Πλείστα προβλήματα που αναστέλλουν την εύρυθμη λειτουργία του καταγράφονται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη Γενική Συνέλευση των ιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Όσο η πανδημία κορυφώνεται , το 4ο κύμα βρίσκει το Νοσοκομείο μας σε οριακή κατάσταση. Με ελλείψεις που συνεχώς αυξάνονται , αποψιλωμένο από προσωπικό. Σε λίγο καιρό αν δεν υπάρξει σοβαρή ενίσχυση, η υπολειτουργία και το κλείσιμο του Νοσοκομείου θα είναι αναπόφευκτη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα , τόσο με παθολογικό όσο και με χειρουργικό τομέα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις ελλείψεις προσπάθησε να συμβάλλει για τη φροντίδα των μικρών ασθενών.
Όσο η πανδημία κορυφώνεται , το 4ο κύμα βρίσκει το Νοσοκομείο μας σε οριακή κατάσταση. Με ελλείψεις που συνεχώς αυξάνονται , αποψιλωμένο από προσωπικό. Σε λίγο καιρό αν δεν υπάρξει σοβαρή ενίσχυση, η υπολειτουργία και το κλείσιμο του Νοσοκομείου θα είναι αναπόφευκτη.
Από τις 9/11/21 , η Παιδιατρική κλινική ξεκίνησε να νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ. H πτέρυγα COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές ελλείψεις, στις αρχές του πρώτου κύματος, για νοσηλεία υπόπτων περιστατικών σε κοινούς θαλάμους. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες επικίνδυνες τόσο για την υγεία των μικρών μας ασθενών, όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι περιορισμένα. Ο χώρος νοσηλείας είναι ακατάλληλος παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Παιδιατρικού τμήματος. Δεν υπάρχει κάλυψη από Παιδολοιμωξιολόγο, Παιδοκαρδιολόγο , ειδικότητες απαραίτητες στα πλαίσια νόσησης από COVID19.
Σε επίπεδο ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών . Προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Τα θετικά κρούσματα στο προσωπικό κάθε μέρα αυξάνονται. Έτσι, το δυναμικό της κλινικής έχει μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα τα τμήματα που χρειάζονται κάλυψη έχουν αυξηθεί.
Το αποτέλεσμα είναι τόσο το ιατρικό, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό να εξετάζουν και τα θετικά και τα αρνητικά σε COVID 19 περιστατικά. Καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των μικρών ασθενών , τόσο αυτών που νοσηλεύονται στην COVID πτέρυγα , όσο και στην υπόλοιπη κλινική ,καθώς η διασπορά του ιού σε λίγες μέρες , αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα είναι αναπόφευκτη.
Το αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με επικείμενη σοβαρή συρρίκνωση. Μέσα στους επόμενους μήνες, συνταξιοδοτούνται οι 3 από τους 4 μόνιμους ιατρούς. Ο πέμπτος αναισθησιολόγος που επανδρώνει το τμήμα δεν έχει καν μόνιμη θέση καθώς είναι μετακινημένος προσωρινά από άλλο νοσοκομείο.
Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η μία εκ των 3 κενούμενων θέσεων, η μόνη που έχει ανοίξει, ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο.
Στο ορθοπεδικό τμήμα , οι ειδικευμένοι ιατροί , τόσο μόνιμοι , όσο και επικουρικοί , κάνουν 10 εφημερίες ώστε να καλυφθεί το εφημεριακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου. Για τις 5 οργανικές θέσεις , αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο μας έχει μόνο 2 μόνιμους ιατρούς. Οι θέσεις που έχουν ζητηθεί για την στελέχωση του τμήματος, φαίνεται και αυτές να εκκρεμούν εδώ και μήνες και να μην έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο.
Ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου μας, εδώ και 3 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους ειδικευόμενους, καθώς με ο νέος νόμο περί ειδικοτήτων, αποτρέπει πλέον νέους γιατρούς να έρθουν στο Νοσοκομείο για μερική ειδικότητα.
To Ακτινολογικό τμήμα αντιμετωπίζει και αυτό προβλήματα, με σοβαρό το ενδεχόμενο αδυναμίας διενέργειας ακόμα και απλών ακτινογραφιών, καθώς από τον νέο χρόνο κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ακτινοφυσικού για τη λειτουργία του τμήματος, θέση για την οποία δεν φαίνεται να έχει μεριμνήσει το Υπουργείο.
Η εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου προχωράει με ρυθμούς χελώνας και συνεχίζονται οι διακομιδές από τους ειδικευόμενους σε άλλα Νοσοκομεία . Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται και άλλο το δυναμικό της παιδιατρικής κλινικής , και πολλές φορές καθυστερεί η αντιμετώπιση των μικρών ασθενών.
Το Νοσοκομείο μας αγόγγυστα προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους μικρούς ασθενείς της περιοχής. Με εφημέρευση πέραν των ορίων , με αναστολή αδειών. Η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας , όχι απλά δεν το ενίσχυσαν με προσωπικό και χρηματοδότηση, αλλά αφήνουν τα τμήματα ένα-ένα να καταρρέουν, σαν να πρόκειται για Νοσοκομείο β’ διαλογής. Εάν δεν παρθούν κατεπείγοντα μέτρα ενίσχυσης η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη…
Απαιτούμε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η πορεία συρρίκνωσης και εγκατάλειψης.
Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης κ μόνιμες προσλήψεις ,για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών ώστε να παρέχουμε ποιοτική περίθαλψη στους μικρούς μας ασθενείς.
Για τη Συνέλευση των Ιατρών (19-11-21)
Τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΑ Καραμανδανείου».