Τουρκία: Δημοσιογράφοι κατήγγειλαν νομοσχέδιο – Λογοκρισία με πρόσχημα τα fake news

    Ημερομηνία:

    Ενώσεις και συνδικάτα δημοσιογράφων στην Τουρκία κατήγγειλαν σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση», χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης, την ώρα που το κοινοβούλιο πρόκειται να αρχίσει σήμερα να εξετάζει το κείμενο του νομοσχεδίου.

    «Όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «Ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» διάβαζε κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου και είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

    «Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης θα βρεθούν υπό πολιορκία στην Τουρκία», τόνισε στη διάρκεια της διαδήλωσης ο Κεμάλ Ακτάς, πρόεδρος των κοινοβουλευτικών συντακτών.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών η «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και η δημοσιογραφική ταυτότητα να αφαιρείται από τους δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα.

    GLEARNET

    Απόπειρα φίμωσης του Τύπου

    Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

    Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με μια πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

    Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμούν παρατηρητές.

    Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η φωτογραφία που έγινε viral – Εσείς βλέπετε το πούμα;

    Το πούμα ή αλλιώς κούγκαρ ή λιοντάρι της Αμερικής, είναι αιλουροειδές...

    Αυτή είναι η μόνη τροφή που δεν πρέπει να καταναλώσεις πριν το σεξ

    Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σεξ έχει πολλές ομοιότητες...

    Περνούν τα ακίνητα στα παιδιά πριν ανέβουν κι άλλο οι τιμές

    Η αγωνία για νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων οδηγεί χιλιάδες οικογένειες...

    Καλάβρυτα: Κλείνουν από τώρα δωμάτια για τις γιορτές

    Με καλούς οιωνούς για την φετινή φθινοπωρινή και χειµερινή...