Τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος.
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή και απαντώντας στις σχετικές αναφορές που είχαν κάνει προηγουμένως οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θέλει να αφήσει αναπάντητο το ζήτημα της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
“Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και σίγουρα από τότε που ανέλαβα Πρωθυπουργός, ανέλαβα μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Κι αυτή την δέσμευσή μου κάνω πράξη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στείλει στη συνέχεια μήνυμα ότι “όποιος ξεπεράσει τα όρια, τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση, θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ”.
Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Τι είπε στην πρώτη συνέντευξη έπειτα από τη διαγραφή του
Την πρώτη συνέντευξη μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Τετάρτη. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναφέρθηκε στα όσα είπε στη Βουλή και προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη διαγραφή του, στα λάθη που έχει κάνει αλλά και στα επόμενα βήματά του.
“Έχω ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι. Πολλές φορές λέω δημόσια, στα κανάλια ακόμη και εντός Ολομέλειας, αυτά τα οποία οι πολίτες, οι ψηφοφόροι μου, οι κανονικοί άνθρωποι, λένε στα τραπέζια ή στα καφενεία”, είπε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. “Καλώ όλους να δουν τη συγκεκριμένη ομιλία, από την αρχή μέχρι το τέλος, να μην βασίζονται σε αποσπάσματα ούτε σε ερμηνείες των λεγομένων μου. Θα διαπιστώσει καθένας ότι ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως συναινετικός”, είπε και πρόσθεσε ότι διάβασε το άρθρο του Ιουλίου 1935 του τότε ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στον Ριζοσπάστη, “δεν κατηγόρησα κανέναν”. “Αλίμονο αν η αναφορά μου, βάσει ιστορικών πηγών, στις διαχρονικά αντεθνικές θέσεις του ΚΚΕ αντιβαίνει τις αρχές της Δημοκρατίας μας. Καμία διάθεση για πρόκληση”, είπε για να χαρακτηρίσει “πραγματική πρόκληση” όταν “απρόκλητα εμφανίστηκε ο κ. Παφίλης που με κατηγόρησε προσωπικά αποκαλώντας με ρουφιάνο και χρυσαυγίτη”. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του ότι η αιτία για τη διαγραφή του “ήταν μετά την ομιλία μου όχι πριν”.
Η συνέπεια στις αρχές μου είναι αδιαπραγμάτευτη” και “το όλο σκηνικό έγινε γιατί επιμένω να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου”, είπε ο κ. Μπογδάνος σχετικά με το γιατί διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Υπογράμμισε, δε, ότι “οι αρχές που διέπουν την αστική δημοκρατία επιτρέπουν -αν όχι επιβάλουν- στους βουλευτές να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, να κάνουν ακριβείς ιστορικές αναφορές…” για να προσθέσει στη συνέχεια ότι “στο ιερό βήμα της Βουλής οφείλουμε να λέμε αλήθειες”. Ερωτηθείς για την παρουσία του σε εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας, το 2020, υποστήριξε ότι βρέθηκε “ενάντια” και “απέναντι” στον Κασιδιάρη, λέγοντας ότι “η παρουσία μου εκεί είχε ως νόημα να προστατευτούν οι πραγματικοί κάτοικοι από τους όντως φασίζοντες συγκεντρωμένους. Το πέτυχα με την παρουσία μου”. “Βρέθηκα απέναντι στον Κασιδιάρη. Είχε κακή πληροφόρηση ο κ. Δένδιας”, συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Αναφερόμενος και πάλι στη διαγραφή του, είπε πως “περίμενα χθες ότι όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ θα εκστόμιζε εναντίον βουλευτή -τότε- της ΝΔ στοχοποιητικές ύβρεις απαράδεκτες και θα αποκαλούσε συνολικά τη ΝΔ ‘απογόνους των ταγματασφαλιτών’ το ίδιο το προεδρείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παρών στην αίθουσα ή ο κ. υπουργός θα καλούνταν να κάνουν αυτό το οποίο έκανα, υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα εμού και της οικογενείας μου” και πρόσθεσε πως “η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. πρωθυπουργός αποκόμισε τη σε μεγάλο βαθμό ορθή εικόνα ότι είχε συντελεστεί μία εκτροπή του focus της επικαιρότητας από την κεφαλαιώδους ιστορικής σημασίας συμφωνία με τη Γαλλία, σε ένα ζήτημα αντεγκλήσεων…”.
“Ενώ αναγνωρίζω ότι ένας πρωτοεκλεγείς βουλευτής, άπειρος κοινοβουλευτικά, ενδεχομένως χθες να είπε σωστά πράγματα σε λάθος χρόνο και τόπο, ίσως, επαφίεται στους εμπειρότερους, στους πολιτικά βαρύτερους, και πιο πεπειραμένους να προσφέρουν στον πρωθυπουργό τις καλές υπηρεσίες που ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν κατάφερε να προσφέρει”, κατέληξε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.