Στους 12 ενόρκους εναπόκειται πλέον η τύχη της Ελίζαμπεθ Χολμς, της ιδρύτριας της Theranos που όπως ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι της, πίστευε ότι θα άλλαζε τον κόσμο, αλλά σήμερα απειλείται με φυλάκιση έως 20 ετών για απάτη.
Η δίκη της Theranos κράτησε τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέθεσαν 31 μάρτυρες. Χθες, ο δικαστής έδωσε εντολή στους ενόρκους να αποφασίσουν την τύχη της 37χρονης.
Η Ελίζαμπεθ Χολμς ίδρυσε την εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων Theranos το 2003 και παράτησε τις σπουδές της στο Στάνφορντ για να αναπτύξει μία τεχνολογία που όπως ισχυριζόταν, μπορούσε να κάνει μία σειρά από εξετάσεις εύκολα και οικονομικά, με μία σταγόνα αίμα. Όταν αποδείχθηκε ότι η τεχνολογία αυτή δεν δούλευε, αλλά η Theranos είχε εξαπατήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τους ασθενείς της, η Χολμς βρέθηκε αντιμέτωπη με εννέα κατηγορίες απάτης και δύο κατηγορίες συνωμοσίας για τη διενέργεια απάτης. Εάν καταδικαστεί, απειλείται με φυλάκιση έως 20 χρόνων. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα.
Ο δικηγόρος της, Κέβιν Ντάουνι, έκανε την τελευταία του δήλωση την Παρασκευή, λέγοντας ότι η Χολμς πρέπει να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες.
«Στην πρώτη ένδειξη των προβλημάτων, ο απατεώνας παίρνει τα χρήματα και φεύγει, οι εγκληματίες κρύβονται και τα ποντίκια φεύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Εκείνη δεν έκανε τίποτα από αυτά», είπε.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος, η Χολμς αφιέρωσε τη ζωή της στη Theranos και ουδέποτε σκόπευε να εξαπατήσει τους επενδυτές. Εγκατέλειψε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, θυσίασε τα νιάτα της και έχασε φιλίες γιατί «πίστευε ότι έχτιζε μία τεχνολογία που θα άλλαζε τον κόσμο», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι ο πλούτος της Χολμς ήταν αλληλένδετα συνδεδεμένος με την επιτυχία της Theranos, καθώς η ιδρύτρια ουδέποτε πούλησε τις μετοχές της.
«Βυθίστηκε μαζί με το πλοίο. Κυρίες και κύριοι, τέτοια γυναίκα είναι», είπε ο Ντάουνι.
Επί τρεις ώρες, ο δικηγόρος προσπαθούσε να αντικρούσει τα επιχειρήματα της εισαγγελίας. Η Χολμς δεν διαστρέβλωσε σκόπιμα τα οικονομικά της εταιρείας για να προσελκύσει επενδυτές, ισχυρίστηκε.
Μέσα σε μία δεκαετία, η Theranos άντλησε 945 εκατ. ευρώ από επενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποτελούν μεγάλες προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Κάποιοι εξ αυτών κατέθεσαν στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας.
«Άνθρωποι έχασαν χρήματα. Δεν μασάω τα λόγια μου για αυτό. Η κα Χολμς σίγουρα δεν είχε σκοπό να χάσουν οι άνθρωποι χρήματα. Αυτό είναι ένα κακό γεγονός και μία αποτυχία από την πλευρά της», τόνισε ο δικηγόρος της.
Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έμπειρους επενδυτές που «γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα νέο εγχείρημα, γνώριζαν ότι ήταν κερδοσκοπικό και γνώριζαν ότι υπήρχε ρίσκο», είπε ο Ντάουνι.
Από την πλευρά του, ο βοηθός εισαγγελέας Τζον Μπόστικ τόνισε ότι το πρόβλημα με την Theranos δεν ήταν «η έλλειψη προσπάθειας, αλλά η έλλειψη ειλικρίνειας».
Η Theranos δεν θα πρέπει να θεωρείται μία επιχείρηση που απέτυχε παρά τη σκληρή δουλειά, είπε. «Θαυμάζουμε τους ανθρώπους που θέτουν φιλόδοξους στόχους και ξεκινούν για να τους επιτύχουν. Αυτή η υπόθεση πήγε στραβά για τη Theranos και την κα Χολμς όταν εκείνη πήρε την άλλη απόφαση, όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί την αποτυχία και στράφηκε στην παρανομία», πρόσθεσε.
Για να βρεθεί η Χολμς ένοχη, θα πρέπει οι ένορκοι να αποφασίσουν ομόφωνα, πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας, ότι η επιχειρηματίας που κάποτε θεωρούνταν η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος σκόπευε να εξαπατήσει τους επενδυτές και τους ασθενείς.