Μια νέα δωρεά ύψους 133,5 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε χθες η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, ανεβάζοντας το ύψος των κεφαλαίων που έχει διαθέσει από το 2019 σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε 8,6 δισ. δολάρια.
Τον περασμένο Ιούνιο, η 51χρονος δισεκατομμυριούχος δώρισε 2,74 δισ. δολάρια σε 286 διαφορετικούς οργανισμούς και την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι δίνει 133,5 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Communities in Schools, ο οποίος στηρίζει 2.900 πολύ φτωχά αμερικανικά σχολεία.
Η Μακένζι Σκοτ δημιουργεί μια νέα σχολή φιλανθρωπίας και την ίδια στιγμή, όμως, κάνει τον πρώην σύζυγό της να μοιάζει τσιγκούνης.
Σύμφωνα με το Forbes, η Σκοτ διαθέτει περιουσία 46,7 δισ. δολαρίων και έχει δωρίσει το 18% από αυτήν, ενώ ο Μπέζος διαθέτει περιουσία 164,8 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων έχει χαρίσει τα 2,1 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις 1%.
Ασφαλώς, 2 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολλά χρήματα για να χαρίσει κανείς. Όμως δεν είναι και τόσο πολλά για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου (σύμφωνα τουλάχιστον με το περιοδικό Forbes, γιατί το Bloomberg δίνει τον τίτλο στον Ίλον Μασκ και κατατάσσει τον Μπέζος στη δεύτερη θέση –κάτι που ίσως να τον ενοχλεί και να αποθαρρύνει μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές).
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μπέζος έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο βγάζει και διαχειρίζεται τα δισεκατομμύριά του. Πολλά έχουν γραφτεί για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Amazon στις τεράστιες αποθήκες ή οι οδηγοί που κάνουν τις παραδόσεις της. Όπως επίσης, πολλοί έχουν επικρίνει την επιμονή του Μπέζος να διαθέτει τα δισεκατομμύριά του στην διαστημική εταιρεία του, την Space Origin, και σε ταξίδια στο διάστημα, την ώρα που τόσα προβλήματα παραμένουν άλυτα στη γη.
Η αλήθεια είναι ότι ο Τζεφ Μπέζος δεν έχει κρύψει τις απόψεις του για τη φιλανθρωπία. «Οι βασικές επιχειρηματικές μας δραστηριότητες είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε για να συνεισφέρουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα μοντέλα που έχουν ως στόχο το κέρδος βελτιώνουν τον κόσμο περισσότερο από τα φιλανθρωπικά μοντέλα, εάν φτιαχτούν με τρόπο ώστε να δουλεύουν», έχει πει.
Οι δωρεές την ανέδειξαν στην ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου
Πριν από τρία χρόνια, η Μακένζι Σκοτ ήταν μία συγγραφέας, σύζυγος και μητέρα τεσσάρων παιδιών, που τη δεκαετία του 1990 είχε βοηθήσει τον άνδρα της να ιδρύσει την Amazon. Σήμερα είναι η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου –πάνω και από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ- σύμφωνα με το Forbes.
Τι μεσολάβησε; Η Σκοτ κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Όμως μετά το διαζύγιό της με τον Τζεφ Μπέζος, πήρε το ένα τέταρτο του ποσοστού του στην Amazon και αμέσως άρχισε να σχεδιάζει πώς τα χαρίσει τα πάντα.
«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα να μοιραστώ», έγραψε τον Μάιο του 2019, όταν υπέγραψε το Giving Pledge και υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ έως το χρηματοκιβώτιο να είναι άδειο».
Η Σκοτ ακολουθεί τη φιλοσοφία της λευκής επιταγής στις δωρεές της, αφού επιτρέπει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τα χρήματά της να τα χρησιμοποιήσουν όπως κρίνουν. «Ενδυναμώνει τους παραλήπτες, κάνοντάς τους να νιώθουν πολύτιμοι και ξεκλειδώνοντας τις καλύτερες λύσεις τους», είχε γράψει τον Ιούνιο.
Η Σκοτ αλλάζει το μοντέλο σε ό,τι αφορά τις δωρεές των δισεκατομμυριούχων, στηρίζοντας σκοπούς που έχουν στόχο να ανατρέψουν το κατεστημένο και να προωθήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Και την ίδια στιγμή, αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που την έφερε σε μια τέτοια θέση ισχύος. «Όλοι προσπαθούμε να χαρίσουμε μία περιουσία που έγινε δυνατή από συστήματα τα οποία χρειάζεται να αλλάξουν», τόνισε το καλοκαίρι.
Η ιστορία της
Η Μακένζι Σκοτ ήξερε από παιδί ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά για λόγους βιοπορισμού έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο finance, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Τζεφ Μπέζος.
Στην D.E. Shaw, όπου δούλευε, άκουσε για πρώτη φορά «αυτό το τεράστιο γέλιο του». Τρεις μήνες αφότου γνωρίστηκαν είχαν αρραβωνιαστεί και ο γάμος τους, το 1993, έγινε όταν εκείνη ήταν μόλις 23 ετών.
Ήταν τον καιρό που δούλευαν στην Shaw που ο Μπέζος είδε την τεράστια ανάπτυξη του ίντερνετ και αποφάσισε να μπει στις online πωλήσεις. «Είπα στη γυναίκα μου τη Μακένζι ότι ήθελα να αφήσω τη δουλειά μου και να κάνω αυτό το τρελό πράγμα, που πιθανότατα θα αποτύχει, αφού οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν και δεν ήμουν σίγουρος τι θα συνέβαινε μετά από αυτό», είχε πει ο Μπέζος σε μία ομιλία του το 2010. Εκείνη θα μπορούσε να διαλέξει την οικονομική σταθερότητα (άλλωστε πέρασε δύσκολα αφότου η εταιρεία του πατέρα της χρεοκόπησε), όμως αποφάσισε να το ρισκάρει. «Μου είπε ότι πρέπει να το προσπαθήσω. Ήθελε να ακολουθήσω το πάθος μου», θυμόταν ο Μπέζος.
Από τη στιγμή που η Amazon γεννήθηκε μέσα στο γκαράζ του σπιτιού τους, η Σκοτ βρισκόταν εκεί. Κρατούσε τα βιβλία και κανόνιζε όλα τα διαδικαστικά μέσα στην εταιρεία του συζύγου της.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Σκοτ άφησε τον Μπέζος να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, παρότι και η ίδια ήταν πια μία συγγραφέας. Ακόμα και στο διαζύγιό τους (που συνοδεύτηκε από ένα σκάνδαλο, εξαιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης του Μπέζος με την παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ), εκείνη κράτησε χαμηλούς τόνους. Του έδωσε το 75% των μετοχών που είχαν στην Amazon και το δικαίωμα ψήφου των δικών της μετοχών, με αποτέλεσμα να μείνει με το 4% της εταιρείας, που την εποχή εκείνη άξιζε 38 δισ. δολάρια.
Μέσα σε ένα βράδυ, έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, ή αλλιώς, «η μυστηριώδης γυναίκα των 60 δισ. δολαρίων». Και σχεδόν αμέσως άρχισε να σχεδιάζει πώς θα χαρίσει την περιουσία της.