Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ηρωικού Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε μια λαμπρή όσο και συγκινητική εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του Πόντιου εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη (1889-1921) και ανακηρύχθηκε η 21η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του μαρτυρικού θανάτου του, ως ημέρα μνήμης του.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία πολλών παρισταμένων, τις κεντρικές ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κ. Έλενα Ριζεάκου, η Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Μορφωτικού της Ιδρύματος κ. Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και ο κ. Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του ηρωικού δημοσιογράφου και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.

    «Το δυσκολότερο αγώνισμα του ανθρώπου είναι όχι μόνο η διατήρηση της μνήμης, αλλά και η διδαχή από τη μνήμη» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη συμφωνία όλων των κομμάτων υποστηρίζει το ζήτημα της προβολής της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν τον Νίκο Καπετανίδη στην αγχόνη από τους Νεότουρκους του Κεμάλ, το 1921, σημείωσε ότι «ο Νίκος Καπετανίδης δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που εκφράζει την ελευθεροτυπία. Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει την ελευθερία, ο άνθρωπος μέσα στον οποίον συμπυκνώνεται όλο το πάθος του Ελληνισμού για αποκατάσταση. Και αυτό το πάθος μετατρέπεται εν συνεχεία στο πάθος της ενσωμάτωσης, της προκοπής, της δημιουργίας. Αλλά όλα αυτά μαζί δεν απαλλάσσουν τον Ελληνισμό, είτε τον προσφυγικό είτε τον γηγενή, από το χρέος της μνήμης, από το χρέος της αναπόλησης, από το χρέος της ιστορικής δικαίωσης, και της νομικής και της πολιτικής, το χρέος της διατήρησης του πολιτισμού που οι Πόντιοι μεταφύτευσαν στην Ελλάδα και τον διατηρούν με τρόπο εκπληκτικό».

    «Το “ζήτω η Ελλάς”», που φώναξε λίγο πριν τον απαγχονισμό του ο Καπετανίδης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι η Ελλάδα που δημιουργήσαμε μαζί με τους πρόσφυγες, είναι η Ελλάδα που θέλουμε να κάνουμε καλύτερη, είναι η νέα μας ‘‘Μεγάλη Ιδέα’’ που φτιάχνεται απ’ όλους μαζί με τις μνήμες τις αγέραστες της Μικράς Ασίας, με τις μνήμες τις αγέραστες του Πόντου και με την αισιοδοξία ότι χωρίς να τους ξεχνούμε, χωρίς να παραλείπουμε και να καταθέτουμε τα όπλα για τη δικαίωσή τους, θα κάνουμε την Ελλάδα να ακτινοβολεί και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, ώστε η θυσία και τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων, που υπέφεραν τόσο πολύ, να δικαιωθούν».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η κυρία Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ότι η ανακήρυξη ημέρας μνήμης για «μια ηρωική μορφή που θυσιάστηκε για τις ιδέες και τα ιδανικά του, για την ελευθερία του Τύπου, για την ελευθερία, θέτοντας την ατρόμητη φωνή του και τη θαρραλέα πένα του στην υπηρεσία του λαού του» αποδεικνύει πως «η θυσία του δεν πήγε χαμένη». Ποντιακής καταγωγής κι η ίδια, σημείωσε ότι είναι «ένα μεγάλο χρέος απέναντι σ’ αυτούς που χάθηκαν» υπογραμμίζοντας πως «κάθε φορά που πετυχαίνουμε κάτι, μας φέρνει πιο κοντά στον μεγάλο στόχο μας, αυτόν της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας».

    Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του,  αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994 και σημείωσε πως τα χρόνια που ακολούθησαν «τη μνήμη και το αίτημα κράτησαν ζωντανά οι ποντιακοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, επιφανείς και απλοί Πόντιοι», τονίζοντας ότι οι Πόντιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στον αγώνα για δικαίωση. Υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019, από το βήμα διεθνούς συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μίλησε για Γενοκτονία και αγώνα για διεθνοποίηση και παγκόσμια προβολή του ζητήματος», ενώ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα εξήρε τη στήριξη και την προσφορά του στο θέμα αυτό.

    Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ.  Έλενα Ριζεάκου, που είχε και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανήγγειλε πως κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, μία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις σε όλη τη χώρα θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης για την ελευθερία του Τύπου, αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, ενώ τα κείμενά του θα γίνουν κομμάτι της ελληνικής δημοσιογραφικής παρακαταθήκης.

    Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της κ. Μαρία Αντωνιάδου, με ποντιακές επίσης ρίζες, υπογράμμισε ότι η ΕΣΗΕΑ θα συνεχίσει να τιμά την ιστορία και τη θυσία αυτής της εμβληματικής μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού, ανεξάρτητα από την καταγωγή του προέδρου της, ενώ προσέθεσε πως προγραμματίζεται ειδική έκδοση με τους δημοσιογράφους που μπόλιασαν την ελληνική δημοσιογραφία ερχόμενοι από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία.

    Ο κ. Κώστας Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού του Νίκου Καπετανίδη, συγγραφέας του βιβλίου «Νίκος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου – Η γενοκτονία μέσα από τη ζωή και τα άρθρα του» χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως Διανοούμενο που πίστευε βαθιά στην αξία της ουσιαστικής μόρφωσης για την πνευματική και εθνική ανύψωση, Έλληνα όπως ο ίδιος ζήτησε να ονομάζεται και Δημοσιογράφο που αρνήθηκε τη λογοκρισία, γράφοντας ανοικτά κατά των τουρκικών βιαιοτήτων και αποκαθιστώντας έτσι την εθνική και ιστορική αλήθεια που μας κληροδότησε αναλλοίωτη.

    Το ‘‘παρών’’ στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και πολλοί ακόμα Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Ενώσεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από δήμους με έντονο ποντιακό στοιχείο και εκπρόσωποι Δημοσιογραφικών Ενώσεων και Μέσων Ενημέρωσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τελευταίος στις επενδύσεις ο Αραξος

    Σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν τα επόμενα χρόνια σε αεροδρόμια...

    Η πρώτη εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαϊας με Χατζηδάκη

    Την πρώτη επίσημη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Διοίκηση του...

    Γέφυρα Μόρνου: Το πρώτο διαπεριφερειακό έργο στην χώρα

    Όπως ανακοινώθηκε χθες, μισά – μισά βάζουν τα χρήματα...

    Ο Έρικσον άφησε πίσω του χρέη εκατομμυρίων

    Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον, ο πρώτος ξένος προπονητής που ηγήθηκε της Εθνικής...
    Best Shop