Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρεται το “σπιράλ”. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: Πρόσφατα λάβαμε γνώση των επιστολών του δημάρχου Πατρέων προς τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ για να μάθει για την πορεία του σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή επισημαίνει το θέμα του κορεσμού του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας (έχουν περάσει χρόνια, θυμίζουμε, από τότε που εκβίαζε με φέρετρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητούσε το άμεσο κλείσιμο της) και θέτει το ερώτημα «που θα πάνε τα σκουπίδια μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα;» (εκτιμώμενος χρόνος κατ’ ελάχιστον 2,5 έτη).
Η δημοτική αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Και αυτό γιατί:
1. Ακόμα και αν το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα ήταν έτοιμο σήμερα, πάλι θα υπήρχε αδιέξοδο, καθώς είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων και μόνο τα απορρίμματα της Πάτρας είναι γύρω στους 80.000 τόνους!
2. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του ίδιου του Δήμου Πατρέων και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ρωτάμε, λοιπόν, τον κ. Πελετίδη:
· Που είναι οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη διαλογή στην πηγή όλα αυτά τα 7 χρόνια της θητείας του;
· Γιατί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν έχουν προχωρήσει καθόλου;
· Αν εξαιρέσουμε το χαρτί και τις ηλεκτρικές–ηλεκτρονικές συσκευές, τι γίνεται με τα χωριστά ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών;
· Που είναι τα πράσινα σημεία στην Πάτρα;
· Υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, τα Επιμελητήρια, τα σχολεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί συνέργεια και σύμπλευση στη διαχείριση των απορριμμάτων; Ελάχιστες αποσπασματικές δράσεις έχουν γίνει μόνο, χωρίς μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Κατά τ’ άλλα γκρίνια και μεταφορά ευθυνών σε τρίτους.
Επιπρόσθετα, με δεδομένη τη λήξη της σύμβασης του Δήμου Πατρέων με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., ρωτάμε:
· Που πάνε σήμερα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους;
· Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν τη νέα σύμβαση με την ΕΕΑΑ Α.Ε.;
· Ποια είναι τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την ανακύκλωση;
Η σημερινή δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει και να μην αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες για μια τόσο θεμελιώδη παράμετρο της διαχείρισης των απορριμμάτων όπως είναι η ανακύκλωση. Ελπίζουμε η αυτοκινητοπομπή στην Αθήνα να έφερε κάποια λύση για το θέμα ή να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, γιατί μέχρι τώρα μόνο άρνηση και προχειρότητα χαρακτηρίζει τις κινήσεις του δήμου για ένα τόσο φλέγον ζήτημα που μας αφορά όλους.
Μοναδικό σημείο συμφωνίας μας είναι η διαμαρτυρία του κ. Πελετίδη και του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ κ. Αλεξόπουλου για την επιβολή του τέλους ταφής στα απορρίμματα ύψους 22 ευρώ ανά τόνο από 1 Ιανουαρίου 2022, όπως ορίζει ο νόμος 4819-23/7/21, με κλιμακωτή αύξηση που θα φτάσει στα 55 ευρώ ανά τόνο το 2027. Και για αυτό, βέβαια, μάλλον με καθυστέρηση ήρθε η αντίδρασή τους -ο νόμος δημοσιεύτηκε στα μέσα του 2021. Η θέση του σπιράλ είναι σαφής: Το τέλος ταφής δεν πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά να δοθεί παράταση όπως ακριβώς πρότεινε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).