Κορωνοϊός: Σε τροχιά κορύφωσης το τέταρτο κύμα -Τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση – Αποκλείει νέο lockdown

    Ημερομηνία:

    Η λεπτή ισορροπία, πάντως, ανάμεσα στον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία συνιστά το γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ενώ στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε πως «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες.

    «Πρόσθετα μέτρα»

    Παρότι προσώρας η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι εκτός συζήτησης στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως διευκρίνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παράθυρο «για αναπροσαρμογή του πλαισίου ή κάποιων πρόσθετων μέτρων» άνοιξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ μετά τα νέα μέτρα, ενώ εκτίμησε παράλληλα πως «η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε».

    Όχι σε lockdown

    Με κατηγορηματικό, ωστόσο, τρόπο διέψευσε -για άλλη μια φορά- το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, όπως και αυτό της επιβολής οριζόντιων μέτρων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης «για την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προστατευτούν» και πρόσθεσε πως «για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε».

    Τρία κλειδιά

    Απαντώντας στις αιτιάσεις του εμπορικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση -που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας- δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», ενώ απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την πανδημία.

    Συγκεκριμένα:

    · ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,

    · η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί και

    · τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

    Δεν υπάρχει διχασμός

    Σχολιάζοντας, μάλιστα, την απογείωση του αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμούς τις τελευταίες ώρες, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων». «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν», σημείωσε ο ίδιος.

    Παράταση στην επιστρεπτέα;

    Την αγωνία τους να παραμείνουν συνεχώς ανοιχτά τα μαγαζιά μετέφεραν με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι της αγοράς στον Πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους διαβεβαιώνει ότι «δεν θα κλείσουμε», καταγράφοντας παράλληλα τις προτάσεις τους αναφορικά με την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αιτήματα που κατέθεσαν οι φορείς του εμπορικού κόσμου προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνεται και αυτό της παράτασης των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε η υποχρέωση καταβολής της να μετατεθεί από την 1η Ιανουαρίου, στην 1η Απριλίου ή όσο διαρκέσουν τα τρέχοντα μέτρα.

    Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με την αγορά αποτελεί ένα από τα ζητούμενα του επόμενου διαστήματος, δεδομένου ότι η έξαρση της πανδημίας απέχει μερικές εβδομάδες ακόμη από την κορύφωσή της, η οποία αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των επιχειρήσεων στην τήρηση των νέων υγειονομικών μέτρων εκτιμάται ότι θα βαρύνει την απόδοσή τους, ιδίως όταν τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στην πραγματική οικονομία για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, όπως κάλυψη των αναστολών εργασίας, παράταση εξόφλησης οφειλών με επιστρεπτέα προκαταβολή, προνομιακές χρηματοδοτήσεις, επαγγελματικά ενοίκια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανικός Τύπος: Πώς τα κατάφεραν οι Ελληνες με την οικονομία

    Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο “Πώς τα κατάφεραν οι...

    Τραγωδία στην Άμφισσα: Θάνατος βρέφους από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα

    Η τραγική κατάληξη της γέννησης ενός νεογέννητου κοριτσιού στο...

    ΠΑΤΡΑ: Τι συνέβη με τον Καραμανλή στην Achaia Clauss – Πώς αντέδρασε η πλευρά Μητσοτάκη

    Χθες το βράδυ στην Πάτρα, μετά την ομιλία του...
    Best Shop