισμούς. Κοντά στη Θήβα έχουμε πολύ μεγάλα ρήγματα, τα οποία δεν βλέπουμε να έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη.
Μια άλλη περιοχή που μας προβληματίζει είναι τα Ιόνια νησιά, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, αλλά αυτά είναι πολύ καλά δομημένα, διευκρίνισε ο κ. Τσελέντης.