Αθωώθηκε 62χρονος Αφροαμερικανός από δικαστήριο του Μιζούρι αφού έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή λόγω δικαστικής πλάνης.
Ο Κέβιν Στρίκλαντ καταδικάστηκε το 1979 σε ισόβια κάθειρξη από ένα σώμα λευκών ενόρκων, για μια τριπλή δολοφονία την οποία ουδέποτε παραδέχτηκε.
«Καμία υλική απόδειξη δεν τον συνέδεε με το έγκλημα και καταδικάστηκε αποκλειστικά με βάση τη μαρτυρία» μιας γυναίκας, η οποία στη συνέχεια αναίρεσε την κατάθεσή της, σχολίασε ο δικαστής Τζέιμς Γουέλς στην απόφασή του. Επιπλέον, οι δύο από τους τέσσερις πραγματικούς δράστες της φονικής επιδρομής δήλωναν ότι ο Στρίκλαντ δεν εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες.
«Η εμπιστοσύνη του δικαστηρίου στην ενοχή του κ. Στρίκλαντ έχει τόσο υπονομευτεί που δεν μπορεί να την στηρίξει» κατέληξε ο δικαστής, διατάζοντας την άμεση αποφυλάκιση του ισοβίτη.
Η εισαγγελέας της κομητείας Τζάκσον, που ήταν εκείνη που ζήτησε την ακύρωση της καταδίκης, χαιρέτισε την απόφαση. «Επιτέλους, αποδόθηκε δικαιοσύνη για αυτόν τον άνθρωπο που υπέφερε τόσο από αυτό το δικαστικό λάθος» ανέφερε η Τζιν Πίτερς Μπέικερ στην ανακοίνωσή της.
Το όνομα του Κέβιν Στρίκλαντ θα προστεθεί έτσι στη μακρά λίστα των Αμερικανών που έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης. Είναι ένας από τους αδίκως καταδικασθέντες που έμειναν στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Απαλλαγών, ένα σχέδιο στο οποίο μετέχουν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τα τελευταία τριάντα χρόνια, έμειναν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 47 χρόνια και 2 μήνες.
Η χορήγηση αποζημιώσεων για τα χαμένα χρόνια δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση. Η οργάνωση Midwest Innocence Project, που ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση του Στρίκλαντ, διεξάγει εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για τη συγκέντρωση πόρων, ώστε να τον βοηθήσουν να ξεκινήσει τη ζωή του εκτός της φυλακής.
Πρόσφατα ο Στρίκλαντ είπε στην εφημερίδα Washington Post ότι αφού αποφυλακιστεί θέλει να πάει στον τάφο της μητέρας του, που πέθανε φέτος το καλοκαίρι, και να δει, για πρώτη φορά, τον ωκεανό.