Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχε και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης καθώς και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τέθηκαν από τον Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου στον Α. Τσίπρα, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων της χώρας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε εμφατικά, ότι οι Δήμοι βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Πολιτείας και της κοινωνίας, συμβάλλοντας θετικά και δημιουργικά στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, όπως αυτή της πανδημίας, όπου ήταν εκεί από την αρχή, στηρίζοντας τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες, κρατώντας τις πόλεις λειτουργικές και τις κοινωνίες όρθιες.
«Και στους εμβολιασμούς αν είχαμε μπει νωρίτερα στο παιχνίδι, θα είχαμε πείσει περισσότερο κόσμο και θα είχαμε αφήσει λιγότερο χώρο στις ακραίες φωνές να εκφραστούν», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και πρόσθεσε:
«Και αν θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει το κράτος διαχρονικά να αξιοποιήσει τη δυναμική της Αυτοδιοίκησης. Έχει σημασία να εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση».
«Η χώρα χρειάζεται περισσότερη Αυτοδιοίκηση και ισχυρότερους δήμους για να πάμε πιο γρήγορα τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά».
Τα θέματα που τέθηκαν
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε τον Προέδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι με σημαντικότερα:
Α. Προσωπικό: Ενίσχυση των Δήμων με νέες προσλήψεις, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Οι Δήμοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσουν τα έργα που έχουν μπροστά τους, ή να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις, την ώρα που οι υπηρεσίες τους είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Η κατάσταση επιδεινώνεται επιπλέον, λόγω της κινητικότητας και των κατ’ εξαίρεση μετατάξεων και αποσπάσεων. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, με τη χθεσινή τροπολογία πλέον αυτές θέλουν τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου όμως το κακό έχει γίνει. Έχει φύγει χρήσιμο προσωπικό από τους Δήμους.
«Έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χωρίς να έχουμε τεχνική βοήθεια για να κάνουμε μελέτες και κυρίως για να τρέξουμε τα έργα αυτά».Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και προς την κατεύθυνση αυτή ζητά τη στήριξη όλων των κομμάτων.
Β. Οικονομικά των ΟΤΑ Αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων. Στην πολυετή υποχρηματοδότηση των Δήμων, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί, με μείωση των ΚΑΠ κατά 65%, προστίθενται τα οικονομικά βάρη της πανδημίας, που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ. Είναι θετικό βήμα η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση αύξηση από 01/01/2023 των Κ.Α.Π. κατά 15% δηλαδή 325 εκατ. όμως θα έχουν εξανεμιστεί από την αύξηση της ενέργειας και το πιθανολογούμενο τέλος ταφής. Χρειάζεται ουσιαστική αύξησή τους, σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων στους Δήμους.
Γ. Ενεργειακό κόστος. Είναι αναγκαία η κάλυψη του τεράστιου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων και των ΔΕΑ, που υπολογίζεται περίπου σε επιπλέον κόστος 40%, με μέτρα στήριξης για την αυτοδιοίκηση.
Δ. Αρμοδιότητες Η αυτοδιοίκηση ζητά μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, με άξονες την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Ας εμπιστευτούμε με μια γενναία αλλαγή αρμοδιοτήτων τον Α’ και Β’ βαθμό. Και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στην κουβέντα που θα ανοίξει, να πάρουμε πλέον πιο γενναίες αποφάσεις από το να διορθώσουμε απλώς σημειακά κάποια ζητήματα.
Ε. Επιβολή τέλους ταφής Αναβολή για δύο ακόμη έτη στην επιβολή του τέλους, μέχρι να λήξει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ και να έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων υποδομών.
ΣΤ. Συμμετοχή Δήμων στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ, Α. Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης) πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή των Δήμων ώστε να έχουν ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, να έχουν λόγο και ρόλο για όσα γίνονται στις πόλεις τους.
Α. Τσίπρας : καταλυτικός ο ρόλος των Δήμων στην ενίσχυση της εμβολιαστικής προσπάθειας
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τους εμβολιασμούς για τον Covid-19, επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της προσπάθειας να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν μαζικά στην εμβολιαστική διαδικασία ιδίως για την πρώτη και δεύτερη δόση αλλά και για την τρίτη δόση.
Σημείωσε ότι οι δήμαρχοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές, γειτονιές και σπίτια πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, προσθέτοντας πως στο εγχείρημα αυτό θα μπορούσαν να συνδράμουν και γιατροί, εθελοντές από ΜΚΟ και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι και οι δήμοι πληρώνουν της επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, όπως το σύνολο της οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με τρομακτικές ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Μιλώντας για το έλλειμμα των δήμων που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, είπε ότι συνεχίζεται η ελλιπής χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ και στον προϋπολογισμό του 2022. Από την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους όπως είπε αναμένεται οι δήμοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον μισό δις ευρώ το επόμενο διάστημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απορροφηθεί και άρα, θα πρέπει να εξεταστούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών ΟΤΑ.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί χωρίς την παρουσία των ΟΤΑ στο σχεδιασμό της κατανομής και απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια δίκαιη κατανομή και μια ισόρροπη ανάπτυξη. Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση των πόρων, της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Τα οικονομικά ζητήματα των δήμων επεσήμανε ότι είναι ζητήματα που θέλουν άμεσες απαντήσεις και λύσεις. Η ουσιαστική συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών είναι κρίσιμο ζήτημα. Προϋπόθεση για να υπάρξει δίκαιη ανακατανομή και κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν κάθε περιοχή.
Ζητάμε έμπρακτη στήριξη κι εμπιστοσύνη στους Δήμους. Να υπερβούμε τα κομματικά στεγανά.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, για την απόφαση της ΚΕΔΕ, τόσο στο συνέδριο της όσο και με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της, να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί από την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων μας, ώστε να επανακαθορίσουμε περαιτέρω τις θέσεις και τη στάση μας.
«Αυτό που ζητάμε, είναι η έμπρακτη στήριξη του Αυτοδιοικητικού θεσμού από τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ζητάμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, νέες ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά και τους αναγκαίους πόρους για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας.
Υπερβαίνοντας τα κομματικά στεγανά, μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με συναινέσεις και συνεργασίες, μπορούμε το στόχο αυτόν να τον πετύχουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.