Το «πράσινο φως» για την κατάργηση των τοπικών mini lockdown και για τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι «ανάβει» σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στη συνδρομή τους στη μάχη κατά της πανδημίας» είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης για την απόφαση η καθημερινότητα των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας.
Έτσι σήμερα ο κ. Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει ότι ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας – όπου, με βάση το ισχύον πρωτόκολλο, έχουν πρόσβαση μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα – επιστρέφει η μουσική και πλέον και ο χορός.
Επίσης τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης κλπ, μπορούν επίσης να δέχονται και όρθιους πελάτες, ενώ μέχρι σήμερα επιτρεπόταν να κάθονται μόνο σε τραπέζια.
Με άλλα λόγια εστίαση και ψυχαγωγία θα λειτουργούν σε συνθήκες που θα θυμίζουν την προ πανδημίας εποχή.
Οι χώροι αυτοί θα έχουν πια τη δυνατότητα πληρότητας σε ποσοστό 100%,
Επιπλέον, σταματά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 έως τις 6 το πρωί, ενώ τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα απαιτείται να υποβάλλονται σε rapid test, όπου αυτό είναι σήμερα αναγκαίο (π.χ. για την είσοδο τους σε νοσοκομεία κ.α.).
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση σε εσωτερικούς χώρους, που βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι, να μην υπάρχει η υποχρέωση να φορούν μάσκα.
Κανονικά οι παρελάσεις
Απόφαση της κυβέρνησης είναι να γίνουν κανονικά και οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, όπως και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με σύσταση για μάσκα και αποστάσεις.
Ο σχεδιασμός θα ανατραπεί μόνο αν και εφόσον σε κάποια περιοχή υπάρξει μεγάλη έξαρση του ιικού φορτίου, ενώ ρόλο στην απόφαση θα έχουν και οι Περιεφερειάρχες.
«Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε συνθήκες lockdown. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας ανοιχτών και κλειστών χώρων, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και θα κινούμαστε ακριβώς σ’ αυτό» ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 ετών – που θέλουν επίσης να βγουν και να διασκεδάσουν – για να αποφασίσουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο.
Για τα ανεμβολίαστα άτομα εξετάζεται αυστηροποίηση σε κάποια από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Προβληματισμός για τα φαινόμενα «συνωμοσιολογίας»
Την κυβέρνηση την προβληματίζουν τα φαινόμενα… «ιδεολογικοποίησης» γύρω από τον εμβολιασμό, «η οποία βασίζεται στη συνωμοσιολογία» όπως εκτίμησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (Real fm).
Ωστόσο η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πειστούν οι πολίτες οι οποίοι ακόμη φοβούνται ή έχουν επιφυλάξεις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών και των αρνητών αντιστοιχεί στο 13 με 14% του γενικού πληθυσμού, κι έτσι ρίχνουν το βάρος στην «επιχείρηση πειθούς» των… «αναποφάσιστων», ώστε η επίτευξη του «τείχους» ανοσίας να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Στο «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπέρ του εμβολιασμού και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους ή και καταλήγουν, είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.
Εξαιρετικά αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα (Πρώτο Πρόγραμμα 105,8), η οποία δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 157 διασωληνωμένους και από αυτούς, μόνο 3 είναι εμβολιασμένοι.
Ανακοινώσεις για τη νέα Συμβουλευτική Επιτροπή.
Αν όχι κατά τη σημερινή ενημέρωση, τότε τις επόμενες ημέρες, ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει και την ολιγομελή Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα συνδράμει το υπουργείο Υγείας σε θέματα δημόσιας υγείας, μεταξύ αυτών και για την πανδημία.
Παράλληλα συνεχίζει το έργο της και η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων, η οποία ως σήμερα κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση για την διαχείριση της covid_19.