Καλοκαίρι, παραλία και ηλιοθεραπεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Και ενώ γενικά η συγκεκριμένη εποχή μάς καλεί να χαλαρώσουμε από τα πρέπει και τις υποχρεώσεις μας, υπάρχουν και κάποια «πρέπει» που οφείλουμε να μην τα βγάζουμε ποτέ από τη λίστα μας.
Ένα από αυτά είναι το αντηλιακό. Ο ήλιος είναι ευεργετικός, μπορεί όμως να γίνει εχθρός αν δεν προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία του.
Η Morgan Vacala έπαθε εγκαύματα δευτέρου βαθμού όχι γιατί δεν έβαλε αντηλιακό, ούτε γιατί ξέχασε να το ανανεώσει, αλλά γιατί το αντηλιακό είχε λήξει το 2021.Το βίντεο που ανέβασε στο TikTok έγινε viral με σχεδόν 5 εκατομμύρια views.
Οι χρήστες σοκαρίστηκαν με τις εικόνες της νεαρής κοπέλας. Το κούτελό της έχει καεί και βγαίνουν κομμάτια από το δέρμα της, μέχρι την ίασή του που, όπως είπε, έγινε μετά από 2-3 εβδομάδες.
«Μεγάλωσα μέσα σε σκάφη και στην πισίνα. Ποτέ δεν είχα πάθει κάτι παρόμοιο» ανέφερε η Morgan σύμφωνα με τη New York Post.
Οι χρήστες του TikTok την ευχαρίστησαν που μοιράστηκε την ιστορία της. «Έσωσες την οικογένειά μου από μαζικά εγκαύματα. Δεύτερη μέρα των διακοπών μας, άνοιξα την τσάντα θαλάσσης και έχουν λήξει όλα» είπε μία γυναίκα.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καλεί τους καταναλωτές να μην κρατάνε αντηλιακό πάνω από τρία χρόνια από την ημέρα που το αγόρασαν.
Γενικές συμβουλές
Σύμφωνα λοιπόν με τον FDA τα αντηλιακά πρέπει να περνάνε από συγκεκριμένο έλεγχο πριν διατεθούν προς πώληση. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το προϊόν και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε γενικά κάνουν τη διαφορά στο πόσο καλά είμαστε προστατευμένοι από τα εγκαύματα, τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.
Ορισμένες συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο:
- Περιορίστε τον χρόνο παραμονής στον ήλιο, κυρίως μεταξύ 10:00-14:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες.
- Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, γυαλιά ηλίου και καπέλο με φαρδύ γείσο.
- Χρησιμοποιείτε τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες αντηλιακά με SPF 15 ή περισσότερο.
- Επαναλάβετε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες και συχνότερα αν μπαίνετε και βγαίνετε διαρκώς στο νερό.
Πώς εφαρμόζουμε και αποθηκεύουμε το αντηλιακό
- Βάλτε αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο
- Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα ώστε να καλύψει όλο το σώμα και το πρόσωπο (αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα). Ένας ενήλικας και ένα παιδί χρειάζονται, σύμφωνα με τον FDA, ποσότητα ίση με ένα γεμάτο σφηνοπότηρο για να καλύψουν ομοιόμορφα το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.
- Γνωρίστε το δέρμα σας. Οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι συνήθως απορροφούν περισσότεροι ακτινοβολία από τους σκουρόχρωμους.
- Βάλτε ξανά κάθε δύο ώρες.
- Σημεία που συνήθως ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό: αυτιά, μύτη, χείλη, στο πίσω μέρος του λαιμού, στα χέρια, το πάνω μέρος στις πατούσες, στο κεφάλι (συνήθως γι’ αυτούς που έχουν λίγα ή καθόλου μαλλιά).
Προσοχή! Δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά
Ο FDA επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά καθώς όλα τείνουν να φεύγουν από το σώμα. Όσα φέρουν την ένδειξη «αδιάβροχο» θα πρέπει να ελέγχονται σύμφωνα με την απαιτούμενη διαδικασία δοκιμής SPF.
Οι ετικέτες θα πρέπει να αναφέρουν αν το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 ή 80 λεπτά όταν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε και όλα τα αντηλιακά οφείλουν να παρέχουν οδηγίες για το κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή τους.
Πώς αποθηκεύουμε ένα αντηλιακό
Για να διατηρήσετε το αντηλιακό σας σε καλή κατάσταση ο FDA συνιστά να μην το αφήνετε στον ήλιο. Προστατεύστε τη συσκευασία του μέσα σε μια πετσέτα ή στη σκιά.
Μπορείτε επίσης να βάλετε το αντηλιακό στο ψυγείο όταν είστε για πολλή ώρα στον ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα αντηλιακά θα πρέπει να αναγράφουν: «Προστατέψτε το προϊόν από την υπερβολική θερμότητα».
Πότε λήγουν
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA όλα τα αντηλιακά πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης. Αν δεν έχει ημερομηνία λήξης θα πρέπει να θεωρείται ληγμένο τρία χρόνια μετά την αγορά του.
Για να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σάς παρέχει την προστασία που αναγράφει η ετικέτα του, ο FDA συνιστά να μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους (εάν υπάρχει) ή που δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν αγοράστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Τα αντηλιακά που έχουν λήξει θα πρέπει να πετάγονται στα σκουπίδια, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι παραμένουν ασφαλή και πλήρως αποτελεσματικά.