ΑΧΑΪΑ: «Ως εδώ» λένε οι εργάτες φράουλας – Η κίνηση τους που άλλαξε τα δεδομένα

    Ημερομηνία:

    «Μέχρι εδώ» λένε οι αλλοδαποί εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Αχαΐας και της Ηλείας και θέτουν ανθρώπινους όρους εργασίας.
    Πληροφορίες από την περιοχή, αναφέρουν ότι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, και οργανωμένα πλέον, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με τις τρεις μεγάλες ομάδες παραγωγών για αύξηση του ημερομίσθιου και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

    Οι Μπαγκλαντεσιανοί και Πακιστανοί εργάτες, προχωρούν σε ομαδικές συμφωνίες και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας και τις αμοιβές, με τους φραουλοπαραγωγούς να δέχονται.

    Όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα  «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Υρμίνη» Ανδρέας Γούργαρης, οι ομάδες παραγωγών και οι ανεξάρτητοι καλλιεργητές, κατέληξαν σε συμφωνία με τους αλλοδαπούς εργάτες για 7ωρη ημερήσια απασχόληση με ημερομίσθιο που αυξήθηκε από τα 24 στα 27 ευρώ συν 4 ευρώ ανά ώρα υπερεργασίας. Μαζί με το εργόσημο και χωρίς υπερωρίες, το μεροκάματο πλέον φτάνει στα 30 ευρώ για τους εργάτες γης της περιοχής.

    Οι αλλοδαποί εργάτες που διαμένουν σε παραπήγματα με μουσαμάδες στην ύπαιθρο, απαιτούν πλέον η διαμονή τους να είναι σε αξιοπρεπείς χώρους που θα πληρούν όλους τους βασικούς όρους υγιεινής και η μεταφορά τους να μην γίνεται σε ανοικτές καρότσες αγροτικών οχημάτων, αλλά με ασφάλεια σε κλειστά οχήματα.

    «Ως εδώ» λένε οι εργάτες φράουλας στην Αχαΐα - Η κίνηση τους που άλλαξε τα δεδομένα

    Ο Γιώργος Λαγός, πρώην πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Μετοχίου

    Ο Γιώργος Λαγός, πρώην πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Μετοχίου, επιβεβαίωσε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι καλλιεργητές της περιοχής με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, με τους επαγγελματίες να προχωρούν ήδη σε παρεμβάσεις για την διαμόρφωση κοινόχρηστων WC και άλλων εγκαταστάσεων διαβίωσης.

    Όπως είπε ο κ. Λαγός, η διαπραγμάτευση έγινε με τις ομάδες παραγωγών της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν το 50% των καλλιεργητών και το 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε φρούτα και οπωροκηπευτικά.

    Να σημεωθεί, ότι η περιοχή καλύπτει πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων και θερμοκηπίων στη Δυτική Αχαΐα και σε τμήμα της βόρειας Ηλείας.

    Αυτή την εποχή, ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών γης έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι εργασίες που γίνονται αφορούν φύτευση της φράουλας που απαιτεί λίγα εργατικά χέρια. Ωστόσο σε περιόδους συγκομιδής, ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 10.000 ατόμων.

    ΤΑ «ΜΑΤΩΜΕΝΑ» ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ

    Να θυμίσουμε, ότι το αίτημα των ξένων εργατών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, «πληρώθηκε» τον Απρίλιο του 2013 στη Μανωλάδα, με πυροβολισμούς και τραυματισμούς, σε μια πολύκροτη υπόθεση που έφτασε μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου καταδικάστηκε η Ελλάδα.

    Τον Ιούνιο του 2018, δεκάδες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας, είχαν κινδυνεύσει από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα χαράματα σε 15 παράγκες όπου έμεναν. Δύο είχαν υποστεί εγκαύματα, ενώ όλοι έχασαν τα υπάρχοντά τους, ανάμεσα σε αυτά έγγραφα και χρήματα.

    Σήμερα, οι εργάτες γης από χώρες του Τρίτου Κόσμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες και οργανώνονται ομαδικά με συνδικαλιστικό τρόπο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Τι συνέβη με τον Καραμανλή στην Achaia Clauss – Πώς αντέδρασε η πλευρά Μητσοτάκη

    Χθες το βράδυ στην Πάτρα, μετά την ομιλία του...

    Μια δημοπρασία με αντικείμενα «πέρα από αυτό τον κόσμο»

    Ο μετεωρίτης Sericho, που ανήκει στους παλλασίτες, «ανακαλύφθηκε» στην...

    ΠΑΤΡΑ: Το πρόβλημα με τις πλημμύρες στην Πλαζ συνεχίζεται… – ΦΩΤΟ

    Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται μετά από ισχυρές κακοκαιρίες στην Πλαζ...

    ΠΑΤΡΑ: Τιμές Χριστουγεννιάτικων Δέντρων

    Η Πάτρα μπαίνει σιγά-σιγά στον εορταστικό της ρυθμό, καθώς...
    Best Shop