Χίλιοι νεκροί από Covid σε 15 ημέρες τον Νοέμβριο – 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

    Ημερομηνία:

    Με τους «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας – εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, διασωληνωμένοι και νεκροί- να καταγράφουν συνεχώς άνοδο και να προοιωνίζονται δύσκολο και το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου και ακόμη πιο δύσκολο τον Δεκέμβριο, επιστήμονες και κυβέρνηση βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Γνωρίζουν πως το αποτύπωμα των 7.000-8.000 θετικών κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας θα γίνει έντονο προς το τέλος της εβδομάδας με τους ασθενείς που θα αρχίσουν να κινούνται προς τα νοσοκομεία αναζητώντας περίθαλψη και νοσηλεία για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Και θα γίνει ακόμη πιο βαθύ στο τέλος του μήνα που θα αυξηθούν οι ανάγκες για διασωλήνωση και μοιραία στη συνέχεια και οι θάνατοι εκείνων που δεν θα τα καταφέρουν.

    Ήδη οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω covid-19 από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι και χθες (1.074) είναι σχεδόν όσοι και οι νεκροί που είχαν καταγραφεί όλο τον Οκτώβριο (1.107). Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται συνεχώς, με τον ημερήσιο αριθμό να ανέρχεται το τελευταίο επταήμερο στις 421.

    Χθες στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν 4.100 με τους 920 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

    Οι διασωληνωμένοι επίσης αυξήθηκαν στους 561, με τις εκτιμήσεις των ειδικών που «έβλεπαν» έως και 600 διασωληνωμένους στη χώρα στο τέλος Νοεμβρίου να επιβεβαιώνονται ανοίγοντας παράλληλα το επόμενο «κεφάλαιο» των μελανών προγνώσεων για τον Δεκέμβριο, σημαντικό μήνα λόγω των εορτών που τον χαρακτηρίζουν και που στην παρούσα φάση θεωρούνται συνώνυμο της μετάδοσης και της διασποράς του ιού.

    Η θωράκιση των πολιτών μέσω του εμβολιασμού παραμένει το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχή διαχείριση της επιδημίας. Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό πρώτης δόσης αλλά και για την ενίσχυση με την αναμνηστική δόση και υπενθυμίζουν παράλληλα τη δύσκολη και συχνά μοιραία έκβαση της πορείας των ανεμβολίαστων ατόμων που μολύνονται και νοσούν από κορωνοϊό. Σταθερά το 83%-85% των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ και το 15%-17% των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία όταν μολυνθούν επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία και σωτήρια η αναμνηστική δόση, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

    Μάλιστα, αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες, που μολύνονται και νοσούν, σε σχέση με την προστασία που τους παρέχουν τα εμβόλια θα παρουσιαστούν σήμερα από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

    Επιβαρυμένες περιοχές 28 περιοχές

    Με το βλέμμα στραμμένο στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών καθώς και στην ηλικιακή ομάδα που «κυριαρχεί» στα κρούσματα κορωνοϊού και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εντός κάθε Περιφερειακής ενότητας χαρτογραφούν οι ειδικοί την πορεία της επιδημίας, με ζητούμενο να προλάβουν την -ακόμη- χειρότερη εξέλιξη, την πίεση στα όρια της κατάρρευσης των νοσοκομείων.

    Με 28 Περιφερειακές ενότητες που συγκεντρώνουν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της επικράτειας να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και το «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, δηλαδή στα πιο ψηλά επίπεδα συναγερμού, η ελαφρά μείωση της διασποράς των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνη της προηγούμενης καταγράφεται χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση σε αυτή τη φάση από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, τόσο ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) όσο και τα ποσοστά θετικότητας σε όλη τη χώρα κατέγραψαν μείωση το τελευταίο επταήμερο, φτάνοντας στο 1,11 και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 1,27 και 1,05% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ποιες περιοχές μπήκαν στο κόκκινο

    «Κόκκινες» χρωματίστηκαν η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Λακωνία και η Κόρινθος. Έτσι στην Πελοπόννησο παραμένει «πορτοκαλί» πλέον η Ηλεία και στην Ήπειρο η Πρέβεζα. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη περιοχή της Κρήτης που μπήκε στο κόκκινο.

    Οι περιφέρειες που «δίνουν» πολλές νοσηλείες λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

    Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η «βαθυκόκκινη» Δυτική Αττική, η οποία δίνει σταθερά εκατοντάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε ημέρα, αλλά όχι στις ευάλωτες ηλικίες των 65-70 χρόνων. Κι αυτό διότι όπως έχει εξηγήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, παρότι η περιοχή έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (ανέρχεται στο 47,7% ο αριθμός όσων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση) είναι θωρακισμένοι οι ηλικιωμένοι, γεγονός που κρατά χαμηλές και τις νοσηλείες λόγω covid-19. Η ενίσχυση των εμβολιασμών στη Δυτική Αττική απασχολεί τους αρμόδιους, όπως και στη Μεσσηνία (55,8% κάλυψη αλλά με αυξημένες νοσηλείες ηλικιωμένων), στην Αχαϊα (53, 9% και πολλές νοσηλείες, χθες στα δύο νοσοκομεία νοσηλεύονταν 180 ασθενείς) και τον Έβρο (52,9% κάλυψη και ανοδική τάση στα νέα περιστατικά κορωνοϊού).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τουρκία: Πώς ΕΥΠ και ΜΙΤ εξάρθρωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες

    Με τη συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της...

    Ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό: Μια εμπειρία ζωής 6 ημερών

    Οι Ρώσοι λένε με χαμόγελο ότι όποιος έχει κάνει...

    Κάρολαϊν Λέβιτ: Ποια είναι η 27χρονη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

    Ο Ντόναλντ Τραμπ όρισε την Κάρολαϊν Λέβιτ, μόλις 27 ετών, ως την...
    Best Shop