Ολοι διατείνονται ότι ο Τύπος πεθαίνει, αλλά ο Τύπος ζει: Επιγραμματική διατύπωση από έναν κυβερνητικό παράγοντα που έχει υπό την ευθύνη του το πεδίο των ΜΜΕ, τον Δ. Γαλαμάτη, γενικό γραμματεά Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Κυρίως όμως η διάσωση του Τύπου είναι μέλημα των ίδιων των ανθρώπων του, που καλούνται να τρέξουν με καθαρό μυαλό τις αναγκαίες προσαρμογές, όπως προέκυψε από τον σχολιασμό που έκανε ο εκδότης της «Π» Θεόδωρος Λουλούδης σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος σε σχέση την κατάσταση στον ελληνικό, περιφερειακό μιντιακό χώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ελληνικό ενημερωτικό σύστημα εξακολουθεί να αποτελεί πολυπρόσωπη βιομηχανία αλλά ένα μέρος της τελεί σε αποδρομή ή σε ύφεση και ένα άλλο σε άνοδο, χωρίς απαραιτήτως να έχει κατακτήσει βιωσιμότητα.
Οι ιστοσελίδες ενισχύουν τη θέση τους, οι εφημερίδες και η ραδιοφωνία φθίνει, η τηλεόραση αγκομαχά. Η ψηφιακή ενημέρωση επωφελείται από το χαμηλό κόστος παραγωγής που έχουν. Για τις εφημερίδες το χαρτί είναι βάρος- είναι σαν να έχει συσκευασία μεγαλύτερο κόστος από το περιεχόμενο ενός προϊόντος, είπε παραστατικά ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Που μίλησε εντούτοις αισιόδοξα: Η επιβίωση θα έρθει όταν οι ενημερωτικές επιχειρήσεις γίνουν παραγωγοί ειδησεογραφικού υλικού που θα διανέμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αυτό προϋποθέτει επένδυση στο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τύπου. Στόχος είναι να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο, κατά τον οποίο, ελλείψει απήχησης, ο Τύπος στρέφεται στην εξουσία για να βρει βάση στήριξης, συνεπώς δικαιώνει το κοινό που δεν τον εμπιστεύεται.
Αποφασιστικό εργαλείο θα είναι- κάτι στο οποίο συμφώνησαν αναφανδόν εκδότες περιφερειακών εφημερίδων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του 10ου RGC- η απόδοση δικαιοσύνης από τις μεγάλες πλατφόρμες που νέμονται υλικό των επαγγελματιών χωρίς να το πληρώνουν.
Ο Τύπος θέλει στήριξη για να περάσει στην ψηφιακή εποχή, κατέληξε, αλλά όχι διαφορετική μεταχείριση από τις άλλες επιχειρήσεις. Και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα οι περισσότεροι αναγνώστες του τύπου θα διαβάζουν τις ηλεκτρονικές και όχι τις έντυπες εκδόσεις του
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Ο Περιφερειακός Τύπος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ενημέρωση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Εξήγησε ότι η τοπικότητα των περιφερειακών μέσων τα έχουν καταστήσει ένα είδος συναγερμού για την τοπική κοινωνία, λόγω της εγγύτητάς τους προς τον πολίτη, αποτελώντας τη φωνή και την έκφρασή του.
Εξειδικεύοντας τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων της περιφέρειας, εξάγγειλε:
- Χρηματοδότηση 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ
- Ρυθμίσεις οφειλών σε έως 72 δόσεις
- Επιδότηση της διανομής και του χαρτιού
- Όσον αφορά το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, ο κ. Γαλαμάτης ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, με θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.@Επιμορφωτικά προγράμματα
- Σύσταση Υπηρεσιών Help DeskΔημιουργία Κόμβου Παροχής Απομακρυσμένων Υπηρεσιών Ενημέρωσης (Help Desk) στη ΓΓΕΕ για την υποστήριξη των Τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο την παροχή στοχευμένης & εξειδικευμένης πληροφόρησης μέσω τηλεφώνου ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντικείμενο του Help Desk θα είναι η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης @Χρηματοδότηση ανανέωσης εξοπλισμού
- Προετοιμάζεται δέσμη παρεμβάσεων για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εκδότες περιφερειακών ΜΜΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επεσήμαναν ωστόσο την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων.
«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε όλοι μαζί από κοινού για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, που πρόσθεσε ότι νομοθετικά πλαίσια έχουν υπάρξει στο παρελθόν, αλλά δεν τηρήθηκαν.