Νέο μήνυμα Πούτιν με προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ – Μια ανάσα από έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ημερομηνία:

    Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες πριν την 9η Μαΐου κατά την οποία Πούτιν αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ρωσική επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” επί των ναζιστικών στρατευμάτων και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προβεί σε ανακοινώσεις και να κάνει επίδειξη ισχύος.

    Τι έχει πει ο Πούτιν για τα πυρηνικά

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατάξει “πυρηνικό συναγερμό” στα ρωσικά στρατεύματα, στα τέλη Μαρτίου, και έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να κάνει “χρήση πυρηνικών όπλων” εάν διαπιστώσει ότι δέχεται “υπαρξιακή απειλή κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”.

    Κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Τετάρτης, η Ρωσία προέβη σε “ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις” κινητών βαλλιστικών πυραύλων Ισκανέρ με δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα τη Λιθουανία και την Πολωνία, ανέφερε με δήλωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν καταφέροντας πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που προσομοιώνουν πυραυλικά συστήματα, αεροδρόμια, αμυντικές υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Οι εμπλεκόμενες μονάδες έκαναν επίσης “ασκήσεις σε συνθήκες διαρροής ραδιενέργειας και χημικών ουσιών”. Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

    Πού είναι το Καλίνινγκραντ

    Στο θύλακα του Καλίνινγκραντ η Ρωσία διατηρεί πυραύλους εδάφους – αέρος S-400 ενώ συχνά πραγματοποιεί ασκήσεις που προκαλούν ανησυχία όχι μόνο στις γειτονικές χώρες αλλά στο ΝΑΤΟ γενικότερα.

    Η Ρωσία συνεχίζει να διατηρεί έναν ολόκληρο θύλακα σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο της Ευρώπης, στις ακτές της Βαλτικής. Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία και δεν έχει χερσαία σύνορα με την ίδια τη Ρωσία.

    Η πόλη του Μπάλτιγισκ, λίγο έξω από το Καλίνινγκραντ, είναι το μοναδικό ρωσικό λιμάνι επί της Βαλτικής Θάλασσας το οποίο λέγεται ότι παραμένει “ελεύθερο πάγων” για όλη την διάρκεια του χρόνου, με την περιοχή να παίζει, ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο στην συντήρηση του Βαλτικού Στόλου.

    Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ μετατράπηκε σε θύλακα, γεωγραφικά αποκομμένο από το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Η απομόνωση αυτή από την υπόλοιπη Ρωσία έγινε ακόμη πιο αισθητή σε πολιτικό επίπεδο όταν η Πολωνία και η Λιθουανία έγιναν μέλη του NATO και, στην συνέχεια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Κάθε στρατιωτικός και πολιτικός χερσαίος σύνδεσμος μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ρωσίας θα πρέπει να διασχίζει εδάφη μελών του NATO και της ΕΕ.

    Τον Ιούλιο του 2005, τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλεως εορτάστηκαν με λαμπρότητα.

    Τον Ιούλιο του 2007, ο Ρώσος Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβάνοφ είχε δηλώσει ότι εφόσον ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα πυραυλικής άμυνας εγκαθίσταντο στην Πολωνία, τότε, πυρηνικά όπλα θα προωθούνταν στο Καλίνινγκραντ.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κέιτλιν Τζένερ: Θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχε θριαμβεύσει ως Μπρους

    Η Κέιτλιν Τζένερ πριν συστηθεί στο κοινό ως η Αμερικανίδα τηλεπερσόνα,...

    Παρίσι 2024: Στη 16η θέση η Ελλάδα στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών

    Στην 16η θέση έμεινε η ελληνική ομάδα στα προκριματικά...

    ΠΑΤΡΑ: Ο Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στο Σούλι

    Η «καρδιά» του 26ου Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού χτυπάει αυτό...

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός ημιτελικών στα 100 μέτρα πεταλούδα οι Ντουντουνάκη και Δαμασιώτη

    Με τα προκριματικά των 100μ. πεταλούδα γυναικών, άρχισαν στην "Paris...