Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, διατρέχει την Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου από έναν βραβευμένο, νέο συγγραφέα από τη Βόρειο Ήπειρο, τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο, χαρακτηρίζεται το βιβλίο με τίτλο «Χάθηκε βελόνι» που κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάιο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Πάτρα την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, στο βιβλιοπωλείο Πίξελbooks στην οδό Κανακάρη 185, στις 19.30 και θα μιλήσουν ο εκδότης – βιβλιοπώλης Νεκτάριος Λαμπρόπουλος και η Κρίστυ Κουνινιώτη, πολιτιστική συντάκτρια της εφημερίδας Πελοπόννησος.
Ο ίδιος ο συγγραφέας θα είναι παρών, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid 19.
Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος έχει γεννηθεί στη Χιμάρα το 1988 και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ανεκπλήρωτοι φόβοι (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013), το μυθιστόρημα Η λάσπη (υποψήφιο για το Athens Prize for Literature 2015) και τη συλλογή διηγημάτων Τραμπάλα, από τις εκδόσεις Μελάνι.
Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πρώτο του βιβλίο για παιδιά «Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι, σε εικονογράφηση Βασίλη Γαλάνη. To διήγημά του «Καρδιές για φάγωμα» γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις. Ζει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το στόρι του βιβλίου, κεντρικά πρόσωπα είναι ένας άντρας που περνάει τη ζωή του στιγματισμένος από τη μοίρα στην άκρη του λόφου. Μια μητέρα που αφιερώνεται στη γεμάτη αντιξοότητες πορεία της οικογένειάς της. Ένας γιος που ψάχνει τον μικρό του αδερφό στην άλλη μεριά του κόσμου.
Το Δρεπένι: α, το Δρεπένι, τι όνομα κι αυτό! Αν θυμάται καλά, το είχε πάρει από έναν δευτερεύοντα ημίθεο της ελληνικής μυθολογίας, τον Δρέπανο, που υποτίθεται ότι είχε εξοριστεί από τον Δία για να ζήσει ολομόναχος κι αποκλεισμένος βαθιά μέσα στις αφιλόξενες κοιλότητες των βουνών της περιοχής. Γιατί αλήθεια πόσο άγονος και σκληρός ήταν ο τόπος που τον γέννησε, πόσο ασύμμετρα μοιρασμένη στον κόσμο η τρυφερότητα του χώματος. (απόσπασμα από το βιβλίο).
Το «Χάθηκε βελόνι» χαρακτηρίζεται ως ένα μυθιστόρημα για τα παιχνίδια της μοίρας.