ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ από την Eurostat: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη – Στο 12,1% η Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Ίπταται ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είναι προπομπός για τα ποσοστά που θα δώσει σε λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ, που για τον Αύγουστο είχε προσδιορίσει την άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 11,4%.

    Να σημειωθεί βέβαια ότι εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη καθώς διαφοροποιείται ως προς το “καλάθι” των προϊόντων και υπηρεσιών που καταμετρώνται. Άρα για τον Σεπτέμβριο αναμένουμε με βάση το “εθνικό καλάθι” του πληθωρισμού και νέα πτήση.

    Ήδη, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ενημερωτικό πόρταλ προέβη σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού. Όπως είπε ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση στο 9%. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

    Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν παραπέμπουν σε ποσοστά 8,1% για το 2022 και 5,5% για το 2023. Το, δε, ΙΟΒΕ εκτιμά τον φετινό πληθωρισμό στο 9% – 9,6%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει καταγράψει ακόμη και σενάριο στο 11%.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τελάλισσα, Τζίτζικας, μουσικό άρμα και σοκολάτες στην 3η καρναβαλική παρέλαση της «Μέριμνας»

    Μετά τη συμμετοχή του στην παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου...

    Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της Δώρας, της είχε στήσει καρτέρι ο πρώην σύντροφός της και την πυροβόλησε

    Στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Λευκάδας ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τη στυγερή...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 2/2/2026

    16:45 ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ ΑΕΚ – Αθηναϊκός χάντμπολ 17:15 COSMOTE SPORT...

    Πιάνει δουλειά η ομάδα Τσίπρα – Ποιοι απαρτίζουν το στενό επιτελείο του

    Tις μηχανές μπροστά για την ίδρυση του νέου κόμματος βάζει...