Ενα τσουβάλι λεφτά, που όμως μπορούν και να αποσβέσουν σε μία μόλις καλή τους μέρα, δίνουν οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των beach bar για να νοικιάσουν ένα κομμάτι άμμου. Παράλληλα επενδύουν χιλιάδες ευρώ σε custom made ομπρελοκαθίσματα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες τους.
Την 28η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.30, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω πανδημίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου για να καθορίσει το τέλος για την απευθείας εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για τη φετινή σεζόν στις όμορες επιχειρήσεις, σε εκείνες δηλαδή που συνορεύουν με τα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού. Στην ίδια συνεδρίαση καθορίστηκαν και οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών για τις παραλίες όπου δεν υφίστανται όμορα καταστήματα, όπως beach bar και εστιατόρια.
Οπως και να ’χει, είναι αυτή η σημαντική μέρα του χρόνου για τους επιχειρηματίες της εστίασης και διασκέδασης που δραστηριοποιούνται πάνω στην καυτή μεν, χρυσοφόρα δε μυκονιάτικη άμμο. Εκείνους που πιάνουν το κάρβουνο και βγάζουν αληθινό χρυσάφι. Αλλωστε δεν είναι μυστικό ότι αν κάποιος αναζητήσει ένα δυνατό επιχειρηματικό success story, προτιμότερο θα ήταν να ξεκινήσει την έρευνά του από τις παραλίες της Μυκόνου. Από την Ψαρού έως την Παράγκα και από τη Φτελιά έως τον Πάνορμο, σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες αμμώδεις εκτάσεις και πάνω στις custom made ξαπλώστρες, κρύβεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια μια καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής χρήματος. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομπρελοκαθίσματα που συμβάλλουν σε τζίρους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και η φετινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις παραλίες και τα ομπρελοκαθίσματα είχε έναν επιπλέον λόγο να είναι σημαντική για τους επιχειρηματίες.
Επειτα από δύο κάκιστες σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν αποφασίσει να ανοίξουν νωρίτερα τα μαγαζιά τους, ποντάροντας στη λαχτάρα του κόσμου να ταξιδέψει και να ζήσει ένα καλοκαίρι όπως παλιά, δηλαδή χωρίς περιορισμούς, αν και τελικά οι προσδοκίες τους δεν επιβεβαιώθηκαν εξαιτίας της έκρυθμης και εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία αλλά και της ακρίβειας ως επακόλουθο του πολέμου. Δεν ήθελε και πολύ να μπει ένα απότομο φρένο στην επιθυμία των ξένων τουριστών να ξεκινήσουν φέτος τις διακοπές τους νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα το πολυπληθές προσωπικό των μυκονιάτικων beach bar να κάθεται και να αγναντεύει τα κύματα. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης δίπλα στο κύμα, και όχι μόνο, θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους, καθώς μπροστά τους έχουν έναν μάλλον ανάλατο Ιούνιο, με τα έξοδα να τρέχουν.
Τα μεγαλύτερα ποσά
Η Ψαρού είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και διάσημες παραλίες του νησιού, εκεί όπου κατοικοεδρεύει το γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο «Nammos», το οποίο εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής παραλίας του νησιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το κάθε τετραγωνικό μέτρο άμμου για απλή χρήση αιγιαλού και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων τιμάται προς 80 ευρώ και επιπλέον 6.000 ευρώ, μείον 20% επί της συνολικής τιμής. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση «Nammos» δίνει κάθε σεζόν 86.000 ευρώ για τα περίπου 1.000 τ.μ. παραλίας που της αναλογούν. Ποσό που μπορεί άνετα να υπερκαλυφθεί και μάλιστα μέσα σε μία ημέρα, δεδομένου του υψηλού τζίρου της επιχείρησης, που κάθε χρόνο υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκπτωση 20% που έχει δώσει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, Δημήτρης Πατρώνης, μετά από παράπονα των επιχειρηματιών, αφορά τα θαλάσσια σπορ και όλες τις παραλίες της Μυκόνου.
Δεύτερη πιο ακριβή θεωρείται η παραλία Paradise. Εδώ κάθε τ.μ. άμμου τιμάται προς 75 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ, μείον 20% για τα θαλάσσια σπορ. Τρίτη πιο ακριβή είναι το Πλυντρί, εκεί όπου δραστηριοποιούνται δύο ιστορικές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, το «Tropicana» και το «Super Paradise». Στο Πλυντρί το τ.μ. άμμου υπολογίζεται στα 70 ευρώ για απλή χρήση αιγιαλού και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων και επιπλέον 5.000 ευρώ, μείον 20% επί της συνολικής τιμής.
Στην τρίτη θέση των πιο ακριβών παραλιών ισοβαθμούν ο Πλατύς Γυαλός, η Παράγκα και η Ελιά, με το κάθε τ.μ. άμμου να τιμάται προς 65 ευρώ και επιπλέον 4.000 ευρώ, μείον 20% επί της συνολικής τιμής για την εκμετάλλευση θαλάσσιων σπορ.
Οσον αφορά την παραχώρηση προς εκμετάλλευση για σεζόν των παραλιών στις οποίες δεν δραστηριοποιούνται όμορες επιχειρήσεις, οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών για το 2022 ήταν οι εξής: Παραλία Καλό Λιβάδι – 32.500. Παραλία Λιας – 22.500 ευρώ. Παραλία Αγράρι – 17.500 ευρώ. Παραλία Κόρφος – 2.600 ευρώ. Παραλία Ελιά – 32.500 ευρώ. Παραλία Καλαφάτη – 3.400 ευρώ.
Επενδύσεις σε εξοπλισμό
Από τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσε να εκτιμήσει κάποιος ότι οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των beach bar νοικιάζουν μάλλον φθηνά τις παραλίες από το κράτος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους «τρελούς» τζίρους που κάνουν τα καταστήματά τους τη σεζόν. Ομως για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, έχουν φροντίσει να κάνουν και τις ανάλογες επενδύσεις, που στην πλειονότητά τους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η επιχείρηση «Nammos» που στην τελευταία ανακαίνιση της παραλίας μπροστά από το εστιατόριο αγόρασε ξαπλώστρες των 5.000 ευρώ εκάστη, από μαόνι και ατσάλι κορυφαίας ποιότητας.
Στην Ψαρού, λοιπόν, η πρώτη σειρά με ξαπλώστρες, που απευθύνεται κυρίως στους big spenders, συγκεκριμένα το κάθε σετ, κοστίζει την υψηλή περίοδο της τουριστικής κίνησης 300 ευρώ. Από τη δεύτερη έως την πέμπτη σειρά η τιμή πέφτει στα 210 ευρώ. Στην Παράγκα και στο εντυπωσιακό beach bar «SantaAnna», το οποίο διαθέτει και τη μεγαλύτερη πισίνα στην Ευρώπη, το σετ ομπρέλα- ξαπλώστρες (για τρία άτομα) τιμάται στα 700 ευρώ (200 ευρώ τα ομπρελοκαθίσματα και 500 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση). Στη δεύτερη σειρά, η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 100 ευρώ, ήτοι 600 ευρώ (200 ευρώ για τα ομπρελοκαθίσματα και 400 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση). Στο «Solymar» στο Καλό Λιβάδι, στην πρώτη και δεύτερη σειρά οι ξαπλώστρες κοστίζουν 130 ευρώ το σετ και από την τρίτη και μετά ο τουρίστας πληρώνει 90 ευρώ το σετ. Στο «Alemagou» στη Φτελιά το σετ ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ορίζεται στα 120 ευρώ (high season), αλλά για να το απολαύσεις πρέπει να κλείσεις και τραπέζι για φαγητό στο εστιατόριο της επιχείρησης. Για όποιον βρεθεί στη Μύκονο αυτές τις μέρες, η τιμή του σετ είναι 40 ευρώ και τον Ιούνιο ανεβαίνει στα 60 ευρώ. Στην πανέμορφη παραλία του Πανόρμου και στο εξαιρετικής αισθητικής «Principote» η τιμή για κάθε σετ ομπρέλα-ξαπλώστρα μέχρι τις 16/6 είναι 70 ευρώ και από 17/6 και μετά ανεβαίνει στα 80 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα VIP beds που κοστίζουν 500 ευρώ, με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερους από δύο πελάτες.
Το εξώδικο του δημάρχου
Να προλάβει τα χειρότερα επιχειρεί ο Δήμος Μυκόνου με εξώδικη διαμαρτυρία του προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. η οποία προχώρησε σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενοικίαση τμημάτων παλαιού αιγιαλού σε παραλίες της Μυκόνου. Με εξώδικο που απέστειλε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Στέφανο-Διονύσιο Βλαστό, ζητά την άμεση ανάκληση της νέας πρόσκλησης της ΕΤΑΔ για την ενοικίαση τμημάτων ακινήτων σε έξι παραλίες και συγκεκριμένα σε Αγράρι, Καλό Λιβάδι, Λια, Ελιά, Paradise και Πάνορμο. Η υπ. αρ. 5685 πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε στις 24 Απριλίου 2022 και αφορά τμήματα παραλιών στις προαναφερόμενες παραλίες για την εκμίσθωση ακινήτων που εμπίπτουν σε ζώνη παλαιού αιγιαλού και όλα εντάσσονται στις ζώνες της ισχύουσας ΖΟΕ του νησιού αποτελώντας περιοχές διαφύλαξης των αξιόλογων παραλιών ακτών κολύμβησης του νησιού, με συγκεκριμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς χρήσεων. Οπως αναφέρεται στην εξώδικη όχληση-διαμαρτυρία, η πρόσκληση της ΕΤΑΔ επιτρέπει την επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρήσεων για όλα τα εκμισθούμενα τμήματα των ακινήτων ΑΒΚ 16 στην παραλία Αγράρι, ΑΝΚ 7 στην παραλία Καλό Λιβάδι, ΑΒΚ 8 στην παραλία Λια, ΑΒΚ 11 στην παραλία Ελιά, ΑΒΚ 10, 18 στην παραλία Καλαμοπόδι και ΑΒΚ 27 στην παραλία Πάνορμος, μη λαμβάνοντας υπόψη να είναι σύμφωνες με «τις ΖΟΕ του νησιού και τη λοιπή νομοθεσία που διέπει το καθεστώς χρήσεων γης στην Μύκονο και κάθε ακίνητο ειδικά, όπως τούτες καθορίζονται δεσμευτικά από το Π.Δ. της 13.11.1978 (Δ’ 594/1978), από το Π.Δ. 23.10.1976 (ΦΕΚ Δ’ 336) και του Π.Δ. 5.9.1995 (ΦΕΚ Δ’ 721/1995».
Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, είναι ότι «η ΕΤΑΔ καταλείπει -ανέλεγκτα μάλιστα- το σχετικό βάρος και έλεγχο στον εκάστοτε υποψήφιο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τον ελλιπή και αναποτελεσματικό τρόπο προστασίας των ακτών του νησιού και του θαλασσίου οικοσυστήματος εν γένει». Παράλληλα, πιο κάτω επισημαίνεται ότι προκύπτει και ζήτημα νομιμότητας της πρόσκλησης η οποία, όπως τονίζεται, δεν έχει θέσει κανέναν απολύτως κανόνα, όρο ή ρύθμιση για τον τρόπο που θα ελέγξει η ίδια τη συμφωνία της χρήσεως που θα αιτηθεί ο υποψήφιος με τη ΖΟΕ του νησιού και το ειδικό καθεστώς κάθε ακινήτου.