Μεγαλώνει ο φόβος και η απορία στην παγκόσμια κοινότητα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κίνα. Το lockdown στη Σανγκάη που έθεσε σε περιορισμό 25 εκατομμύρια κατοίκους δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, έχει εξήγηση. Οι λόγοι της κινεζικής “υστερίας” είναι τρεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.
Τα όρια της υπομονής και της αντοχής τους έχουν ξεπεράσει οι κάτοικοι της Σανγκάης με τα μέτρα για τον κορονοϊό, οι οποίοι φαίνεται να μην αντέχουν την παράλογη -σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων παγκοσμίως- πολιτική του “μηδενικού Covid-19” (Zero Covid-19) που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Στα μάτια των επιστημόνων της Δύσης μάλιστα, μοιάζει εντελώς ουτοπικό να εφαρμόζει κανείς πολιτική “αποστείρωσης” από έναν ιό που εμφανίζει υψηλό συντελεστή μεταδοτικότητας, και συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ικανότητα διασποράς από κάθε τύπο κορονοϊού.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου:
“Είναι εντελώς λανθασμένη η πολιτική του Zero Covid που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Κινέζοι. Γιατί με την Όμικρον δεν μπορείς να υποστηρίξεις αυτήν την πολιτική. Η Όμικρον έχει συντελεστή μεταδοτικότητας 10. Πώς θα το υποστηρίξεις αυτό; Αντί να πάρουν κάποια μέτρα -όχι τόσο αυστηρά- για να περιορίσουν αυτό το 10 και να το κάνουν 4, προσπαθούν να το μηδενίσουν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ό,τι και να κάνει κανείς”, τονίζει ο ίδιος.
Είναι τόσο ανεξήγητη μάλιστα η επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτήν την αδιέξοδη επιδημιολογική τακτική, που πολλοί επιστήμονες αλλά και πολίτες στον υπόλοιπο κόσμο, άρχισαν να υποψιάζονται “σενάρια συνωμοσίας”.
Και συγκεκριμένα, πως οι Κινέζοι γνωρίζουν για την ύπαρξη ενός νέου επικίνδυνου ιού, που προσπαθούν να αποκρύψουν από την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσαν καθησυχαστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό το σενάριο:
«Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Το ίδιο υποστηρίζει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, “Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο ότι συμβαίνει κάτι περίεργο εκεί, δηλαδή κάποια μετάλλαξη που μας ανησυχεί. Μάλλον είναι θέμα κακής αντίδρασης των κινεζικών αρχών όλο αυτό που συμβαίνει. Από κει και πέρα, υπάρχουν όντως προβλήματα στην Κίνα, όμως, άλλου τύπου”, όπως λέει ο ίδιος.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει -όπως προσθέτει- πως δεν θα εμφανιστεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον ένα νέο στέλεχος πιο μεταδοτικό και πιο παθογόνο, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο γερμανός υπουργός Υγείας.
«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει προς τα που θα πάει η κατάσταση. Λογικά η εξελικτική μορφή του ιού, πάει προς το “πιο μεταδοτικός και λιγότερο παθογόνος”. Αλλά μπορεί να υπάρξει και ένας ιός που θα είναι “πιο μεταδοτικός και περισσότερο παθογόνος”. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την άλλη πλευρά».
Ο ίδιος προσθέτει πως δεν μπορούμε καν να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο:
«Μπορεί να υπάρξει νέα μετάλλαξη και πιο νωρίς, δεν το ξέρουμε», λέει..
Οι τρεις βασικοί λόγοι της ανησυχίας των κινεζικών αρχών
H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, έως τις αρχές Μαρτίου 2022. Τότε, όμως, άρχισε να επικρατεί σε όλο τον πλανήτη η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και η ακόμη πιο γρήγορη σε διασπορά υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.
Η εξάπλωση ήταν πλέον αδύνατον να συγκρατηθεί. Κι αυτό στην Κίνα ήταν ακόμη πιο δύσκολο για τρεις κυρίως λόγους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και συγκεκριμένα, λόγω…
- της χαμηλής αποδοτικότητας των κινεζικών εμβολίων
- της μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 65 ετών
- της απουσίας φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό
Η χαμηλή ανοσοπροστασία απειλεί πραγματικά σήμερα την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Κίνας και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα απειλεί και με κατάρρευση μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.
Κίνα: Χαμηλής αποτελεσματικότητας τα εμβόλια
Ο εμβολιασμός, αυτή τη στιγμή, αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην Κίνα. Τα κινεζικά εμβόλια προκαλούν πολύ χαμηλό τίτλο αντισωμάτων και προσφέρουν μειωμένη προστασία.
Όπως μάλιστα καταθέτει μέσα από την προσωπική του εμπειρία ο Καθηγητής κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η χαμηλή απόδοση των εμβολίων που παρασκευάζονται στην Κίνα, έχει αποδειχθεί και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Οι τίτλοι αντισωμάτων του εμβολίου Cinovac βρέθηκαν εξαιρετικά χαμηλοί σε ναυτικούς που ταξίδευαν και δεν βρήκαν να κάνουν πιο αποτελεσματικό εμβόλιο, όπως λέει ο ίδιος:
“Έχουν πρόβλημα με τα εμβόλιά τους οι Κινέζοι. Το ένα είναι από νεκρό ιό και έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα. Στο δικό μας εργαστήριο είχαμε την εμπειρία, με αντισώματα που ελέγξαμε από ναυτικούς, που είχαν κάνει το κινέζικο εμβόλιο Cinovac, γιατί δεν είχαν βρει άλλο διαθέσιμο. Εγώ που τους έκανα τον έλεγχο αντισωμάτων διαπίστωσα ότι είχαν πολύ χαμηλά αντισώματα. Και είναι χαμηλός ο τίτλος και όταν ξεκινάει, και στην πορεία. Ακόμη κι αν κάνουν υψηλό τίτλο, τα αντισώματα πέφτουν πολύ σύντομα σ’ αυτά τα εμβόλια”, τονίζει ο επιστήμονας.
Μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων άνω των 65 ετών
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία για 23.460 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, όμως, μόνο τα 2.742 από αυτά είχαν συμπτώματα. Κι όμως, όποιος πολίτης αποδεικνύεται θετικός -ακόμη κι αν παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα- είναι υποχρεωμένος να μπει σε καραντίνα και μάλιστα όχι στο σπίτι του.
Περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις καραντίνας έχουν δημιουργηθεί μόνο στη Σαγκάη για τους ασυμπτωματικούς σε απομόνωση, ενώ ορισμένα συνεδριακά κέντρα διαθέτουν ακόμη και 50.000 κλίνες.
Αυτό συμβαίνει, καθώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών ξεπερνά στην Κίνα το 10% με 15%, και κυρίως ανάμεσα στα άτομα άνω των 65 ετών. Παράλληλα, ο πληθυσμός είναι σχεδόν “άσπιλος” από την Covid-19, καθώς λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε, οι πολίτες δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.
“Έχουν χαμηλά ποσοστά νόσησης λόγω της πρακτικής του Zero Covid που εφάρμοζαν. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυσική ανοσία. Κι αυτό παίζει ρόλο. Και έχουν και πολλούς πάνω από 65 ετών ανεμβολίαστους. Και επειδή είναι μεγάλος πληθυσμός, το 10 με 15% είναι τεράστιο το νούμερο των ανεμβολίαστων”, εξηγεί ο Καθηγητής.
Ως προς το τι θα πρέπει να γίνει τώρα; Ο Επιδημιολόγος είναι σαφής: “Οι Κινέζοι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική”, όπως λέει:
“Θα είναι πράγματι καταστροφικό για την Κίνα, αν δεν λάβουν άλλου είδους μέτρα. Θα πρέπει να ξαναδούν τι θα κάνουν με τον εμβολιασμό τους και να πάρουν μέτρα πιο μακροπρόθεσμα και ηπιότερα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Όχι αυτό που κάνουν τώρα. Με το lockdown, αυτό που καταφέρνει κανείς είναι να μεταθέτει τη λύση του προβλήματος αργότερα. Δεν βγάζει πουθενά. Αν ξανανοίξουν αργότερα, τι θα κάνουν; Απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής, μακροπρόθεσμο, πιο ήπιο και να δουν τι θα κάνουν με τον εμβολιασμό τους”, καταλήγει ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.