Νέα έρευνα καταλήγει ότι υπάρχει πράγματι ένα όριο στην ανθρώπινη ζωή και ότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε τον θάνατο, παρότι ορισμένοι από εμάς πιστεύουν ότι η επιστήμη θα μας επιτρέψει να ζήσουμε για πάντα.
Επίσης, η ίδια μελέτη καταδεικνύει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποφύγουμε τα γηρατειά. Στην εν λόγω έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν μία θεωρία, η οποία υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν έμφυτη την τάση να γερνάνε.
Χρησιμοποίησαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες και τα συνέκριναν με αντίστοιχα στοιχεία από πρωτεύοντα θηλαστικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα μέσα του 1800. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στη δημιουργία υγιέστερων και ασφαλέστερων κοινωνιών.
Ωστόσο, προέκυψε επίσης ότι το λεγόμενο «μοτίβο της θνησιμότητας» των ανθρώπων είναι ίδιο σε σχέση με τα θηλαστικά. Συγκεκριμένα:
- Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά στην βρεφική ηλικία
- Χαμηλά στην πρώιμη φάση της ενηλικίωσης
- Και στη συνέχεια αυξάνονται σταθερά όσο μεγαλώνουμε.
Τα αποτελέσματα ουσιαστικά δείνουν ότι η θνητότητα είναι εγγενής στους ανθρώπους.
Η ανθρωπότητα έχει επενδύσει αδρά στην έρευνα για την αντιμετώπιση της γήρανσης. Ορισμένοι μελλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για πάντα χάρη σε επιστημονικές εξελίξεις.
Ωστόσο, η νέα έρευνα καταλήγει ότι είναι αδύνατο. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ύψιστο όριο ζωής ενός ανθρώπου τίθεται στα 150 έτη. Όσο, όμως και να μπορούμε να ζήσουμε, είναι σημαντικό να έχουμε μία υγιεινή ζωή, ώστε να μπορούμε να είμαστε υγιείς και όσο γερνάμε.
Οι γιατροί συστήνουν 4 βασικές αρχές: μία καλή διατροφή, κίνηση, περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και όχι κάπνισμα.