Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ανελέητος «πόλεμος» στο ελληνικό Twitter μεταξύ χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας, με επίκεντρο την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούν λίστες με ονόματα χρηστών που ασχολούνται με τα τρία νεκρά παιδιά και τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια λίστα που περιλαμβάνει 300 ονόματα χρηστών της πλατφόρμας, με διάφορα στοιχεία ταυτότητας.
Η πληροφορία αυτή θορύβησε αρκετούς από όσους κάνουν διάφορες αιχμηρές αναρτήσεις για την υπόθεση της Πάτρας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έκλεισαν τον λογαριασμό τους. Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της 33χρονης κατηγορουμένης έχει αναφερθεί πως θα γίνουν αγωγές και μηνύσεις σε βάρος όσων σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή της και της οικογένειάς της. Ήδη έχει κατατεθεί αγωγή σε βάρος του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη, τόσο από την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου όσο και από την πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη για πράγματα που είπε ως καλεσμένος σε space του Twitter. Ο ίδιος έχει κινηθεί νομικά και σε βάρος άλλων ατόμων χωρίς να τα κατονομάσει.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στο Twitter ο φερόμενος ως συντάκτης της λίστας έκλεισε τον λογαριασμό του. Όπως μας είπαν, ο συγκεκριμένος είχε όντως συγκεντρώσει στοιχεία μερικών χρηστών, σε καμία περίπτωση όμως τόσων πολλών: «Είναι ένα άτομο που αντιμετωπίζει διάφορα ψυχολογικά θέματα» μας είπε μια γυναίκα που τον ξέρει. Η ίδια δεν έδωσε εξήγηση για τον λόγο δημιουργίας της λίστας.
Διαρροή στοιχείων
«Συγκεκριμένα άτομα μίλησαν δημόσια ότι έχουν δώσει στοιχεία για άλλους» λέει μια γυναίκα, η οποία αναφέρθηκε ανοιχτά για διακίνηση λίστας χρηστών. «Το να βρεις στοιχεία ενός ανθρώπου που έχει ένα ψευδώνυμο και τίποτε άλλο, ούτε καν φωτογραφία, δεν είναι λίγο περίεργο; Γίνεται διαρροή στοιχείων και θέλει ψάξιμο αυτό» συμπληρώνει.
“Είναι ένας εμμονικός που είναι παρεάκι με την γραμμή υπεράσπισης. ‘Έχουν φακελώσει 300 άτομα. Επικίνδυνοι άνθρωποι” μας είπε μια άλλη γυναίκα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο twitter και στα θέματα που αφορούν την Ρούλα Πισπιρίγκου.
“Αυτή η δουλίτσα δεν γίνεται από ένα άτομο. Ξέρεις πόσοι λογαριασμοί έχουν κλείσει;” επισημαίνει μία ακόμα χρήστης της πλατφόρμας. “Ο κόσμος έχει φοβηθεί από το φακέλωμα και ότι θα εκτεθούν τα στοιχεία τους” τονίζει. Η ίδια μας είπε ότι γνωστός δικηγόρος ,που έχει εμπλακεί εδώ και μήνες στην υπόθεση, έχει απειλήσει χρήστες του Twitter με μηνύσεις.
Σημειώνεται ότι το Twitter είναι το μοναδικό από τα social media το οποίο προστατεύει με κάθε τρόπο την ταυτότητα όσων τηρούν λογαριασμό στην πλατφόρμα. Όπως λένε ειδικοί, είναι πολύ σπάνιο οι υπεύθυνοι του Twitter να δώσουν στοιχεία στις Αρχές και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ένας χρήστης να κατηγορείται για πολύ σοβαρά αδικήματα (τρομοκρατία, παιδική πορνογραφία κ.λπ.). Λένε μάλιστα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει να κατατεθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, επειδή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των στοιχείων ενός χρήστη από την πλατφόρμα.
Η δημοσιοποίηση μάλιστα των πραγματικών στοιχείων άλλων χρηστών μέσα από το Twitter, το λεγόμενο «doxing» απαγορεύεται ρητώς από τον κανονισμό του συγκεκριμένου Μέσου.