Σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων θα προχωρήσει η Αγγλία την 21η Φεβρουαρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί, ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον στην Ωρα του Πρωθυπουργού στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των μέτρων που αίρονται είναι και η υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα έπειτα από θετική διάγνωση για COVID-19, απόφαση για την οποία ήδη ακούγονται αντιρρήσεις από την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε συμβουλευθεί τις επιστημονικές επιτροπές προτού ανακοινώσει την πρόωρη άρση των περιορισμών και πολιτικοί αναλυτές την αποδίδουν σε «πολιτικά παιχνίδια». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης προσβλήθηκαν από κορωνοϊό 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν 100 εκατομμύρια νέα κρούσματα.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ ανακοίνωσε χθες την άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, κίνηση στην οποία προχώρησαν και αρκετές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Ντέλαγουερ και στο Κονέκτικατ, εξάλλου, οι Αρχές θα προχωρήσουν και στην κατάργηση της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες, ενέργεια η οποία ωστόσο διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ο Τζόζεφ Αλεν, ερευνητής περιβαλλοντικής ποιότητας κλειστών χώρων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, θεωρεί σωστή την απόφαση, καθώς, όπως υπογραμμίζει, η «σημερινή μας θέση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν και οι στρατηγικές πρέπει να προσαρμόζονται, ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα». Αντιθέτως, άλλοι επιστήμονες, όπως η Σίμα Λακνταουλά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ειδική στους αναπνευστικούς ιούς, εκτιμά ότι η κατάργηση της μάσκας στα σχολεία είναι πρόωρη. «Μόλις τώρα ανακτήσαμε τον έλεγχο της πανδημίας και πολλά μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Δεν θεωρώ ότι είναι σώφρον να εγκαταλείψουμε τώρα παρεμβάσεις που εξακολουθούν να βοηθούν», λέει.
Οσον αφορά τη «συμβίωση με την COVID-19», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί επιφυλάξεις. Ο δρ Μπρους Αϊλγουαρντ, επιστημονικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «οι αριθμοί της πανδημίας παραμένουν εφιαλτικοί», τονίζοντας ότι «ο κορωνοϊός είναι πολύ επικίνδυνος. Καταγράφονται παγκοσμίως κάθε ημέρα περισσότεροι από 5.000 θάνατοι και εκατομμύρια λοιμώξεις».
Από την αρχή της πανδημίας νόσησαν 400 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν 100 εκατ. νέα κρούσματα.
Στις βασιλικές αυλές
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός κάνει θραύση τις τελευταίες ημέρες στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης. Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Τα συμπτώματά του είναι ήπια και θα παραμείνει σε απομόνωση, όπως ορίζει η ισπανική νομοθεσία, επί επτά ημέρες. Θετική βρέθηκε, επίσης, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β΄, 81 ετών, η οποία είχε κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τον Νοέμβριο. Η βασίλισσα ματαίωσε τις διακοπές της στη Νορβηγία και θα παραμείνει σε απομόνωση στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Θετικός στην COVID-19 με ήπια συμπτώματα διαγνώστηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.
Τέλος, προς την άρση των περιοριστικών μέτρων προσανατολίζεται και η πολωνική κυβέρνηση. Ο Πολωνός υπουργός Υγείας Ανταμ Νιεντζίλνσκι δήλωσε χθες ότι η κατάργηση των μέτρων τον Μάρτιο συνιστά έναν ρεαλιστικό στόχο εφόσον εξακολουθήσει η πτωτική τάση των ημερήσιων λοιμώξεων.