Εκτίναξη κερδών είδαν οι κροίσοι την περίοδο της πανδημίας. Η αύξηση της αμύθητης περιουσίας των Τζεφ Μπέζος και Έλον Μασκ αποτέλεσε, τρόπον τινά, περίτρανη απόδειξη της διεύρυνσης ανισοτήτων που βιώνει ο πλανήτης ενώ ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του σοβαρές οικονομικές πληγές και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Ευρύ πεδίο σχολιασμού και αντιπαραθέσεων άνοιξε η πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα φορολογούνταν τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής. Η τροπολογία, όμως, που προκάλεσε πονοκέφαλο στους μεγαλοεισοδηματίες, έπεσε γρήγορα στο κενό, χάρη σε μια καίρια παρέμβαση.
Σκληρούς επικριτές βρήκε το νομοσχέδιο, με σειρά δισεκατομμυριούχων, ανάμεσά τους οι Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ, να τάσσονται κατά της εφαρμογής του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να απειλήσει με φυγή από τις ΗΠΑ.
Ποιος «έσωσε» όμως τους δισεκατομμυριούχους από τη «βαριά» φορολογία; Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα του γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζο Μάντσιν, που συνέβαλε, κατά κύριο λόγο, στην απόσυρση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για κάτι άδικο, ανεδαφικό και δύσκολο στην εφαρμογή.
Το νομοσχέδιο αποδείχθηκε νεκρό εν τη γενέσει του. Λίγο αργότερα, οι Δημοκρατικοί έθεσαν επί τάπητος μια νέα πρόταση ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης που προάγει το επιτελείο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την τελευταία εισήγηση, θα επιβάλλεται μόνον ένας επιπλέον φόρος στα εισοδήματα των πλουσιότερων, αντί να φορολογούνται τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη.
Το συμπέρασμα: ο φόρος για τα εισοδήματα των δισεκατομμυτριούχων δεν θα αλλάξει σημαντικά τη φορολογία.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα επιβληθεί φόρος 5% στα εισοδήματα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου με συντελεστή 8% για εισόδημα άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τους δισεκατομμυριούχους, αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φορολογίας θα αυξηθεί στο 31,8% από το 2022, από 23,8% που είναι τώρα.
Την ίδια στιγμή, οι δισεκατομμυριούχοι θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους 11,9 δισ. δολαρίων, 3 δισ. περισσότερα απ’ό,τι θα κατέβαλαν υπό την ισχύουσα νομοθεσία, 333 δισ. λιγότερα όμως σε σχέση με το αρχικό πλάνο.
Όπως έχει διαπιστωθεί, κανένας δεν επωφελείται περισσότερο από το σχέδιο απ΄ό,τι ο Έλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών δεν λαμβάνει ετήσιο μισθό από τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, ενώ η εταιρεία του δεν πληρώνει μερίσματα στους μετόχους. Επομένως, ο Μάσκ δεν έλαβε εισόδημα από μετοχές για το έτος 2020-2021, ούτε εξαργύρωσε κάποια μετοχή της Tesla.
Εάν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο νόμου, τότε ο Μάσκ θα όφειλε σε φόρους περί τα 29,8 δισ. δολάρια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος πούλησε για 12,8 δισ. μετοχές της Amazon, από το 2020 έως το 2021. Το Forbes υπολογίζει ότι θα είχε πληρώσει 4,1 δισ. σε φόρους, θα επιβαρυνόταν, δηλαδή, ένα δισ. περισσότερο από την τωρινή φορολογία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, είναι επίσης ανέμεσα στους κερδισμένους, καθώς εάν εφαρμοζόταν το νομοσχέδιο πιθανόν να είχε επιβαρυνθεί κατά 300 εκατ. στη φορολογία του, μετά την πώληση μετοχών του Facebook έναντι 3,8 δισ., την περίοδο 2020-2021.