Η Ίντερ στάθηκε εξαιρετικά, ειδικά στο Β’ ημίχρονο ήταν καλύτερη, αλλά με δύο γκολ στο τελευταίο 15λεπτο (75’ Φιρμίνο και 83’ Σαλάχ), η Λίβερπουλ πήρε νίκη – μισή πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League μέσα στο Μιλάνο.
Η Μπάγερν κινδύνευσε να μείνει χωρίς γκολ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά από τρία χρόνια, αλλά με «χρυσό» Κομάν στο 90′ διατήρησε το αήττητο εκτός έδρας με το 1-1 απέναντι στη Σάλτσμπουργκ που «έλαμψε» στην παρθενική της συμμετοχή σε νοκ-άουτ.
Ίντερ-Λίβερπουλ 0-2
Στα χαρτιά, η Λίβερπουλ ήταν το φαβορί στο ζευγάρι με την Ίντερ. Στο χορτάρι, έστω και αν ζορίστηκε για 75 λεπτά, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ επιβεβαίωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό και πήρε νίκη – μισή πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League μέσα στο Μιλάνο (2-0), μετατρέποντας την ρεβάνς στο «Άνφιλντ» (Τρίτη 08/03, 22:00) σε, θεωρητικά, μια τυπική διαδικασία.
Χωρίς τον πολύτιμο Νικολό Μπαρέλα (λόγω τιμωρίας) στην μεσαία γραμμή οι Νερατζούρι, με τον 18χρονο Χάρβεϊ Έλιοτ στα χαφ οι Κόκκινοι (πρώτη φορά βασικός ο νεαρός στο Champions League) και τον Ντιόγκο Ζότα να ξεκινάει στο πλευρό των Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ στην επίθεση, αντί του Ρομπέρτο Φιρμίνο.
Η Λίβερπουλ έδειξε να πατάει πιο γερά στα πόδια της στο ξεκίνημα, ποντάροντας στην κίνηση του Σαλάχ από τα δεξιά, με τον Τιάγκο Αλκάνταρα να απαντάει με ένα γυριστό που έφυγε ψηλά, σε ένα σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες από το ύψος της μεγάλης περιοχής που λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Άλισον.
Η καλή κυκλοφορία των Άγγλων σταματούσε στα όρια της πολυπληθούς άμυνας των Ιταλών, οι οποίοι απειλήθηκαν σοβαρά για πρώτη φορά από στατική φάση, όταν ο Άντι Ρόμπερτσον βρήκε εξαιρετικά με εκτέλεση φάουλ τον Μανέ στο ύψος του πέναλτι, αλλά ο πρωταθλητής Αφρικής με την Σενεγάλη δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα του Σαμίρ Χαντάνοβιτς με κεφαλιά (14’).
Η ομάδα του Σιμόνε Ιντσάγκι, άφαντη ουσιαστικά μέχρι εκείνο το σημείο στο κομμάτι της επίθεσης, άγγιξε το 1-0 αμέσως μετά, όταν το διαγώνιο σουτ του Χακάν Τσαλχάνογλου μέσα από την μικρή περιοχή σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Άλισον.
Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι είχαν την κατοχή της μπάλας γιατί αυτό βόλευε και τους γηπεδούχους, έφτασαν κοντά στο γκολ και πάλι μετά από στατική φάση (κόρνερ) και συνεργασία των Ρόμπερτσον – Μανέ, με το ανάποδο ψαλίδι του τελευταίου να φεύγει λίγο άουτ (23’).
Οι κεντρικοί αμυντικοί των δύο ομάδων, με αυτοθυσία, καλή τοποθέτηση και ταχύτητα, «έσβηναν» τις περισσότερες εκατέρωθεν επιθέσεις με καλές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι ομάδες να ψάχνουν να αιφνιδιάσουν με στατιστικές φάσεις, όπως μια εκτέλεση φάουλ του Τρεντ Αλεξάντερ – Άρνολντ που έφυγε λίγο άουτ, αλλά και μια κεφαλιά του Μίλαν Σκρίνιαρ ύστερα από κόρνερ.
Μετά την ανάπαυλα, ο Κλοπ έριξε στο ματς τον Φιρμίνο αντί του φιλότιμου, αλλά αναποτελεσματικού Ζότα, ψάχνοντας την συνεργασία «με κλειστά μάτια» του Βραζιλιάνου με Σαλάχ και Μανέ.
Οι Νερατζούρι, πιστοί στο πλάνο της δεμένης άμυνας και των αντεπιθέσεων, λίγο έλειψε να ανοίξουν το σκορ, ύστερα από συνδυασμό Ντάμφρις – Πέρισιτς σε κόντρα και σέντρα του Κροάτη, στην οποία δεν έφτασε για εκατοστά ο Λαουτάρο για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα (53’).
Η Ίντερ, με κορυφαίο έναν ακούραστο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς, κυριαρχούσε στην μεσαία γραμμή, υποχρεώνοντας τον Κλοπ να ρίξει ταυτόχρονα στην μάχη τους Τζόρνταν Χέντερσον και Ναμπί Κεϊτά αντί των Φαμπίνιο και Έλιοτ, αλλά και τον νεοαποκτηθέντα Λουίς Ντίας αντί του Μανέ. Ο Ιντσάγκι, από την άλλη, καθυστέρησε δραματικά να κάνει αλλαγές και, εντέλει, το πλήρωσε.
Τρία λεπτά μετά την είσοδό του, ο Κολομβιανός άγγιξε το πρώτο του γκολ ως Κόκκινος, όταν ο Σκρίνιαρ έδιωξε με το γόνατο το κοντινό σουτ του Ντίας, ύστερα από κάθετη πάσα του Αλεξάντερ – Άρνολντ. Οι αλλαγές του Κλοπ έπιασαν τόπο, αφού η Λίβερπουλ πήρε τον έλεγχο της μπάλας, με την Ίντερ όμως να αμύνεται πολύ οργανωμένα και να ψάχνει συνεχώς την κόντρα μήπως και κάνει εκείνη πρώτη την ζημιά.
Όλα έδειχναν ότι οι στατικές φάσεις θα καθόριζαν την τύχη του αγώνα και έτσι ακριβώς έγινε. Σε κόρνερ του Ρόμπερτσον από τα δεξιά, ο Φιρμίνο έπιασε εξαιρετική γυριστή κεφαλιά και νίκησε τον Χαντάνοβιτς, δίνοντας προβάδισμα στη Λίβερπουλ, σε ένα πολύ ισορροπημένο παιχνίδι (75’). Στην πρώτη φάση όπου η μπάλα πήγε προς την εστία, κατέληξε και στο βάθος της.
Η Ίντερ υποχρεώθηκε να ρισκάρει και να ανοιχτεί περισσότερο, ο Πέρισιτς είχε ένα σουτ που έφυγε ελάχιστα άουτ, προτού ο Σαλάχ σημειώσει ένα γκολ που ενδέχεται να αποδειχθεί το… τελειωτικό στην μάχη της πρόκρισης.
Ο Αιγύπτιος, στο 50ό του ματς με την Λίβερπουλ στο Champions League, σημείωσε το 33ο του γκολ, αφού σούταρε μέσα από την περιοχή ύστερα από λάθος διώξιμο της ιταλικής άμυνας (σε νέα στατική φάση, αυτή την φορά εκτέλεση φάουλ του Αλεξάντερ – Άρνολντ).
Η μπάλα κόντραρε στον Αλεσάντρο Μπαστόνι και κατέληξε στο βάθος της εστίας των πρωταθλητών της Serie A (83’), οι οποίοι ψάχνουν πλέον το θαύμα στο «Άνφιλντ», με τον Κλοπ να πανηγυρίζει την 50ή του νίκη στο Champions League (ο πρώτος Γερμανός προπονητής που τα καταφέρνει!) και τον Ιντσάγκι να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν έκανε νωρίτερα αλλαγές για να φρεσκάρει την εμφανώς κουρασμένη ομάδα του στο φινάλε…
Ίντερ (Σιμόνε Ιντσάγκι): Χαντάνοβιτς – Σκρίνιαρ, Ντε Φράι (87’ Ρανόκια), Μπαστόνι (90’ Ντιμάρκο) – Ντάμφρις (87’ Νταρμιάν), Βιδάλ (87’ Γκαλιαρντίνι), Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου, Πέρισιτς – Τζέκο, Μαρτίνες (70’ Σάντσες).
Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον – Αλεξάντερ – Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Έλιοτ (59’ Κεϊτά), Φαμπίνιο (59’ Χέντερσον), Τιάγκο Αλκάνταρα (86’ Μίλνερ) – Σαλάχ, Ντιόγκο Ζότα (46’ Φιρμίνο), Μανέ (59’ Λουίς Ντίας).
Σάλτσμπουργκ-Μπάγερν 1-1
Ό,τι έχτιζε για μια τριετία, έμοιαζε ετοιμόρροπο λίγο πριν το φινάλε κόντρα στην πρωτάρα Σάλτσμπουργκ.
Κόντρα στην πρώτη αυστριακή ομάδα που κάνει την εμφάνισή της μετά τους ομίλους, κόντρα στη νεότερη 11άδα που παρατάχθηκε ποτέ σε νοκ-άουτ αναμέτρηση τα τελευταία 19 χρόνια.
Το σύνολο του επίσης νεαρού Ματίας Γιάισλε απείχε πέντε λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις για να διαλύσει το ιστορικό αήττητο εκτός έδρας σερί της Μπάγερν και να την κρατήσει στο μηδέν στην Ευρώπη έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια.
Ωστόσο, ακόμα και στο πιο δύσκολο βράδυ της, η βαυαρική «μηχανή» δούλεψε στο φινάλε και με συνήθη ήρωα στα κρίσιμα τον Κίνγκσλεϊ Κομάν που ισοφάρισε στο 90’ (1-1), περιέσωσε τα παράσημα των τελευταίων χρόνων κι αποκατέστησε την ισορροπία του ζευγαριού ενόψει Μονάχου.
Μετά τη συντριβή από τη Μπόχουμ, ήταν προφανές ότι η ομάδα του Νάγκελσμαν διένυε την κατιούσα, πληγωμένη από απουσίες κι αγνώριστη μετά τη χειμερινή διακοπή. Το αντίθετο συνέβαινε για τη Ζάλτσμπουργκ, η οποία αν και είχε δώσει μόλις δύο παιχνίδια μέχρι πρότινος στο 2022, παρουσιάστηκε σαν έτοιμη από καιρό για να κάνει… ντεμπούτο στα νοκ-άουτ του Champions League.
Οι Αυστριακοί ήταν εξαιρετικοί τακτικά και με «όπλο» την ταχύτητά των Αντεγιέμι-Οκάφορ-Άαρονσον στις αντεπιθέσεις προκάλεσαν με το… καλησπέρα προβλήματα στην πρωταθλήτρια Γερμανίας. Τι κι αν ο δεύτερος αποχώρησε με αναγκαστική αλλαγή μόλις στο 12’; Ο παίκτης που τον αντικατέστησε, Αντάμου, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και εννέα λεπτά αργότερα έγραψε ιστορία, ανοίγοντας τον λογαριασμό της ομάδας του στα νοκ-άουτ με άψογο πλασέ έπειτα από ιδανική συνεργασία στην κόντρα. Ήταν το ταχύτερο γκολ στον θεσμό από παίκτη που έγινε αλλαγή μετά από εκείνο του Τιερί Ανρί, 18 ολόκληρα χρόνια πριν!
Ελλιπής από φαντασία, ράθυμη και με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε πρωτοφανή «αποκλεισμό» από το παιχνίδι της (χάρη και στην τρομερή δουλειά των Σολέ-Βόμπερ), η Μπάγερν περιορίστηκε στο πρώτο μέρος σε δύο σουτ των Γκνάμπρι και Σανέ από δεξιά και μια κεφαλιά του Κομάν που μπλόκαρε ο σταθερότατος σε όλη τη διάρκεια του ματς, Κεν. Μάλιστα, οι Βαυαροί χρειάστηκαν τον δικό τους φύλακα «άγγελο» που λέγεται Νόιερ Ούλραϊχ, ο οποίος είπε «όχι» σε δύσκολο πλασέ του Άαρονσον στο 24’.
Η πίεση της Μπάγερν σταδιακά αυξήθηκε στο δεύτερο μερος κι από το 70’ και μετά έγινε πια ασφυκτική. Ακόμα κι έτσι, ο συγκλονιστικός Κεν και οι στόπερ του αντιστέκονταν σε κάθε περίπτωση, με αποκορύφωμα την ασταθή απόκρουση του Ελβετού κίπερ στο πλασέ του Σανέ και το τρομερό «πλονζόν» ξαπλωμένος στο χορτάρι για να μπλοκάρει προ του Γερμανού στο 76’. Τέσσερα λεπτά αργότερα, η Ζάλτσμπουργκ έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης, αφού ο Παβάρ με περίσσεια αυτοθυσίας σταμάτησε τον Αντάμου με προβολή σε ανυπεράσπιστη εστία.
Κι αφού δεν έγινε το 2-0, έστω και με εντελώς αποκομμένο τον Λέβα (πραγματικά σπάνιο φαινόμενο να μην έχει τελική και γενικά να μη συμμετέχει καθόλου στις τελικές προσπάθειες), η Μπάγερν σκόραρε με τον Κίνγκσλεϊ Κομάν έπειτα από την κεφαλιά-πάσα του Μίλερ στο δεύτερο δοκάρι και έμεινε τουλάχιστον «όρθια», γνωρίζοντας και η ίδια ότι στην «Allianz Arena» τα πάντα ενδέχεται να είναι διαφορετικά
Σάλτσμπουργκ (Ματίας Γιάισλε): Κον, Κρίστενσεν, Σολέ, Βόμπερ, Ούλμερ, Καπάλντο, Καμαρά, Ζάιβαλντ (81’ Σούτσιτς), Άαρονσον, Όκαφορ (11’ Αντάμου), Αντεγιέμι (87΄ Κιέργκααρντ)
Μπάγερν (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Ούλραϊχ, Παβάρ, Ζίλε, Ερναντέζ, Γκνάμπρι (78’ Τσούπο-Μοτίνγκ), Κίμιχ, Τολισό (81’ Ζάμπιτσερ), Κομάν, Μίλερ, Σανέ, Λεβαντόφσκι
Το πρόγραμμα της φάσης των «16» (κοινή ώρα έναρξης 22:00)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 1-1
Ίντερ (Ιταλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 0-2
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου
Τσέλσι (Αγγλία)-Λιλ (Γαλλία)
Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Γιουβέντους (Ιταλία)
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου
Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Άγιαξ (Ολλανδία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Αγώνες ρεβάνς
Τρίτη 8 Μαρτίου
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Λίβερπουλ (Αγγλία)-Ίντερ (Ιταλία)
Τετάρτη 9 Μαρτίου
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Τρίτη 15 Μαρτίου
Άγιαξ (Ολλανδία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
Τετάρτη 16 Μαρτίου
Λιλ (Γαλλία)-Τσέλσι (Αγγλία)
Γιουβέντους (Ιταλία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)