Όλα τα ζευγάρια, όσο ταιριαστά κι αν είναι, καβγαδίζουν συχνά-πυκνά. Καναδοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο να εξαλειφθούν οι τσακωμοί και το ζευγάρι να ζει μια ανέφελη και ευτυχισμένη ζωή.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ ρίχνει φως στην αξία της κατανόησης των συναισθημάτων του/της συντρόφου.
Συγκεκριμένα, η Lauren Human, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο καναδικό πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες της στο Εργαστήριο Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης και Αντίληψης, εστίασαν σε 189 ζευγάρια για να δουν πως η συναισθηματική μετα-ακρίβεια -η ικανότητα σωστής κατανόησης της αυτοαντίληψης του συντρόφου για τον εαυτό του- επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης.
Τα ζευγάρια που ερωτήθηκαν ήταν ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλα και τα περισσότερα «στρατολογήθηκαν» από την πανεπιστημιούπολη McGill. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 23 έτη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε τρεις διαφορετικούς τύπους αλληλεπιδράσεων: μια ουδέτερη αδόμητη συνομιλία, να μιλήσουν για κάτι στο οποίο διαφώνησαν και μια θετική συζήτηση. Στη συνέχεια ερωτήθηκαν σχετικά με τα δικά τους συναισθήματα και την αντίληψη των συναισθημάτων τους από τους συντρόφους τους.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι «ανεξαρτήτως από το πώς αισθάνεται πραγματικά ένα άτομο, το να γνωρίζει ο/η σύντροφός του/της ότι βλέπει τα συναισθήματά του ως τυπική αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις μέσα σε ένα ζευγάρι – ειδικά σε καταστάσεις σύγκρουσης».
Με πιο απλά λόγια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα μια διαφωνία όταν γνώριζαν ότι οι σύντροφοι αντιλαμβάνονταν τα συναισθήματά τους.