Αίσα Μαλίκ: Αυτή είναι πρώτη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν

    Ημερομηνία:

    Ανακοινώθηκε στο Πακιστάν η πρώτη γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι η Άισα Μαλίκ! Ορκίστηκε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν και γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που διορίζεται σε αυτό το πόστο.

    Αυτό το ιστορικό γεγονός καλωσόρισαν υπερασπιστές δικαιωμάτων των γυναικών που εκφράζουν αγανάκτηση που η νομοθεσία χρησιμοποιείται τακτικά εις βάρος τους.

    Η 55χρονη Μαλίκ ορκίστηκε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ, σε μια τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Μαλίκ θα καθίσει στην έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μαζί με 16 άνδρες.

    «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Νιχάτ Νταντ. «Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για το πακιστανικό δικαστικό σύστημα».

    Η κ. Μαλίκ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και διετέλεσε τα τελευταία 20 χρόνια δικαστίνα του Ανώτερου Δικαστηρίου στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

    Συνέβαλε στην αλλαγή δικαστικών ηθών

    Στη δικαιοδοσία της επαρχίας Πουντζάμπ, της πολυπληθέστερης στη χώρα, πιστώθηκε ότι συνέβαλε στην αλλαγή των δικαστικών ηθών που εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα πατριαρχικά.

    Πέρυσι, απαγόρευσε εκεί ένα τεστ παρθενίας, που ονομάζεται στην πιο συνηθισμένη του μορφή το τεστ των «δύο δακτύλων», το οποίο υποτίθεται ότι αποκαλύπτει το σεξουαλικό παρελθόν των θυμάτων βιασμού.

    Στο Πακιστάν, οι βιασμοί σπάνια δηλώνονται και ο λόγος των θυμάτων έχει μικρή αξία, και ένα μεγάλο τμήμα της χώρας ζει κάτω από έναν πατριαρχικό κώδικα που συστηματοποιεί την καταπίεση των γυναικών.

    Το τεστ παρθενίας μπορεί συχνά να ανατρέψει μια υπόθεση εναντίον των θυμάτων, με αποτέλεσμα να τα δυσφημεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα τραυματικό για τα θύματα, που υπόκειται επίσης σε ένα κοινωνικό στίγμα που συχνά τους εμποδίζει να παντρευτούν.

    Η υποψηφιότητα της Άισα Μαλίκ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλες γυναίκες στο ιστορικά συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο.

    «Πέρασε όλα τα εμπόδια στο δικαστικό σύστημα και αυτό θα επιτρέψει σε άλλες γυναίκες να προχωρήσουν», είπε μια άλλη δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Χαντίσα Σιντίκι.

    «Να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ των γυναικών»

    «Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε δικαστικές αποφάσεις περισσότερο υπέρ των γυναικών στο μέλλον», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο διορισμός της δεν έγινε χωρίς διαμάχες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με κάποιους να την κατηγορούν ότι επιλέχθηκε αντί περισσότερο έμπειρων και καταρτισμένων ανδρών δικαστών.

    Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος του Πακιστάν προκήρυξε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τον αναμενόμενο διορισμό της.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος μετά τη νίκη του διασκέδασε στο μαγαζί που τραγουδάει ο αδελφός του, Μανώλης

    Στον «Σταυρό του Νότου» κατηφόρισε μετά την Κουμουνδούρου τις...

    Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 70.000 αιτήσεις νοικοκυριών κάθε ημέρα!

    Την αυξανόμενη ανάγκη των πολιτών να διαχειριστούν το κόστος...

    Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Ελλάδα να βρεθεί με λιγότερους φόρους στο τέλος της 4ετίας

    «Μονόδρομος η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η...
    Best Shop