Μέλη του ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας πραγματοποίησαν στρατιωτική εκπαίδευση για τους κατοίκους της Μαριούπολης την Κυριακή για να τους διδάξουν αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το euronews.
Το ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας, μέρος της Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, εκπαίδευσε τους κατοίκους να συναρμολογούν και να αποσυναρμολογούν ένα όπλο, να φορτώνουν πυρομαχικά και να στοχεύουν, ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.
Μια 79χρονη κάτοικος της περιοχής, η Valentyna Konstantynovska λέει ότι θέλει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την οικογένειά της σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει, αλλά έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και έχει στείλει στρατεύματα σε ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία, περικυκλώνοντας την Ουκρανία από τρεις πλευρές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συσσώρευση ισχύος πυρός της Ρωσίας έχει φτάσει στο σημείο που θα μπορούσε να εισβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Τάγμα Αζόφ και οι νεοναζί
Το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική μονάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας. Το συγκεκριμένο τάγμα πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Τα μέλη του Τάγματος είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ρωσικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι (Andriy Biletsky), ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot of Ukraine και της Εθνικόσοσιαλιστικής Συνέλευσης.
Η μονάδα έχει κατηγορηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCR) για εγκλήματα πολέμου, όπως μαζική λεηλασία, χρήση βασανιστηρίων, ξυλοδαρμούς αμάχων, απαγωγές δημοσιογράφων, ηλεκτροπληξία και εικονικούς πνιγμούς.
Ακόμη, η μονάδα έχει συνδέθεί με νεοναζί, με μέλη που φορούν νεοναζιστικά και σύμβολα των SS. Η γερμανική τηλεόραση ZDF παρακολούθησε μαχητές του τάγματος των Αζοφ που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το σύμβολο της μονάδας που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι ένας πλάγιος Ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ.
Στις 13 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα του Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική αστυνομική δύναμη.
Like, Share, Στρατολόγηση
Ρεπορτάζ του περιοδικού Time τον Ιανουάριο του 2021 αποκάλυψε πως η ομάδα χρησιμοποιούσε το Facebook ώστε να στρατολογήσει νέα μέλη.
Τα μέλη της μοιάζουν με τις άλλες παραστρατιωτικές μονάδες που έχουν βοηθήσει στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στον ρωσικό στρατό τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλά το Αζόφ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτοφυλακή.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, Έχει το δικό του πολιτικό κόμμα, δύο εκδοτικούς οίκους, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά και μια επαγρυπνή δύναμη γνωστή ως Εθνική Πολιτοφυλακή, η οποία περιπολεί στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων μαζί με την αστυνομία.
Σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς της ομολόγους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει επίσης μια στρατιωτική πτέρυγα με τουλάχιστον δύο βάσεις εκπαίδευσης και ένα τεράστιο οπλοστάσιο όπλων, από drones και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι πυροβολικά.
Εκτός Ουκρανίας, το Αζόφ κατέχει κεντρικό ρόλο σε ένα δίκτυο εξτρεμιστικών ομάδων που εκτείνεται από την Καλιφόρνια σε όλη την Ευρώπη έως τη Νέα Ζηλανδία.
Το τάγμα λειτουργεί ως μαγνήτης για νεαρούς άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία μάχης. Ο Ali Soufan, σύμβουλος ασφαλείας και πρώην πράκτορας του FBI που έχει μελετήσει την ομάδα, εκτιμά ότι περισσότεροι από 17.000 ξένοι μαχητές έχουν έρθει στην Ουκρανία τα τελευταία έξι χρόνια από 50 χώρες.
ΠΗΓΗ: in.gr