Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εξετάζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να παγώσουν νομισματικά αποθέματα αξίας 643 δισ. δολαρίων, πλήττοντας αισθητά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η τελική απόφαση, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, δεν έχει ακόμη ληφθεί, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Μάλιστα, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να συντονίσει τις ενέργειές της με τις χώρες της Ευρώπης, με στόχο το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο σε τι επίπεδο έχουν φθάσει οι συζητήσεις των δύο πλευρών. Πάντως, το θέμα φαίνεται ότι είχε τεθεί στο επίκεντρο διαβουλεύσεων και στα τέλη Ιανουαρίου.
Παρότι η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, εξακολουθεί να διατηρεί περίπου το 16,4% των συνολικών αποθεμάτων σε αμερικανικά δολάρια. Το μερίδιο σε ευρωπαϊκό νόμισμα δε, κυμαίνεται σε 32,2%.
Εφόσον η Ουάσιγκτον κάνει το μεγάλο βήμα, θα πρόκειται για μια απόφαση άνευ προηγουμένου για μια οικονομία στο μέγεθος της ρωσικής.
Η απώλεια της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα, επί της ουσίας, θα στερήσει από την κεντρική τράπεζα τη δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος και στήριξης του ρωσικού νομίσματος.
Aς σημειωθεί ότι η αξία του ρουβλίου κυμαίνεται στα 83,8 ρούβλια ανά δολάριο, σημειώνοντας αισθητή κάμψη σε σχέση με τα επίπεδα των 75 ρουβλίων στις 15 Φεβρουαρίου.
«Μια τέτοια κίνηση θα είναι καταστροφική για τη Ρωσία» τονίζει ο Τιμ Ας, αναλυτής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει μια κατάρρευση του ρουβλίου.
Εκτός των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάριο, η Ρωσία διατηρεί και ένα απόθεμα σε χρυσό (σε ποσοστό 22%), όπως και ένα απόθεμα σε κινεζικό γουάν (σε ποσοστό 13%).