Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 70%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-19 Απριλίου.
Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι 28% των ψηφοφόρων πιθανώς θα προτιμήσει την αποχή, ενώ από εκείνους που ψήφισαν τον νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 38% σκέφτεται να στηρίξει τον Μακρόν και το 16% τη Λεπέν. Από τους υποστηρικτές του Πράσινου υποψηφίου Γιανίκ Ζαντό το 61% κλίνει προς τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ το 7% πιθανώς θα ψηφίσει την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού. Μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, το 86% έχει ήδη κάνει την επιλογή του έναντι του 14% που δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια σκληρή κούρσα έναντι της Μαρίν Λε Πεν, με τους δύο υποψηφίους να σπεύδουν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Μασσαλία το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Η Λε Πεν, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι η ίδια και τα μέλη του κόμματός της Εθνικής Συσπείρωσης υπεξαίρεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δημόσιους πόρους όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ 2004 και 2017. Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν μια έκθεση του του Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Mediapart. Η Λε Πεν αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στη Νορμανδία. «Προφανώς και απολύτως αμφισβητώ αυτές τις κατηγορίες», είπε.
Γάλλος πρωθυπουργός λέει ότι η έκβαση των προεδρικών εκλογών δεν είναι ξεκάθαρη
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.
«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Καστέξ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France inter. «Βάζει κανείς τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν στο ίδιο επίπεδο. Αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές». Η Λεπέν κατεβαίνει ως αντίπαλη του κεντρώου Μακρόν στις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Μακρόν να προηγείται ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή.
Λεμέρ: Η Λεπέν θα παραδώσει την κυριαρχία της Γαλλίας στον Πούτιν
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι η Λεπέν θα «παραδώσει την κυριαρχία της Γαλλίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία» εάν εκλεγεί, έχοντας στο παρελθόν εκφράσει θαυμασμό για τον Ρώσο πρόεδρο.
«Άκουσα στις προτάσεις της Μαρίν Λεπέν για τη διεθνή πολιτική….Είναι το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η νίκη της θα οδηγήσει σε συμμαχία με τον Πούτιν, απουσία προστασίας από το ΝΑΤΟ και διακοπή σχέσεων με τη Γερμανία.
FT: Πού πρέπει ο Μακρόν να «χτυπήσει» τη Λε Πεν
Καθώς η Γαλλία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Financial Times εξετάζουν τους δύο υποψήφιους και τις θέσεις τους. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των γαλλικών εκλογών τόσο για την ίδια τη Γαλλία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, οι FT παρατηρούν ότι υπάρχει μια «τρύπα» ασάφειας στις θέσεις της Μαρίν Λε Πεν, και ο Εμανουέλ Μακρόν οφείλει από την πλευρά του να την αναγκάσει να αποσαφηνίσει τις απόψεις της. Γι αυτό και θεωρείται κρίσιμο το ντιμπέιτ των δύο μονομάχων την Τετάρτη.
Όπως σημειώνουν, αν κερδίσει ο Μακρόν τις εκλογές, θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που εξασφαλίζει επανεκλογή μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002. Αν όμως κερδίσει η Λε Πεν, θα μιλάμε για ένα πολιτικό σεισμό ισοδύναμο του Brexit ή της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη μιας ένθερμης εθνικίστριας και ευρωσκεπτικίστριας θα έθετε σε αμφιβολία το μέλλον της ΕΕ, η ατζέντα της Λε Πεν για τη μετανάστευση και το Ισλάμ θα απειλούσε επίσης την κοινωνική σταθερότητα στη Γαλλία, προειδοποιούν.
Επιχειρώντας να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η Λε Πεν τα πάει τόσο καλά, οι FT αναφέρουν:
- Τη ριζοσπαστικοποίηση του γαλλικού εκλογικού σώματος
- Τις επιτυχημένες προσπάθειές της να αμβλύνει την εικόνα της
Η Λε Πεν πλέον αποφεύγει τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιά». Στην προεκλογική της εκστρατεία, έχει επικεντρωθεί έξυπνα στα οικονομικά και το κόστος ζωής, λανσάροντας τον εαυτό της ως την υποψήφια των πιεσμένων Γάλλων εργατών και τον Μακρόν ως τον πρωταθλητή μιας άγνωστης μητροπολιτικής ελίτ.
Στην πραγματικότητα όμως- τονίζουν οι FT- η εγχώρια και διεθνής της ατζέντα της παραμένει ριζοσπαστική, επικίνδυνη και εσωτερικά ασυνεπής, γι΄αυτό και θεωρούν ότι είναι καθήκον του Μακρόν να αποκαλύψει αυτά τα ελαττώματα:
- Μακροχρόνιοι ιδεολογικοί δεσμοί μεταξύ Λε Πεν και Πούτιν
- Πως η πολιτική της θα βλάψει την εργατική βάση που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Η πολιτική της εστιάζει στις υψηλότερες δαπάνες, τους χαμηλότερους φόρους και την πρόωρη συνταξιοδότηση, σε συνδυασμό με τον προστατευτισμό και τους περιορισμού στην ξένη εργασία.
- Αν και έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση αναφορικά με την ΕΕ, εξακολουθεί να επιμένει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο γαλλικό δίκαιο έναντι του δικαίου της ΕΕ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με Frexit με άλλο όνομα.
Οι πολιτικές εθνικών προτιμήσεων για τους Γάλλους εργάτες και τη βιομηχανία, εάν προωθηθούν, είναι επίσης σαφώς ασυμβίβαστες με το να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η Λεπέν αρνείται να αναγνωρίσει τις λογικές συνέπειες των δεσμεύσεών της για την πολιτική, καταλήγουν οι FT.