Με απόλυτη ικανοποίηση είδαν στην Αθήνα το ευκρινές μήνυμα που στέλνει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στην Τουρκία να αποφύγει την ένταση και την παραβίαση κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία χθες να εξηγήσει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου πώς η γείτονας δημιουργεί αναταραχή σε μια περίοδο που αυτό δεν είναι χρήσιμο.
Το μήνυμα που ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να περάσει, τόσο στη δημόσια δήλωσή του πριν την έναρξη της Συνόδου όσο και εντός αυτής, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, ήταν πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους και να κατεβάσει την ένταση, καθώς δεν είναι η Ελλάδα αυτή που τη συντηρεί και την υποδαυλίζει. Βεβαίως, η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους της και θα συνεχίσει να το πράττει, εφόσον η Τουρκία προκαλεί λόγω και έργω, αλλά δεν είναι αυτή που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές προκλήσεις. «Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Και ενώ τις τελευταίες μέρες, τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και κορυφαίοι υπουργοί του είχαν κάπως ρίξει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, αναμένοντας να δουν και το μήνυμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής, ήρθε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και γνωστός εκφραστής της «σκληρής» γραμμής στη γείτονα, Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα, να προκαλέσει, λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης πάρει το λόγο στο δείπνο των Βρυξελλών.
«Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», είπε ο κ. Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα Κατεχόμενα ως…προπομπός του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί εκεί στις 20 του μήνα για την καθιερωμένη κιτς φιέστα με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ.
Με δεδομένη την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, πάντως, να χαμηλώσει τους τόνους, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας τις επόμενες μέρες και δη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μέσω διαρροών στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, άλλωστε, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να βάλει θέμα για τα ελληνικά νησιά στη Σύνοδο, αν και ήδη έχει διαμηνυθεί στον Τούρκο πρόεδρο από διεθνείς αξιωματούχους να μην «φορτώσει» το τραπέζι με νέες αιτιάσεις, ιδίως σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ενοχλήσει αρκετούς με τη στάση που τηρεί στο θέμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας.