Έρευνα: Το παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

    Ημερομηνία:

    Κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο – το παγωτό έχει την τιμητική του. Μια απογευματινή βόλτα ή μια ζεστή μέρα στη παραλία συνδυάζεται τέλεια με ένα χωνάκι από την αγαπημένη μας γεύση. Όταν όμως, προσέχουμε την διατροφή μας φοβόμαστε πως οι θερμίδες της αγαπημένης μας απόλαυσης θα είναι πολλές.

    Μια νέα έρευνα έρχεται να διώξει τις τύψεις μας. Σύμφωνα με την μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, το παγωτό είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Πιο υγιεινή ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι αλλά και άλλες τροφές όπως αλμυρά κράκερ. Στην έρευνα, οι ειδικοί στη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» . Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να κατατάξουν οποιοδήποτε είδος τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή αξία. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό ήταν το φαγητό.

    Συγκεκριμένα, ένα χωνάκι παγωτού με ξηρούς καρπούς και παγωτό σοκολάτας πήρε βαθμολογία 37. Από την άλλη, ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19 ενώ το αλμυρό κράκερ 7. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως ενώ ένα φρενς τοστ ολικής άλεσης πήρε βαθμολογία 37, τα πατατάκια καλαμποκιού βαθμολογήθηκαν υψηλότερα, με 55 βαθμούς. Από την άλλη, ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

    Ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τι είναι υγιεινό.

    «Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄φάε λαχανικά, απόφυγε αναψυκτικά’, το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις πιο υγιεινές επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια. Οι καταναλωτές, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής, ακόμη και η βιομηχανία αναζητούν απλά εργαλεία για να καθοδηγήσουν τους πάντες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφής».

    Κατηγορίες προϊόντων και βαθμολογίες

    Όσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων που μετρήθηκαν, τα σνακ και τα γλυκά συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη κατάταξη. Ο μέσος όρος ήταν 16,4. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη πως τα λαχανικά και τα φρούτα – μαζί με τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς – έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Συγκεκριμένα, τα λαχανικά έλαβαν βαθμολογία 43,2.

    Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έλαβαν μέσο όρο βαθμολογίας 27,6, ενώ ο χυμός φρούτων και λαχανικών έφτασε στο 67.
    Σύμφωνα με τη μελέτη, το πιο υγιεινό κρέας είναι τα θαλασσινά, στα οποία δόθηκε κατά μέσο όρο 67 και ακολουθούν τα πουλερικά και το βοδινό, των οποίων η μέση βαθμολογία ήταν 42,67 και 24,9 αντίστοιχα.

    Την έρευνα συνυπογράφει η Ελληνίδα καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και Αναπληρωματική καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, Renata Micha.
    «Με τον αλγόριθμο βαθμολόγησης που είναι διαθέσιμος στο κοινό, το Food Compass μπορεί να προσφέρει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών. Αυτό μπορεί να συμβεί βοηθώντας στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της διατροφικής πολιτικής, της επιστημονικής έρευνας, των πρακτικών της βιομηχανίας τροφίμων και των κοινωνικών επενδυτικών αποφάσεων».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μητέρα Ζακ Κωστόπουλου: Σήμερα θα γινόσουν 40 ετών, η καρδιά μου θα ήταν ολόκληρη και οι χαρές μου δεν θα ήταν πικρές

    Η μητέρα του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου προχώρησε σε ανάρτηση με αφορμή...

    Κλέλια Ανδριολάτου: «Για πάντα μπλε» με φόντο τη γαλάζια θάλασσα

    Σπουδή στο μπλε και όλες τις αποχρώσεις του θα...

    Μωρό 18 μηνών έπεσε από εν κινήσει αυτοκίνητο – Του έλυσε τη ζώνη και του άνοιξε την πόρτα ο αδερφός του

    Σοβαρά τραυματισμένο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης ένα αγοράκι 18 μηνών, το οποίο...

    Φωτογραφία: Η Τζούλια Νόβα ποζάρει στο κρεβάτι καλυμμένη με ένα πάπλωμα

    Καλυμμένη μονάχα με ένα πάπλωμα φωτογραφήθηκε η Τζούλια Νόβα για τα...