“Σας ακούω”, φέρεται να είναι η φράση που βγαίνει πιο συχνά από τα χείλη του προέδρου της Γαλλίας τις τελευταίες μέρες όταν συνεργάζεται με τους συμβούλους του.
Οι στενοί συνομιλητές του Εμανουέλ Μακρόν μεταφέρουν στα γαλλικά ΜΜΕ την εικόνα ενός προέδρου που μιλά ελάχιστα και κρατά πολλές σημειώσεις. Αντίθετα, συχνά πυκνά δεν παραλείπει να μοιράζεται φωτογραφίες από τις συναντήσεις εργασίας με τους εκατομμύρια followers του στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.
Η 20η Ιουνίου, η μέρα που ξημέρωσε μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών και το ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε χάνοντας την αυτοδυναμία και βλέποντας τους δύο πόλους της αντισυστημικής έκφρασης να γιγαντώνονται, σηματοδοτεί μια νέα εποχή.
Η σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση τον υποχρεώνει σε συμβιβασμούς και όπως γράφει η εφημερίδα Monde σε ανάλυσή της το σαββατοκύριακο, διατελεί “εν αναμονή” και στέκεται απέναντι στις εξελίξεις “αναποφάσιστος”. Η γαλλική εφημερίδα έχει μια εξήγηση: “Η κρίση των “κίτρινων γιλέκων”, η επιδημία του Covid-19, και στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία αμβλύνανε αυτό τη νεανική ορμή του. Ο ιππότης της “μεταμόρφωσης” μετατράπηκε σε μάνατζερ καταιγίδας. Με αρκετό ταλέντο, ωστόσο, για να επανεκλεγεί στις 24 Απριλίου”.
“Είμαστε όλοι κουρασμένοι”
Στις 7 Μαϊου, δύο εβδομάδες μετά την επανεκλογή του, κι ενώ έχει ξεκινήσει η σύντομη προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές, ο Μακρόν, σε μια από τις πρώτες συσκέψεις με ομάδα ειδικών που θα προετοιμάσει τις μεταρρυθμίσεις για την κλιματική αλλαγή, ζητά οι κουρτίνες να παραμείνουν κλειστές και δηλώνει κουρασμένος. “Είμαστε όλοι κουρασμένοι”, λέει στους συνομιλητές του αφήνοντας έναν αναστεναγμό.
Ένας από τους παραβρισκόμενους σε αυτή τη συνάντηση, ο ειδικός για το κλίμα Ζαν Ζουζέλ, παρατηρεί: “Τον ρώτησα τι σκοπεύει να γίνει για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καμία αντίδραση. Δεν ήταν εκεί για να συζητήσουμε”.
Το 2016, λίγο πριν μπει με φόρο στην διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας, έγραφε στο βιβλίο του πως για τον ίδιο “μετράει μόνο η δράση και τα επιτεύγματα. Χωρίς αυτά, αυτή η πολιτική είναι άνευ αξίας”.
Έξι χρόνια μετά, άνθρωποι που τον έχουν στηρίξει αναρωτιούνται αν θέλει όντως να δράσει και κυρίως αν μπορεί να το πράξει.
“Παραζαλισμένος, μπλοκαρισμένος, απών”
Στους δύο μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την επανεκλογή του δεν προώθησε καμία πολιτική, δεν ξεκίνησε κανέναν διάλογο. Άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του τον βρίσκουν “παραζαλισμένο, μπλοκαρισμένο και απόντα” όπως μεταφέρει η Monde. “Σαν να έχει πέσει σε κενό αέρος”.
Το δε γαλλικό περιοδικό Le Point τον περιγράφει ως κάποιον που έχει χάσει “την ενεργητικότητά του, το νεύρο του, τη διαύγειά του” θεωρώντας πως αυτό που βιώνει ο Γάλλος πρόεδρος είναι “μια μετεκλογική κατάθλιψη”.
Ο Μακρόν, έχοντας εισπράξει αποδοκιμασία για τη Γαλλία των ελίτ και σκληρές επικρίσεις για τις πολιτικές του, υποσχέθηκε να αφήσει πίσω τους τις προσφωνήσεις που ο ίδιος είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει για τον εαυτό του παρομοιάζοντάς τον με τον παντοδύναμο Δία.
Οι αναλυτές του υπενθυμίζουν πως οι Γάλλοι δεν τον επέλεξαν στον β’ γύρο των προεδρικών αποκλειστικά και μόνο για το πρόγραμμά του αλλά για να μην δουν πρόεδρο τη Μαρίν Λε Πεν.
Τι μπορεί να το αποτυπώσει καλύτερα από την παραδοχή της εκπροσώπου της κυβέρνησης Ολιβιά Γκρεγκουάρ που περιγράφοντας τη δική της προεκλογική εκστρατεία στις λαϊκές αγορές έλεγε πως “ο κόσμος έκανε παρακάμψεις για να αποφύγει να του δώσουμε τα φυλλάδια μας”.
“Παλεύει να καθορίσει ποια θα είναι η νέα περιπέτεια που θα υποσχεθεί στους Γάλλους”, ανέφερε πρώην υπουργό του στην εφημεφρίδα Monde, προσθέτοντας ότι η “αναποφασιστικότητα του Μακρόν έχει γίνει παροιμιώδης”.
Η δυσκολία να βρει πρωθυπουργό
Ενδεικτικό της κατάστασής του, είναι και το κλίμα που περιγράφουν οι πληροφορίες που θέλουν να δυσκολεύτηκε πολύ να λάβει θετική απάντηση από κάποιο από τα πρόσωπα που βολιδοσκόπησε για την πρωθυπουργική καρέκλα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ιδανική επιλογή ήταν η δεξιά Κατρίν Βοτρέν, με μεγάλη αποδοχή στην παράταξή της και πολιτική εμπειρία, αλλά μετά την άρνησή της κατέληξε στην αριστερόστροφη κεντρώα Ελιζαμπέτ Μπορν, μια έμπειρη τεχνοκράτισα που “ατμίζει αρημανίως, τρώει μόνο σπόρους και πίνει κόκα κόλα λάιτ” και δεν είχε ποτέ υποβληθεί στη βάσανο της κάλπης.