O ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας που αναμένεται να περάσουμε φέτος απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Εάν ο καιρός είναι κακός, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο –που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο ενεργειακό κόστος– ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς θέρμανσης και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια –που ήδη επικρίνεται καθώς η χαμηλή αιολική παραγωγή συνέβαλε στην έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη– θα μπορούσε να τεθεί περαιτέρω υπό αμφισβήτηση.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, αλλά μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά: η εμφάνιση του φαινομένου La Nina θα μπορούσε να παγώσει τις βόρειες ΗΠΑ και να φέρει πιο ήπια κλίματα στον Νότο, ενώ άλλα μέρη του κόσμου θα παρουσιάσουν ξηρασία. Ταυτόχρονα, η πολική δίνη που περιέχει παγωμένο αέρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο εμφανίζεται ασθενέστερη από πέρυσι· συνεπώς, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο ψυχρός αέρας να διαφεύγει περιστασιακά από την Αρκτική στις εύκρατες ζώνες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, φέρνοντας κύματα ψύχους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. «Αναμένουμε ένα “ζεστό σάντουιτς” αυτή την περίοδο υπερθέρμανσης της Αρκτικής με έναν πιθανόν πολύ κρύο καιρό», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθυντής μετεωρολογίας του Atmospheric G2, Τοντ Κρόφορντ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα ασυνήθιστα ζεστό ξεκίνημα της σεζόν, στη συνέχεια μια κρύα περίοδο τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από ένα ήπιο τέλος του χειμώνα και μια πρώιμη άνοιξη.
Αυτές οι προβλέψεις είναι πρώιμες και τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς υπάρχει πληθώρα αλληλένδετων καιρικών μοτίβων και παραγόντων που καθορίζουν την τύχη του φετινού χειμώνα. Το φαινόμενο La Nina απειλεί να εμφανιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οταν σχηματίζεται συνήθως φέρνει πιο δροσερό καιρό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ, ενώ ξηραίνει και θερμαίνει το νότιο τμήμα της χώρας. Το La Nina επηρεάζει και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, δυνητικά παγώνοντας την Ιαπωνία και την Κορέα, φέρνοντας ξηρασία στη Βραζιλία και στην Αργεντινή και ξηραίνοντας τμήματα της Κίνας. Παράλληλα, μια ζώνη ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, περιστρέφεται στον Βόρειο Πόλο, κλειδώνοντας μέσα της τον κρύο αέρα. Εάν αυτή ξεφύγει από τα όρια της Αρκτικής, τμήματα της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα βιώσουν πολλαπλά ξεσπάσματα κακοκαιρίας, όπως εκείνο του Φεβρουαρίου.
Εμφάνιση του φαινομένου La Nina κα εξασθένηση της πολικής δίνης.
Εάν ο κρύος αέρας όντως μετακινηθεί, το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα πάει. Ενας βασικός παράγοντας που καθορίζει την κίνηση είναι η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΟ), ένα μεταβαλλόμενο μοτίβο υψηλής και χαμηλής πίεσης πάνω από τη Γροιλανδία και τον ωκεανό. Το φαινόμενο μπορεί επίσης να μετατοπίσει την καταιγίδα πάνω από την Ευρώπη στον Νότο, αφήνοντας τη βορειοδυτική Ευρώπη αρκετά ψυχρή, τόνισε ο μετεωρολόγος της AccuWeather, Τάιλερ Ρόις. Οσο πιο κρύα γίνεται η Ευρώπη, τόσο χειρότερη θα είναι η ενεργειακή της κρίση. «Ορισμένα μοντέλα δείχνουν μια εξασθενημένη πολική δίνη, η οποία συχνά ανοίγει την “πόρτα του ψυγείου” και επιτρέπει στον κρύο αέρα να χυθεί νότια στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία», υπογράμμισε η διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Ερευνας Woodwell, δρ Τζένιφερ Φράνσις.