Η κατολίσθηση στο Καλαμάκι Δυτικής Αχαΐας που είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν μεγάλες μάζες χώματος με φορά προς την θάλασσα κάποιες εκ των οποίων έπεσαν στην ακτή, αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο που δεν έχει διαστάσεις ώστε να εγείρει ανησυχία, δήλωσε στην εφημερίδα «Γνώμη» ο Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Ιωάννης Κουκουβέλας.
Ο Καθηγητής Γεωλογίας εμφανίζεται καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι «το φαινόμενο είναι περιορισμένης έκτασης μήκους 300 περίπου μέτρων και σε απόσταση 50 μέτρων από την θάλασσα. Το μέρος που έγινε η κατολίσθηση δεν έχει ευρεία προσβασιμότητα για το κοινό ώστε να αυξηθούν οι κίνδυνοι γιατί αφορά ιδιόκτητο οικοπεδικό χώρο και όπως παρατηρήσαμε η περιοχή δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια γενικότερης διάβρωσης οπότε να εγείρει διευρυμένο κίνδυνο».
Ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατολίσθηση είναι μακράς διαρκείας και οφείλεται στον κυματισμό της θάλασσας που διαβρώνει την παράκτια επιφάνεια της συγκεκριμένης έκτασης. «Η συγκεκριμένη κατολίσθηση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάβρωσης από όμβρια ύδατα καθότι δεν υπήρξαν πρόσφατα ραγδαίες βροχοπτώσεις που να εξηγούν το φαινόμενο. Η εξήγηση βρίσκεται στη συνεχή διάβρωση από τον θαλάσσιο κυματισμό και είναι προφανές ότι πρέπει να παρακολουθείται.
Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των φθορών του εδάφους και τη στήριξή του αυτό φαίνεται να είναι ένα έργο υψηλού κόστους που χρειάζεται διεπιστημονική διερεύνηση και μελέτη για την στήριξη και την αποκατάσταση του».