Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση

    Ημερομηνία:

    Εξαιρετικά ελπιδοφόρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι τα πρώτα στοιχεία που εξήχθησαν από την λειτουργία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας.

    Ο μηχανισμός που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ένας από τους πρώτους που υλοποιούνται πανελλαδικά και θα αποτελέσει στο εξής, πολύτιμο εργαλείο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην άσκηση πολιτικών για την εργασία, για την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

    Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, τόνισε ότι ο Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό έλλειμμα έλλειψης πληροφόρησης και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την Περιφέρεια, ως φορέα αυτοδιοίκησης και διαχείρισης των πόρων για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

    ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

    «Η εξίσωση της αγοράς εργασίας, στη βάση της, είναι πολύ απλή: Μεγαλύτερες και πιο ισχυρές επιχειρήσεις – περισσότερες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον Μηχανισμό και εμφανίζουν σαφή βελτίωση των δεικτών απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα.

    Συγκεκριμένα, η Δυτική Ελλάδα είχε το 2021 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σύνολο απασχολούμενων από το 2011, δηλαδή εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια.

    Επίσης, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων – ποσοστό πάνω από 90% – είναι πλήρους απασχόλησης.
    Ακόμα, η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έφτασε το α’ τρίμηνο του 2022 στο 14,6%, ποσοστό που φέρνει την Περιφέρεια στην 5η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται και μία αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων.

    ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ…

    «Κάτι αλλάζει στον τόπο μας προς το καλύτερο… Και αισθάνομαι ότι ένα μερίδιο σε αυτή τη θετική αλλαγή έχουμε και εμείς, που εν μέσω πανδημίας, στηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις που είχαμε την τοπική επιχειρηματικότητα, επιταχύναμε όλα τα προγράμματα και θέσαμε ως προμετωπίδα των προσπαθειών μας την ανάδειξη της δυναμικής των τοπικών παραγωγικών μονάδων και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

    Στο πλαισιο αυτό, ο μηχανισμός θα μας δείξει που να στρέψουμε τις προσπάθειές μας, στις δομικές αδυναμίες που παρατηρούνται. Μεταξύ αυτών, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας των νέων και των γυναικών, καθώς και την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των θέσεων εργασίας που ζητάει η αγορά και των ειδικοτήτων που έχουν οι άνεργοι της περιοχής, ή ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό επιχειρήσεων που γνωρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης του προσωπικού, από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν.
    «Εχοντας πλέον μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που μας δίνει, αλλά και κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης που θα αξιοποιήσουμε, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τόπου μας» τόνισε.

    ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης, εστίασε τη χρησιμότητα που έχουν τα συμπεράσματα του Μηχανισμού, καθώς θα συμβάλουν για να διαμορφωθούν στοχευμένα προγράμματα τα οποία μέσω νέων προσκλήσεων, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα το νέο εργαλείο, θα κλείσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ζητούμενων και των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, και σε αυτόν τον στόχο, κάλεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών να συμβάλει με τα προγράμματα σπουδών που παρέχει, τα οποία πρέπει να είναι πιο πρακτικά και πιο κοντά στην αγορά εργασίας, τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ 200.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

    Ο γενικός διευθυντής του έργου Κωνσταντίνος Κατσάνος, τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες περιφέρειες που αποκτούν μηχανισμό διάγνωσης της αγοράς εργασίας. Το γεγονός ότι έχει έτοιμα εργαλεία με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτει την Περιφέρεια στην πλεονεκτική θέση να διεκδικήσει άμεσα προγράμματα και να προσελκύσει επενδύσεις για το ανθρώπινο δυναμικό.

    Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δικαιούται στον άξονα Ενταξη στην Αγορά Εργασίας πόρους 235 εκατ. ευρώ για 39.000 δικαιούχους, στον άξονα Εκπαίδευση και Κατάρτιση Εργαζομένων 18 εκατ. ευρώ για 25.900 άτομα και στον άξονα Δια Βίου Μάθηση πόρους 234 εκατ. ευρώ για 135.000 εργαζόμενους.

    Στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνών που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφηκαν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, ακόμα και σε επίπεδο δήμων.

    Ο κ. Κώτσιος Βάιος, δρ. επιστημών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ερευνητής-αναλυτής Αγοράς Εργασίας, ανέφερε ότι το 2021 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του εργατικού δυναμικού της από 2011, κατά 6,49% που είναι η υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ελλάδα.

    Οι απασχολούμενοι έφταναν τις 230.668 άτομα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυτή η αύξηση συνεχίζεται με τους απασχολούμενους να έχουν ξεπεράσει τις 243.000, με το 90,37% αυτών να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απαχχολησης, το 55% να είναι μισθωτοί και το 36% αυτοαπασχολούμενοι.

    Ο κ. Βάιος είπε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων, που συνεχίζεται στις αρχές του 2022 και πιθανότατα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

    Ο μηχανισμός έδειξε ότι 52.000 σε θέσεις είναι υψηλών δεξιοτήτων, 162.000 σε θέσεις μεσαίων δεξιοτήτων και 16.000 θέσεις είναι χαμηλών δεξιοτήτων. Τον τελευταία χρόνο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στις θέσεις μέσων και χαμηλών δεξιοτήτων και μια μικρή κάμψη (-0,24%) στις θέσεις υψηλων δεξιοτήτων.

    Σε επίπεδο απασχολησης ανά επάγγελμα, το πολυπληθέστερο σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι οι απασχολούμενοι στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων με 52.702 άτομα. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία με 50.785 άτομα και οι επαγγελματίες με 36.659 άτομα.

    Επίσης, πολύ σημαντική αύξηση καταγράφηκε το 2021 στις επαγγελματικές και επιστημονικές τεχνικές δραστηριότητες με +57,1% και 12.061 άτομα, στον κλάδο των μεταφορών και αποθήκευσης με αύξηση 39,2% και 10.336 άτομα και στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης με +27,9% και 19.712 εργαζόμενους.

    Επιπλέον, έχουν χαρτογραφηθεί οι τομείς, οι ομάδες στόχοι και οι ηλικίες που χρειάζονται παρεμβάσεις με κατάλληλα προγράμματα. Εχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται έρευνες πεδίου στο σύνολο των φορέων της αγοράς εργασίας, στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στους ανέργους, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και οι οποίες θα επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αγορά εργασίας
    Παράλληλα από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεγεί έχει δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που συμβάλλει στην παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και κυρίως στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ήρθε στην Ελλάδα η πρώτη ηλεκτρική Lotus με τους 900 ίππους

    το Eletre βρίσκεται ήδη στην επίσημη αντιπροσωπεία της Lotus στην Αθήνα. Συνολικά...

    Η Νικολούλη άφησε στην αναμονή την Ειρήνη και το Twitter την αποθέωσε ξανά: «Γατάκια δείτε πως το κάνει η καλύτερη»

    Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έφερε η Αγγελική Νικολούλη στη χθεσινή (15/11) εκπομπή...

    Τα ζώδια που δεν θα έχουν σταματημό μέχρι τον Δεκέμβριο

    Οι καιροί ήταν δύσκολοι φέτος για πολλούς εκπροσώπους του...

    Ημερολόγιο Pirelli 2025: Επιτέλους σέξι!

    Το ημερολόγιο της Pirelli για το 2025, με τίτλο...
    Best Shop